Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Η Νομαρχία ζητά τη μετεξέλιξη του ΕΘΙΑΓΕ σε Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας


Το αίτημα της μετεξέλιξης του Ινστιτούτου Ελαίας της Κέρκυρας σε «Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ιονίου» θέτει με νέο έγγραφό του ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος στον κερκυραϊκής καταγωγής πρόεδρο του ΕΘΙΑΓΕ Σπύρο Κυριάκη. Η νέα αυτή επιστολή αποστάλθηκε σήμερα στον κ. Κυριάκη μετά από μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πρόσφατα για το θέμα οι δύο άνδρες και στο περιεχόμενό της εξειδικεύει ακόμη περισσότερο την πρόταση της Νομαρχίας για την μετεξέλιξη του Ινστιτούτου.
Σε δηλώσεις του σήμερα το μεσημέρι ο αντινομάρχης Δημήτρης Σουβλάκης κάλεσε τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς να στηρίξουν την πρωτοβουλία ασκώντας από την πλευρά τους (και στο μέτρο του δυνατού) πίεση για την προώθηση της πρότασης της Νομαρχίας. Όπως επεσήμανε, εφόσον το αίτημα για μετεξέλιξη του Ινστιτούτου Ελαίας καταστεί αίτημα του συνόλου των φορέων του νομού μας αυξάνονται και οι πιθανότητες να κριθεί θετικά από τους αρμοδίους.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας Κώστας Καρβούνης αναφερόμενος στην πρόταση της Νομαρχίας επεσήμανε τόσο τον επίκαιρο χαρακτήρα του αιτήματος όσο και την ανάγκη στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής μέσα από τον επανακαθορισμό των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων του νομού και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Η επιστολή την οποία απέστειλε ο Νομάρχης στον πρόεδρο του ΕΘΙΑΓΕ έχει ως ακολούθως:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Σε συνέχεια της πρόσφατης, εξαιρετικά ενδιαφέρουσας, τηλεφωνικής συνομιλίας μας, επιβεβαιώνουμε με την παρούσα επιστολή ότι ισχυρή μας βούληση, η οποία ανταποκρίνεται στα αισθήματα του Κερκυραϊκού λαού, είναι η μετεξέλιξη του Ινστιτούτου Ελαίας Κέρκυρας σε ένα σύγχρονο ερευνητικό ίδρυμα, ικανό να υποστηρίξει την αναγκαία ποιοτική στροφή στην πρωτογενή παραγωγή που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Πιο συγκεκριμένα, σας ζητάμε να εισηγηθείτε στο Δ.Σ. του ΕΘΙΑΓΕ τη μετεξέλιξη του Ινστιτούτου Ελαίας της Κέρκυρας σε «Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ιονίου», έργο του οποίου θα είναι η προώθηση της βιολογικής γεωργίας – και της βιολογικής ελαιοκομίας ειδικότερα – μέσα από ερευνητικά προγράμματα και πιλοτικές εφαρμογές, η επιστημονική-τεχνική υποστήριξη καινοτόμων προσπαθειών ανάπτυξης και προώθησης τοπικών προϊόντων ποιότητος και η εν γένει συμβολή του στην προσπάθεια ανάδειξης ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης που θα είναι συμβατό με τις ευρύτερες αναπτυξιακές ανάγκες και την διαχείριση των σημαντικών φυσικών πόρων της περιοχής.

Αποτελεί ύψιστη αναπτυξιακή προτεραιότητα η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών. Ιδιαίτερα η παραγωγή και προώθηση στην αγορά τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας όχι μόνο θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών αλλά έρχεται να απαντήσει και στην ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής σας, κύριε Πρόεδρε, το γεγονός ότι η Κέρκυρα διατηρεί έναν από τους πιο παλιούς και συμπαγείς ελαιώνες στο χώρο της Μεσογείου, έναν ελαιώνα ο οποίος αποτέλεσε για πολλούς αιώνες το κεντρικό σημείο αναφοράς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νησιού. Σήμερα, που αναδεικνύονται με δραματικό τρόπο τα αδιέξοδα της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού, το ενδιαφέρον για τον ελαιώνα αναθερμαίνεται καθώς η σχέση του ανθρώπου με τη γη και το φυσικό περιβάλλον παραμένει ακατάλυτη. Αυτή τη σχέση έχουμε χρέος να ενδυναμώσουμε παρέχοντας στήριξη και σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης αυτού του μοναδικού φυσικού πόρου.

