Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

ΑΜΕΣΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΝΑΔΑΣ.

Άρθρο - παρέμβαση
του Μάριου Άνθη
μέλους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ
και του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ.


Επανέρχομαι στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Ένα θέμα ασφυκτικά πιεστικό για τη Κέρκυρα, θέμα τεράστιας σημασίας για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος. Σε πρόσφατο άρθρο- παρέμβαση μου στον τοπικό τύπο έθεσα αναλυτικά το ζήτημα σε όλες τις διαστάσεις του προτείνοντας με τρόπο σαφή, συγκεκριμένη λύση: Την κατασκευή μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Προχώρησα -επίσης – σε διατύπωση ουσιαστικών προτάσεων σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές και το ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται και υπαγορεύει την πρόταση για την ΜΟΝΑΔΑ, ως την μόνη καθαρή και επιβεβλημένη λύση στο πρόβλημα. Στο διάστημα αυτό, παρότι τα γεγονότα λειτουργούν επιβεβαιωτικά σχετικά με τη θέση -πρόταση μου, ελάχιστες ήταν οι φωνές που την στήριξαν δημόσια και –εκτιμώ- περισσότερες ήταν αυτές που την επικρότησαν παρασκηνιακά. Είτε πρόκειται για «κεκτημένη» νοοτροπία, είτε για αδυναμία εκτίμησης ή ακόμα και για αρνητική διάθεση των γνωστών αντιδραστικών κύκλων και κυκλωμάτων, ένα είναι βέβαιο: Έτσι, ο νομός μας δεν προχωρά _γρήγορα και αποφασιστικά- μπροστά. Χάνει χρόνο, μένει πίσω και αυτές τις καταστάσεις τις πληρώνουμε. Σε τελευταία ανάλυση, ο δημόσιος διάλογος και ο προβληματισμός μόνο υγεία και πλούτο προσφέρουν σε ένα τόπο. Η ένοχη σιωπή, η παρασκηνιακή υπονόμευση και η μιζέρια καταστρέφουν και η Κέρκυρα έχει υποστεί εκτεταμένη καταστροφή από τους εμπνευστές και εκτελεστές των μαύρων συμβολαίων και των γκρίζων πρακτικών. Χρειαζόμαστε τώρα ουσιαστικές ανατροπές, άμεσες και ριζοσπαστικές λύσεις, χρειαζόμαστε άλματα μπροστά.
Νέες εξελίξεις, ιδιαίτερα σοβαρές και σημαντικές σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο χώρο (τομέα) της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Πρέπει να επαναλάβω ότι πρόκειται για πρόβλημα εκρηκτικό για ολόκληρη την χώρα ενώ σε ορισμένες (όπως η Κέρκυρα) περιοχές έχει κυριολεκτικά «χτυπήσει κόκκινο». Η χώρα μας έχει τραγική υστέρηση υποδομών και αποτελεσματικής διαχείρισης σαν χώρα-μέλος της Ε.Ε. ενώ η πραγματικότητα αυτή δεν είναι χωρίς συνέπειες. Τα πρόστιμα της Ε.Ε. είναι αστρονομικά και συνιστούν απειλή για το Ελληνικό κράτος. Παράλληλα οι σκληροί αγώνες των κατοίκων ολόκληρων περιοχών, που την τελευταία περίοδο παρουσίασαν έξαρση, επίσης δεν αποτελούν τυχαίο φαινόμενο. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και πολύπλευρο.
Τα συγκεκριμένα γεγονότα:
Η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε την Τρίτη 22/7/08 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού αποφάσισε, εξαναγκασμένη από την πίεση των γεγονότων, να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις μεθόδους διαχείρισης –επεξεργασίας των απορριμμάτων. Ένα νέο κεφάλαιο, στην κατεύθυνση μείωσης-κατάργησης των ΧΥΤΑ-χωματερών και των παραλλαγών τους. Το ΒΗΜΑ (23/7/08)τιτλοφορεί την είδηση ως εξής: «ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ». Πρόκειται, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των κ.