Σε ένα μεγάλο φιάσκο κατέληξε τελικά η σύσκεψη για την πορεία της ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου της Κέρκυρας.
Παρά την υψηλή εκπροσώπηση, δηλ. την παρουσία των τριών βουλευτών του νομού, του νομάρχη, του εκπροσώπου του Δήμου Κερκυραίων, αλλά και εκπροσώπων συλλόγων όπως του Δικηγορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, του Παραρτήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ, κ.α. τίποτα συγκεκριμένο δεν ακούστηκε, πλην του γεγονός ότι φέτος θα διατεθούν 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το έργο θα πρέπει να τελειώσει σε 400 εργάσιμες μέρες. Με άλλα λόγια, κανένα χρονοδιάγραμμα, κανένας κωδικός, καμία συγκεκριμένη χρηματοδότηση, στοιχεία που επεσήμαναν όλοι σχεδόν οι ομιλητές.
Η εισήγηση του εκπροσώπου της Θ.Κ. έχει ως εξής:
"Αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει η πέμπτη φάση αυτά που σας είπε και υπολείπονται ακόμα οι εργασίες ολοκληρώσεως του κτηρίου.Οι μελέτες είναι έτοιμες αυτή τη στιγμή, για την ολοκλήρωση του κτηρίου. Αυτή τη στιγμή φτιάχνονται για τεύχη για τη δημοπράτηση του έργου. Πιστεύουμε ότι αυτά θα είναι έτοιμα τέλος Αυγούστου, και εντός του φθινοπώρου (αρχές φθινοπώρου θα δημοπρατηθεί το έργο για την ολοκλήρωση του δικαστικού μεγάρου. Ως ρπςο τις πιστώσεις, εφέτος υπάρχουν για το έργο το οποίο πρόκειται να γίνει και από εκεί και πέρα θα πάει πολύ γρήγορα.
Αυτή τη στιμγή, για εφέτος, με δημοπράτηση, εγκατάσταης οτυ εργολάβου και η προκαταβολή. Εχουμε 60 μέρες να κάνουμε τη δημοπρασία. Δηλαδή αν πούμε ότι θα πάει μέσα σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου θα πάμε αμέσως, η σύμβαση θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σας λέω την κατάσταση που είναι σήμερα.
Θα υπογράψουμε τη σύμβαση και ως προς αυτό το κομμάτι φέτος υπάρχουν, έχουν δεσμευθεί και έχει γίνει πρόβλεψη να δεσμευθούν και άλλα κεφάλαια για του χρόνου, για την αποπεράτωση του δικαστικού μεγάρου. Η προθεσμία είναι 400 μέρες. Δεν μπορεί να είναι μικρότερο από αυτό.
Για εφέτος είναι 3 εκατομμύρια. Το συνολικό δεν μπορώ να σας το πω τώρα. Για να βγει ο τελικός προϋπολογισμός πρέπει να τελειώσει ο προηγούμενος εργολάβος, να γίνουν οι νέες εργασίες, να επιμετρηθούν, να γίνει νέα μελέτη, και γίνονται όλα αυτά. Και είμαστε τώρα στη φάση, στη σύνθεση των άρθρων και στη σύνταξη των συμβατικών τευχών για τη δημοπράτηση. Είμααστε ουσιαστικά στη σύνταξη του προϋπολιογισμού».
ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ:
« Μέσα σε 2,5 λεπτά μας αφοπλίσατε. Χρήματα υπάρχουν, το έργο θα ολοκληρωθεί εντός 1-2 ετών. Αρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι κερκυραίοι διερωτώνται εαν τα πράγματα είναι τόσο απλά γιατί το έργο δεν έχει τελειώσει. Ρωτάνε επίσης: υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους του υπουργείου για την ολοκλήρωση του έργου; Φτάσαμε στο σημείο να σκέφτεται η ίδια η Κέρκυρα με τους εκπροσώπους του κερκυραϊκού λαού να γίνει το μισό. Και ακούστηκε από τον βουλευτή τον κ. δένδια, ότι το έργο έχει προβλήματα χρηματοδότησης, διότι συν τοις άλλοις, υπάρχει πρόβλημα με την πρόσβαση προς το νέο δικαστικό μέγαρο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εσείς συμμερίζεστε τις αγωνίες του κερκυραϊκού λαού και η χρηματοδότηση του έργου εξαρτάται από την πρόσβαση, εάν είναι νόμιμη ή όχι, στο νέο δικαστικό μέγαρο. Εσείς προσωπικά,
Ηδιοίκηση της ΔΕΠΑΝΟΜ μας είπε περίπου τα ίδια και το νοσοκομείο βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Γι’ αυτό έχουμ το δικαίωμα να αμφισβητούμε όσα μας είπατε μέσα σε 3 λεπτά της τοποθέτησης σας, αλλά τόσο πολύ έχουμε καεί εδώ στην Κέρκυρα που δε σας πιστεύουμε και μάλλον και με το ότι δεν προσπαθήσετε να μας πείσετε, με ένα τόνο, «μάλλον» τελειώνουμε. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα για το δικαστικό μέγαρο είναι χειρότερα από ότι με το νοσκοκομείο της Κέρκυρας. Είστε εδώ να μας διαψέυσετε και είστε εδώ για να διαψευστεί όλη αυτή η ιστορία- των ενστάσεων μας- από την εξέλιξη του έργου».
Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ
«Κύριε Πρόεδρε και μέλη του Ν.Σ., κ. Νομάρχη, κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι της “ΘΕΜΙΔΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ», κυρίες και κύριοι παρευρισκόμενοι,
Καταρχήν, θα ήθελα να χαιρετήσω τη σημερινή συνεδρίαση του Ν.Σ. στην οποία κληθήκαμε να συμμετέχουμε, ώστε να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις που αφορούν δύο πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως είναι αυτό του Δικαστικού Μεγάρου, αλλά και των Φυλακών Κέρκυρας.
Πιστεύω πως κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι οι συνθήκες που επικρατούν στα κτίρια που φιλοξενούν τις δικαστικές υπηρεσίες του νομού, μέχρι και σήμερα, είναι επιεικώς απαράδεκτες.
Συνθήκες αναξιοπρεπείς, που κατά κοινή ομολογία, υποβαθμίζουν το κύρος της Δικαιοσύνης, δημιουργώντας μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στο νομικό κόσμο, τους δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά και τους πολίτες.
Εκτιμώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ περισσότερο στα όσα ισχύουν, καθώς είναι σε όλους γνωστά, έχουν ειπωθεί πάρα πολλές φορές και σε προηγούμενες συζητήσεις και βέβαια εκτιμώ πως μας έχουν πείσει ότι η ολοκλήρωση του έργου του Δικαστικού Μεγάρου, είναι απόλυτα αναγκαία, και βέβαια, κατεπείγουσα.
Τα ίδια ισχύουν βέβαια και για τις Φυλακές της Κέρκυρας.
Δυστυχώς όμως, και στην περίπτωση του Δικαστικού Μεγάρου, όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άλλο ένα «Γεφύρι της Άρτας. Δυστυχώς, από ότι φαίνεται τα μεγάλα έργα στην Κέρκυρα, έχουν την ίδια τύχη!!!
Και τούτο δεν αποτελεί αυθαίρετη διαπίστωση, αλλά συνειδητοποίηση βάσει της κοινής λογικής. Αρκεί να δει κανείς την πορεία του έργου από τον Οκτώβριο του 1997 που ανατέθηκε στην «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.» η κατασκευή του, μέχρι και σήμερα, που ακόμη συζητάμε και διαπραγματευόμαστε με την πολιτεία τις συνθήκες και τους τρόπους της ολοκλήρωσης του.
Όμως, επειδή επιλέγω πάντα να μιλάω με στοιχεία, θα ήθελα να αναφερθώ σε βασικά δεδομένα που αφορούν το εν λόγω έργο, ούτως ώστε να ενημερώνουμε σωστά τους πολίτες, και να αποκαθίστανται οι όποιες ανακρίβειες ακούγονται από καιρού εις καιρό, και βέβαια να γνωρίζουμε ποια είναι τα λάθη που έχουν γίνει, ούτως ώστε να μην τα επαναλάβουμε, εάν πραγματικά επιθυμούμε να δούμε και αυτό το έργο να τελειώνει μια ημέρα.
Την σοβαρότατη καθυστέρηση που έχει καταγραφεί στην ολοκλήρωση του έργου, δεν νομίζω ότι την αμφισβητεί κανείς, ενώ βέβαια την αναγνώρισε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Παπαληγούρας, κατά την επίσκεψη μου στο Υπουργείο, στις 29/8/2006.