Αλλά και πέρα από τα στενά όρια της Κέρκυρας, η ανάγκη επανακαθορισμού των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων του τόπου μας προκύπτει ξεκάθαρα από τις προτεραιότητες που θέτει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το οποίο προωθεί με συγκεκριμένα μέτρα την αειφόρο ανάπτυξη, ενισχύοντας την έρευνα και τις επενδύσεις στους τομείς της παραγωγής και προώθησης προϊόντων ποιότητας, της βιολογικής γεωργίας, του αγροτουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που στηρίζονται σε δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Αναδεικνύεται λοιπόν με σαφήνεια η ανάγκη δημιουργίας εκείνων των υποστηρικτικών δομών οι οποίες θα προσεγγίσουν με επιστημονική μεθοδικότητα τα προβλήματα και θα αναζητήσουν τις λύσεις εκείνες που προσαρμόζονται καλύτερα στην Ελληνική πραγματικότητα. Μια τέτοια δομή θα αποτελέσει ασφαλώς και το «Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ιονίου» τη λειτουργία του οποίου σας καλούμε – από κοινού - να υλοποιήσουμε.

Με τις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές και τον σύγχρονο εξοπλισμό που μόλις αποκτήθηκε, το Ινστιτούτο Ελαίας μπορεί άμεσα και χωρίς ιδιαίτερο κόστος να «επανιδρυθεί» με νέο τίτλο και νέες αρμοδιότητες. Απαιτείται κυρίως η δική σας βούληση για τη γρήγορη στελέχωσή του με επιστη-μονικό και βοηθητικό προσωπικό - ενδεχομένως με την απόσπαση ερευνητών και υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες, μέχρις ότου προκη-ρυχθούν οι προβλεπόμενες από το οργανόγραμμα θέσεις - και η στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, συνεταιριστικό κίνημα κλπ) προκειμένου να καταστρωθεί ένα αρχικό επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι η χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς τους αμέσως επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι προκηρύξεις των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Δ’ Προγραμματικής περιόδου. Η συγκυρία αυτή θα επιτρέψει στο «νέο» ερευνητικό ίδρυμα να επιτύχει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και τη δικτύωσή του με ομόλογα ιδρύματα, πανεπιστήμια, υπηρεσίες, Μ.Κ.Ο. κλπ. στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Η Ν.Α. Κέρκυρας βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο για την πιστοποίηση της διαχειριστικής της επάρκειας προκειμένου να είναι δικαιούχος υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχει ήδη αποκτηθεί από τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, δίνει τη δυνατότητα στη Ν.Α. Κέρκυρας να συνδράμει στην όλη προσπάθεια ως εταίρος με τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων, μέσω των οποίων θα μπορούσαν να ανατεθούν στο «νέο» ίδρυμα μελέτες και ερευνητικά προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό το «Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ιονίου» θα σταθεί γρήγορα στα πόδια του, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες – εκτός των λειτουργικών δαπανών – χρηματοδοτήσεις για την αποδοτική λειτουργία του.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Θεωρούμε ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για ένα νέο ξεκίνημα.
Έχουμε την πεποίθηση ότι η Κέρκυρα δικαιούται ιστορικά και μπορεί να στηρίξει αποφασιστικά τη λειτουργία ενός εξειδικευμένου ερευνητικού φορέα με τις προδιαγραφές που ήδη περιγράψαμε. Θα ήταν δε μεγάλη μας χαρά να προγραμματίσετε μια επίσκεψη εργασίας στην Κέρκυρα, προκειμένου να επισκεφθούμε μαζί τους χώρους του Ινστιτούτου Ελαίας και να συζητήσουμε διεξοδικά τις λεπτομέρειες της πρότασής μας.
Το ενδιαφέρον μας για το ζήτημα αυτό είναι έντονο και διαρκές. Γι αυτό σας παρακαλούμε να μας τηρείτε ενήμερους για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.
Τέλος σας δηλώνουμε ότι, εάν το κρίνετε σκόπιμο, είμαστε πρόθυμοι να παρευρεθούμε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΘΙΑΓΕ, όποτε εισαχθεί η πρότασή μας για συζήτηση.»
Σημειώνεται ότι το παραπάνω έγγραφο κοινοποιείται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους Βουλευτές Κέρκυρας, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού μας.