κ. Παυλόπουλου-Νάκου να προχωρήσει ως πρώτο μέτρο, η άμεση κατασκευή, στην Αττική, τεσσάρων κεντρικών μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων, για τις οποίες (όπως ελέχθει χαρακτηριστικά) όλες οι τεχνολογίες επεξεργασίας-αξιοποίησης είναι αποδεκτές, αρκεί να μπορούν να εφαρμοστούν από πλευράς βιωσιμότητας. Όπως αναφέρεται, η δημιουργία των εργοστασίων βασίζεται σε μελέτη του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και προτείνεται ως εναλλακτική λύση έναντι της χωροθέτησης των νέων χώρων υγειονομικής ταφής την οποία απορρίπτουν οι τοπικές κοινωνίες (π.χ. Λευκίμμη Τεμπλόνι). Επιπλέον ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «είμαστε πλέον έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εφαρμογή των οριστικών λύσεων… το ίδιο πρέπει να πράξουν και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και ιδίως η τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς το φόβο του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους. Από εδώ και πέρα καθένας τίθεται προ των ευθυνών του.» Η δική μας εκτίμηση είναι ότι οι θέσεις αυτές της κυβερνητικής επιτροπής είναι αποσπασματικές, ανεπαρκείς και σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν μια σύγχρονη συγκροτημένη πολιτική στο πρόβλημα των ΑΣΑ (αστικών στερεών αποβλήτων). Επίσης δεν ξεκαθαρίζουν αυτό που για εμάς είναι αυτονόητο, ότι δηλ. ο τομέας της διαχείρισης των ΑΣΑ είναι κατηγορηματικά δημόσιος τομέας, τομέας υπό δημόσιο έλεγχο. Όμως, σαν αποτέλεσμα μιας πιεστικής ανάγκης, η απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής αφήνει (άτολμα) περιθώρια εκσυγχρονισμού, σε ένα τομέα που το Ελληνικό κράτος βρίσκεται απελπιστικά πίσω.
Με βάση τις νέες εξελίξεις, η πρόταση μας επανέρχεται επιτακτικά σαν μια πρόταση ισχυρή, ρεαλιστική και άμεση, με μια προϋπόθεση. Να αντιδράσουν επιτέλους, οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς (Σύνδεσμος καθαριότητας-ΤΕΔΚ) να μελετήσουν και να διεκδικήσουν, εγκαταλείποντας τις παρελκυστικές και αντιδραστικές πολιτικές που ακολουθούν (αστυνομική βία-ΜΑΤ-ψευτοδιάλογοι). Να εναρμονιστεί, επίσης, με τα νέα δεδομένα ο περιφερειάρχης Ιόνιων Νησιών , αντιλαμβανόμενος τις νέες δυνατότητες διεξόδου από μια κρίση (Τεμπλόνι-Λευκίμμη) την οποία χρεώνεται καθημερινά η κυβέρνηση ΝΔ στο Νομό μας. Τέλος, να βγει ωφελημένος και κερδισμένος ο Κερκυραϊκός λαός, με τη δρομολόγηση επίλυσης ενός κρίσιμου-για τη ζωή του-προβλήματος.
Δυο τελευταίες παρατηρήσεις:
α) Η δογματική αγκύλωση, το αγκίστρωμα στην «υλοποίηση» των λεγόμενων σχεδιασμών σε σχέση με τον νομό της Κέρκυρας αποδείχθηκε και συνεχίζει να είναι αδιέξοδη και καταστροφική. Το σημαντικότερο είναι, ότι πλέον, στη πράξη αυτοί οι σχεδιασμοί είναι ανενεργοί.
β) Η κατασκευή ΜΟΝΑΔΑΣ ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι άμεση δυνατότητα που βρίσκεται παραπέρα, που υπερβαίνει τους «ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ». Είναι επιλογή που τροποποιεί ριζικά το χωροταξικό σχεδιασμό, που διευκολύνει και επιλύει θετικά τα δίκαια και λογικά αιτήματα των κατοίκων του νομού μας και κυρίως αυτών που ο «σχεδιασμός»τοποθέτησε στη ΚΟΚΚΙΝΗ ΖΩΝΗ της μόλυνσης και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Η δική μας πρόταση εξυπηρετεί ολόκληρο τον νομό. Αυτούς όμως τους λυτρώνει.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΦΛΕΓΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΚΑΤ' ΑΝΑΓΚΗ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ.