Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

ΟΙ ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΣΥΓΝΩΜΗ

Μία ακόμα υπόθεση που αφορά την Κέρκυρα, το Δήμο Κορισσίων, αλλά και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Κοροβέση και Ψαριανό, οι οποίοι τήρησαν μία πραγματικά άψογη στάση που μας επιτρέπει αν πούμε ότι ακόμα υπάρχει πολιτικό ήθος και πολιτική εντιμότητα στην πατρίδα μας. Σχετικό δημοσιεύμα υπάρχει και στην εφ. Φωνή των Αργυραδιτών. Η υπόθεση αυτή, για κάποιους λόγους, άγνωστους ως τώρα, όμως αρκετά προφανείς όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια, δεν ήρθε στο φως της δημοσιότητας κατά το χρόνο που διαδραματίστηκε. Βάσιμα μπορούμε να υποθέσουμε ότι έγιναν διακριτικοί χειρισμοί, τόσο από την πλευρά του Δημάρχου Κορισσίων κ. Χειμαριώτη, όσο και από τους δύο βουλευτές που δε δίστασαν δημόσια να παραδεχθούν ένα λάθος τους και μάλιστα να ζητήσουν συγνώμη από τον Δήμαρχο. Από την ιστορία αυτή, λείπει τελείως η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν εξέδωσε ούτε μία ανακοίνωση για τη στάση που τήρησαν οι δύο κοινοβουλευτικοί, η οποία πραγματικά τιμά τους ίδιους, αλλά και τον πολιτικό τους φορέα και θα έπρεπε λογικά να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και για πολλούς άλλους. Γι’ αυτό χρειαζόταν η ανακοίνωση. Ομως στην Κέρκυρα ζούμε…..Αναλυτικά, η υπόθεση έχει ως εξής: Οι δύο βουλευτές, καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με δύο θέματα που είχαν ανακύψει. Το ένα αφορά την πλατεία Πετριτή και το άλλο τοιχίο στου Μάρτα.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Η ερώτηση των δύο βουλευτών απευθυνόταν στους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, και ΠΕΧΩΔΕ και είχαν σαν θέμα «αυθαιρεσίες στο νότο της Κέρκυρας». Στην υπέροχή παραλία της Μάρτας του δημοτικού διαμερίσματος Περιβολίου του Δήμου Κορισσίων στην Κέρκυρα έχει κατασκευαστεί τοιχίο- δρόμος από μπετόν κατά μήκος της παραλίας. Ο τσιμεντένιος αυτός δρόμος τέμνει την αμμουδιά και σκοπό έχει να «διευκολύνει την πρόσβαση» στην παραλία. Στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα υποαρχουσών παραλιακών επιχειρήσεων αφού πρόκειται να λειτουργήσει και ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Η παράνομη και απαράδεκτη τσιμεντοποίηση της παραλίας πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Κορισσίων. Να σημειωθεί ότι στον ίδιο Δήμο έχει κατασκευαστεί πλατεία στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πετριτή παραπλεύρως του λιμένα σε παράνομη πρόσχωση ακριβώς πάνω από τη θάλασσα. Στις 13/12/2007 απεστάλη στο Δήμο Κορισσίων πρωτόκολλο κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων από την Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Κέρκυρας, που αφορούσε στο τοιχίο της παραλίας Μάρτας. Τι ίδιο πρωτόκολλο έχει αποσταλεί και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Αναφορικά με την παράνομη πλατεία στο δημοτικό διαμέρισμα Πετριτή, η Κτηματική Υπηρεσία δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση. Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί: Προτίθενται οι αρμόδιοι υπουργοί να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κατεδάφιση του τοιχίου στην παραλία της Μάρτας σύμφωνα με την απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας; Γιατί καθυστερεί η απάντηση-απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας σχετικά με την πλατεία στο δημοτικό διαμέρισμα Πετριτή; Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν γενικά για την προστασία της νότιας Κέρκυρας από τις αυθαιρεσίες των εκάστοτε δημοτικών αρχών και των ιδιωτικών συμφερόντων;».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στις 15/2/2008 σε απάντησή του το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: Απαντώντας στην ανωτέρω Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές κ.κ. Γρηγόρη Ψαριανό και Περικλή Κοροβέση, αναφορικά με την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όσον αφορά σε θέματα αρμοδιότητας μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:Όπως μας ενημέρωσε η Κτηματική Υπηρεσία με σχετικό έγγραφο της για τις αυθαίρετες κατασκευές εντός της ζώνης του αιγιαλού στις θέσεις «Μάλτα» Περιβολιού Δήμου Κορισσίων και «Πετρίτη» Δήμου Κορισσίων έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα προστασίας και συγκεκριμένα έχουν εκδοθεί τα Πρωτόκολλα α) Κατεδάφισης Αυθαιρέτων Κτισμάτων, β) Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης και γ) Διοικητικής Αποβολής τα οποία έχουν διαβιβαστεί και επιδοθεί αρμοδίως.Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης μετά την οριστικοποίηση τους θα διαβιβαστούν από την ανωτέρω Κτηματική Υπηρεσία στο Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, ο οποίος είναι αρμόδιος για την υλοποίηση τους σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 27 του ν.2971/2001.Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η Κτηματική Υπηρεσία Κέρκυρας (όπως και όλες οι Κτηματικές Υπηρεσίες), στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το άρθρο 1 του Β.Δ. 619/1965 και άρθρο 9 του ΠΑ 551/1988 και κατά των προσώπων που αποδεδειγμένα διενεργούν αυθαίρετες ενέργειες στις δημόσιες εκτάσεις (δημόσια κτήματα, κοινόχρηστοι χώροι αιγιαλού και παραλίας) που διαπιστώνονται οίκοθεν ή καταγγέλλονται από άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες ή ιδιώτες, λαμβάνει τα κατασταλτικά μέτρα προστασίας που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των χώρων αυτών όπως αυτά περιγράφονται ανωτέρω, καθώς επίσης προβαίνει στην υποβολή μηνύσεων ή μηνυτήριων αναφορών προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Κορισσίων κ. Βασ. Χειμαριώτης στέλνει ένα ενημερωτικό σημείωμα προς τον υπουργό Εσωτερικών, το οποίο μόλις πληροφορήθηκαν οι επερωτώντες βουλευτές έσπευσαν να στείλουν επιστολή στις 22/2/2008 - απάντηση στο δήμαρχο Κορισσίων.