Η κύρια αιτία αυτής της καθυστέρησης, είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση, η οποία βέβαια είναι αποτέλεσμα αλλαγής προτεραιοτήτων της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου, από το 2004 μέχρι και σήμερα. Αρκεί να θυμίσω ότι από τον προϋπολογισμό του 2005 είχαν περικοπεί κονδύλια ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία βέβαια, αφορούσαν και το εν λόγω έργο, όπως και άλλα της περιφέρειας της χώρας, κ.ο.κ.
Τούτο, μεταξύ πολλών άλλων στοιχείων, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ακριβώς 4 χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2004, ο πρώην κυβερνητικός βουλευτής Κέρκυρας, κ. Νίκος Γεωργιάδης, προσπάθησε να μας θέσει το δίλημμα, εάν θέλουμε Δικαστικό Μέγαρο, τότε, να διεκδικήσουμε την κατασκευή κτιρίων εμβαδού 4000 τ.μ. και όχι των 9.500 τ.μ. όπως εξαρχής είχε προγραμματιστεί, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Σε αυτό το σημείο θέλω να θυμίσω πως στο τέλος του 2003 το Δικαστικό Μέγαρο συμπεριλαμβανόταν στα 30 έργα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε όλη τη χώρα, με εξασφαλισμένο συνολικό προϋπολογισμό 280 εκατομμυρίων ευρώ, και εκτιμώμενο χρόνο αποπεράτωσης, μεταξύ του 2004 και του 2006.
Ωστόσο, η θέση του πρώην συναδέλφου, η οποία βασίζονταν στην αλλαγή των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης της Ν.Δ., ήταν ένα δείγμα των σοβαρών παλινδρομήσεων στην πορεία του έργου, οι οποίες δυστυχώς μας ταλαιπωρούν μέχρι και σήμερα. Αυτή η θέση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας, ο οποίος ανακοίνωσε απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση όπου ίσχυε κάτι τέτοιο.
Στις 22/7/2004 επισκέπτεται την Κέρκυρα ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας, ο οποίος εισέπραξε το κλίμα αναστάτωσης, ενώ δέχθηκε έντονες πιέσεις των φορέων για τις επιχειρούμενες εκπτώσεις στο έργο. Τελικά, σε σχετική ερώτηση που είχα καταθέσει στις 26.10.2004, ο κ. Παπαληγούρας στην απάντηση του, διαβεβαίωνε ότι το έργο θα κατασκευαστεί στο σύνολο του, 9500 τ.μ. δηλαδή, χωρίς όμως να κάνει λόγο για την χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του.
Στη συνέχεια, και σε σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο Δικηγορικός σύλλογος της Κέρκυρας, στις 14/6/2006, και πάλι ο κ. Γεωργιάδης, επικαλούμενος συζήτηση που είχε με τον αρμόδιο Υπουργό, μας ενημέρωσε πως εξαιτίας ελλιπούς χρηματοδότησης, το έργο πρόκειται να αποπερατωθεί μεταξύ του 2010 και του 2012!!!
Επιπρόσθετα, ο συνάδελφος βουλευτής κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του το Νοέμβριο του 2004 (υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο), επικαλούμενος την νομιμότητα, ανακοινώνει την κατάργηση της σύμβασης με την εργολήπτρια εταιρεία, όπως επίσης και ότι στη συνέχεια θα αποφασισθεί εν θα επαναδημοπρατηθεί ή θα γίνει απευθείας ανάθεση, χαρακτηρίζοντας το εμπόδιο που προέκυψε, παροδικό, προαναγγέλλοντας δε ότι σε δυο με τρεις μήνες από τότε, τα πράγματα θα επανέλθουν στη σωστή σειρά. Επιπλέον, αναφέρει ότι: «Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη δέσμευση της να ολοκληρώσει το νέο Δικαστικό Μέγαρο της Κέρκυρας, πριν τις επόμενες εκλογές». Δηλαδή, βάσει των όσων μας έλεγε τότε ο συνάδελφος, το έργο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ήδη!!
Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την Ν.Δ., και σχεδόν, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, ακόμη συζητάμε για το πώς θα ολοκληρωθεί το έργο.
Επιπλέον, αξίζει να σημειώσω πως στην απάντηση του νέου Υπουργού, κ. Χατζηγάκη, στις 26-3-2008, μετά από σχετική ερώτηση που είχα καταθέσει, επιβεβαιώνεται εν πολλοίς ότι το έργο προχωρούσε κανονικά έως το τέλος του 2003. Ωστόσο, εν έτη 2008, μας αναφέρει ότι ακόμη βρισκόμαστε στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, όπως των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, όταν στις αρχές του 2004 οι εν λόγω μελέτες ήταν σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο.
Σήμερα λοιπόν, καλούμαστε εδώ, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας, για να ενημερωθούμε από τους εκπροσώπους της «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ» για αυτά που γνωρίζουμε ήδη. Δηλαδή, αυτά τα οποία προ τεσσάρων μηνών μας έχει απαντήσει ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης. Ότι δηλαδή, εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες και συνταχθούν τα τεύχη του διαγωνισμού, το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί στα μέσα του 2008. Να επισημάνω ότι τα μέσα του 2008, ήταν έως τον προηγούμενο μήνα. Ο δε εκτιμώμενος χρόνος για την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου, μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, είναι 18 μήνες. Δηλαδή, εάν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα από εδώ και στο εξής, το έργο στην καλύτερη περίπτωση θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2010!!! Άρα ο κύριος Γεωργιάδης, ήξερε τι μας έλεγε τον Ιούνιο του 2006, έστω και αν αντιδρούσαμε!!!
Και τα λέω όλα αυτά, όχι γιατί μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο και να διορθώσουμε όλα τα λάθη που έγιναν, και τα οποία οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Τα λέω όμως, αφενός μεν για να αντιληφθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν τα ίδια, όπως επίσης ότι σήμερα, οι εκπρόσωποι της «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ» οφείλουν να μας δώσουν σαφή χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένες ημερομηνίες των διαδικασιών, έως και την ολοκλήρωση του έργου. Δεν επιτρέπεται και ούτε μπορούμε πλέον, να δεχτούμε νέες αοριστίες και νέες παλινδρομήσεις. Κυρίως δεν μπορεί να τις δεχτεί ο νομικός κόσμος της Κέρκυρας, και οι Δικαστικοί Υπάλληλοι που εργάζονται καθημερινά σε άθλιες, προσβλητικές για την αξιοπρέπεια τους, απάνθρωπες συνθήκες.
Τα λέω όλα τούτα επίσης γιατί, δεν επιτρέπεται να προσπαθούμε να δώσουμε πανηγυρικό χαρακτήρα, με προφανής επικοινωνιακές στοχεύσεις, στη σημερινή συνεδρίαση, ούτε βέβαια και να γινόμαστε μάρτυρες προκλητικών δηλώσεων, όπως αυτής του συναδέλφου κ. Δένδια, όπως αυτές φιλοξενούνται στις τοπικές εφημερίδες, τις τελευταίες ημέρες, και μάλιστα πρωτοσέλιδα, στην δική σας εφημερίδα «Η Κέρκυρα Σήμερα», κύριε Νομάρχα!! Και δεν μπορούν αυτές οι δηλώσεις να μη χαρακτηριστούν προσβλητικές και προκλητικές για το λαϊκό αίσθημα και την κοινή λογική. Σε ποιείς δηλώσεις αναφέρομαι; Ακούστε λοιπόν, ποια είναι η δήλωση του κ. Δένδια, στις 10 Ιουλίου του 2008, χθες δηλαδή: «Όπως έχω εδώ και καιρό ανακοινώσει, μετά τις επαφές μου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκη, και τους Υπηρεσιακούς Παράγοντες της «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» η δημοπράτηση της ολοκλήρωσης του έργου έχει συμφωνηθεί και αναμένεται εντός του Φθινοπώρου. Και αυτό το έργο θα το παρακολουθώ συνεχώς σε κάθε στάδιο εξέλιξης του, για το οποίο θα ενημερώνώ τον Κερκυραϊκό λαό». Και το καλύτερο; Oι δηλώσεις του ξεκινάνε ως εξής: «Οι εξελίξεις στο έργο του Δικαστικού Μεγάρου επιβεβαιώνουν τη συνέπεια λόγων και έργων της Νέας Δημοκρατίας στην Κέρκυρα..»
ΈΛΕΟΣ ΚΥΡΙΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ. Για ποια συνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης μας μιλάτε, ειδικά στην Κέρκυρα; Ξεχνάτε το Λυρικό Θέατρο; Ξεχνάτε που βρίσκετε σήμερα το Νοσοκομείο; Ανάλογη σύσκεψη για το Νοσοκομείο, είχε γίνει εδώ σε αυτή την αίθουσα πριν μισό χρόνο περίπου!! Βλέπετε καμιά πρόοδο στο Νοσοκομείο λοιπόν; Τι έχετε να μας πείτε για το Αστυνομικό Μέγαρο; Δεν γνωρίζω τη θέση σας, και θα ήθελα μια απάντηση. Θα επανέλθω εάν δεν μου την δώσετε. Για ποια συνέπεια λόγων και έργων μας μιλάτε λοιπόν; Ακόμη οι υπηρεσίες του νομού στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού και περιμένουν να δουν πότε θα απόδοση η αναθεώρηση του άρθρου 101!! Δεν σκέφτεστε ότι εκτίθεστε ανεπανόρθωτα στον Κερκυραϊκό λαό; Πριν λίγες ημέρες κάνατε το λάθος να επιτεθείτε και για το Δικαστικό Μέγαρο στο Δήμο Κερκυραίων, πριν καν διαβάσετε την απάντηση του κ. Χατζηγάκη που λέει ότι εφόσον ολοκληρωθεί το Δικαστικό Μέγαρο, για να λειτουργήσει, θα πρέπει να διανοιχτεί η οδός προσπέλασης προς αυτό. Δεν αναφέρεται πουθενά σε παρεμπόδιση ολοκλήρωσης της κατασκευής του έργου. Πρέπει να το φτιάξετε πριν, όμως. Φτιάξτε το λοιπόν, και θα παλέψουμε μαζί για το δρόμο.
Κλείνοντας, επειδή όπως προανέφερα, φοβάμαι πως η σημερινή σύσκεψη δεν έχει να μας προσφέρει κάτι παραπάνω σε πληροφόρηση, κάτι πιο ουσιαστικό, αλλά αποτελεί μια συνεδρίαση με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, έστω και αν θα ήλπιζα για το αντίθετο, θα παρακαλούσα, να σηκώσουμε τα μανίκια και να διεκδικήσουμε για την Κέρκυρα και τους πολίτες της.
Γιατί κυρίες και κύριοι, έχετε καταλάβει που ζούμε, κυρίως όμως τι ζούμε;
Το τελευταίο διάστημα, μαθαίνουμε ότι η μία μεγάλη επιχείρηση της Κέρκυρας μετά την άλλη, Κερκυραίων επιχειρηματιών, οδηγούνται σε πτώχευση, και πολύ φοβάμαι, με την οικονομική κρίση που βιώνουμε, ότι είναι μόνο η αρχή. Το χειρότερο όμως, δεν είναι αυτό. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, με δεδομένη την πρωτοφανή κρίση στον Τουρισμό της Κέρκυρας και την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, η ίδια η οικονομία της Κέρκυρας, οδηγείται σε πτώχευση. Οι συμπολίτες μας Κερκυραίοι, βρίσκονται σε απόγνωση… και οικονομικά αδιέξοδα. ….και δυστυχώς βρισκόμαστε μόνο στην αρχή.
Ας πάψουμε λοιπόν, να προσπαθούμε να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα. Ας πάψουμε να προσπαθούμε να χρυσώνουμε το χάπι, με επικοινωνιακή πολιτική. Ας αντιληφθούμε ότι η Κέρκυρα, έχει περάσει την κόκκινη γραμμή του κινδύνου.
Ας αντιληφθούμε ότι απαιτούνται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, οργανωμένες και συντονισμένες διεκδικήσεις, από όλους μας. Μόνον έτσι ίσως να προλάβουμε τα χειρότερα, και τελικά να μπορέσουμε να λύσουμε κάποια από τα προβλήματα των πολιτών.
Η θέλουμε ή όχι. Ή μπορούμε, ή όχι.
Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια στην Κερκυραϊκή κοινωνία.
Όχι άλλες αόριστες και εφήμερες υποσχέσεις.
Όχι άλλα λόγια, χωρίς ουσία.
Έργα, έχει ανάγκη η Κέρκυρα, έργα θέλουν οι πολίτες.
Και δυστυχώς, αυτά δεν τα βλέπουν……
Σας ευχαριστώ, και αν χρειαστεί, θα επανέλθω για το ζήτημα των Φυλακών, έστω και αν ακόμη δεν έχω λάβει απάντηση του κ. Νομάρχη, σε σχετική μου επιστολή, από τις 10.4.2008.»