Στην επιστολή αυτή αναφέρουν: «Κύριε Δήμαρχε, σχετικά με την επιστολή σας προς τον κ. υπουργό Εσωτερικών, η οποία μας κοινοποιήθηκε από το Τμήμα Περιουσίας του υπουργείου Εσωτερικών, θα θέλαμε να αντιπαραθέσουμε τα ακόλουθα:Αναρωτιόμαστε πού στηρίζεται ο ισχυρισμός σας ότι η κατατεθείσα ερώτηση είναι αβάσιμη και αναληθής, δεδομένων των εκδομένων πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων, β) καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης και διοικητικής αποβολής που σας έχουν επιδοθεί και αναφέρονται στις αυθαίρετες κατασκευές εντός του αιγιαλού (τοιχίο, πλατεία) στις παραλίες Μάλτα και Πετρίτη αντίστοιχα.Όσο για το χαρακτηρισμό σας ότι κινείται εκτός ορίων λογικής αναρωτιόμαστε σε ποια λογική αναφέρεστε. Στη λογική της τσιμεντοποίησης ή στη λογική της προστασίας των ελεύθερων χώρων και της διατήρησης του περιβάλλοντος στη φυσική του μορφή; Διότι η δική μαςλογική είναι η δεύτερη.
Αναφορικά δε με την παράνομη χωματερή που λειτουργούσε στη θέση Πετρίτη ασφαλώς και ήταν χρέος σας να προβείτε στην αποκατάσταση του χώρου.
Είναι γνωστή η ευαισθητοποίηση και η συμπαράσταση μας στις ενέργειες που στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται στα πλαίσια της νομιμότητας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υποστηρίζουμε πράξεις που λύνουν ένα πρόβλημα δημιουργώντας κάποιο άλλο.Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι προτιθέμεθα να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα σας - προγραμματίζουμε επίσκεψη στο νησί για τα τέλη Μαρτίου - προκειμένου να διαπιστώσουμε από κοντά τα πεπραγμένα.Ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση και θα πραχθούν τα δέοντα από όλες τις πλευρές.Για ενημέρωση σας, σας επισυνάπτουμε - το με αριθ. Πρωτ. 10W16/670/Β0010, απαντητικό έγγραφο στην ερώτηση μας, του Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών.
Γρηγόρης Ψαριανός, Περικλής Κοροβέσης.

Η ΣΥΓΝΩΜΗ
Μετά από λίγο καιρό, οι δύο βουλευτές, επισκέφθηκαν επιτόπου την περιοχή και τη συγκεκριμένη τοποθεσία και τότε απέστειλαν, ο καθένας ξεχωριστά, αλλά με το ίδιο περιεχόμενο, επιστολή .

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Δήμαρχο Κορισσίων Νομός Κερκύρας

Ύστερα από προσωπική μου επίσκεψη στο δημοτικό διαμέρισμα Πετρίτη του δήμου Κορισσίων, διαπίστωσα τηνκατασκευή μιας πλατείας, σε ένα χώρο ο οποίος παλιότερα λειτουργούσε ουσιαστικά σαν σκουπιδότοπος, με άχρηστα, σκουριασμένα παλιοσίδερα κλπ.Η κατασκευή της εν λόγω πλατείας αναμόρφωσε το χώρο, ο. οποίος τώρα είναι χώρος αναψυχής για τους κατοίκους του χωριού.Συνεπώς, η σχετική ερώτηση που προσυπέγραψα από κοινού με τον κ. Κοροβέση ήταν λάθος, που οφείλεται σε πληροφορίες που δεν ελέγξαμε επαρκώς. Όπως διαπιστώσαμε εκ των υστέρων δεν έχει γίνει επιχωμάτωση, δεν «μπαζώθηκε» καθόλου η θάλασσα.Με αυτή μου την επιστολή θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη τόσο από τον κ. Δήμαρχο, όσο και από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και από τους κατοίκους για την αναστάτωση που προκλήθηκε.Η επιστολή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο Κορισσίων, με όποιον τρόπο κρίνει για την εξομάλυνση της δυσάρεστης κατάστασης που δημιουργήθηκε.Γρηγόρης ΨαριανόςΑθήνα, 21 Μαίου 2008

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Α' ΑΘΗΝΑΣΑΘΗΝΑ 21-5-2008

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΡΙΣΣΙΩΝ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κύριε Δήμαρχε,

Ύστερα από προσωπική μου επίσκεψη στη παραλία Μάρτας, διαπίστωσα μια ήπια παρέμβαση, που εναρμονίζεται με το περιβάλλον και διευκολύνει τους λουομένους δίνοντας πρόσβαση στην παραλία και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Το έργο, στην ουσία ένα πεζοδρόμιο και όχι τοιχίο, όπως εσφαλμένα μας πληροφόρησαν, αναβαθμίζει και αξιοποιεί την περιοχή.Ως εκ τούτου, η ερώτηση που προσυπέγραψα μαζί με τον συνάδελφο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γρηγόρη Ψαριανό, ήταν λάθος που οφείλεται σε πληροφορίες που δεν ελέγξαμε επιτοπίως. Τόσο από σας, όσο και από το Δ.Σ., ζητάω συγγνώμη για την «αυθαιρεσία», που αυτομάτως «κατεδαφίζεται» με αυτή μου την επιστολή.Η επιστολή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο Κορισσίων, με όποιον τρόπο κρίνει, για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Φιλικά, ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