Σε κρίση όλη η Κέρκυρα
(άρθρο του Δημήτρη Σ. Καρύδη)
Σε κρίση τα αποτελέσματα της οποίας πρέπει να θεωρούνται εφεξής μη αναστρέψιμα έχει εισέλθει η Κέρκυρα.
Το πολιτικό σύστημα του νομού, όπως αυτό συγκροτήθηκε επί ημερών κυρίως του ψευτοεκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, δηλαδή από το 1996 και μετά, τα απομεινάρια του οποίου ακόμα και σήμερα διευθύνουν από καίριες θέσεις της αυτοδιοίκησης, ή της κομματικής εξουσίας, με ευθείες αναφορές σε πρόσωπα που υπήρξαν στενοί συνεργάτες του "προηγούμενου ΠΑΣΟΚ", όλο το νομό, αυτό το πολιτικό σύστημα είναι πολιτικά υπεύθυνο και υπόλογο έναντι του λαού της Κέρκυρας για μία σειρά από φανερά και μη, στοιχεία που συνθέτουν την κερκυραϊκή ταυτότητα.
Είναι το πολιτικό σύστημα της Κέρκυρας από το 1996 και μετά όπως αυτό δομήθηκε και ξέρουμε όλοι πώς και με ποιούς που σήμερα:
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ:
ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΈΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ
ΝΕΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΝΕΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΑ ΚΤΗΡΙΑ ΓΙΑ) ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ
ΑΥΤΟ το πολιτικό σύστημα ευθύνεται για:
Την μετακίνηση της Ιονίας Οδού ανατολικότερα
Την αδυναμία ολοκλήρωσης των μαστερ πλαν του νέου λιμένα και του αεροδρομίου
Την απένταξη από το Γ! ΚΠΣ του νέου Λυρικού Θεάτρου
Την απουσία οποιασδήποτε σοβαρής προωτοβουλίας για τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου της Κέρκυρας.
Την απαξίωση του θεάτρου "Φοίνικας"
Την απαξίωση της Βίλλα Ρόσα
Είναι αυτό το ίδιο πολιτικό σύστημα που:
ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΣΤΟ ΝΟΙΚΙ ΤΗ ΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.
Υπηρεσίες όπως :
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ,
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ,
Η ΥΠΕΕ,
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, Ο ΕΟΤ,
Η ΔΙΕΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,
ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΠΕΣΥ,
Η ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ,
ΠΟΛΛΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ,
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΣΤΗΜΙΟΥ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ ΠΟΣΟΣΤΟ
δεν στεγάζονται σε δημόσια ιδιόκτητα κτήρια. Είναι στο νοίκι εδώ και πολλά χρόνια.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΛΚΗΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ, αφού δαπανώνται ετησίως εκατομμύρια ευρώ το ακριβές ύψος των οποίων δεν γνωρίζει ο κερκυραϊκός λαός.
Αυτή η πραγματίκότητα επιβάλλει να αρχίσουν άμεσα οι μελέτες για την κατασκευή ενός νέου υπερσύγχρονου ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
Ταυτόχρονα είναι το ίδιο πολιτικό σύστημα που δεν μπόρεσε να φτιάξει τίποτα από όσα προέβλεπε το πρόγραμμα "Ελλάδα 2004", ακόμα δεν μπορεί να αλλάξουν κτήριο οι δύο ΔΟΥ του Νομού καθώς οι του Βορρά πρέπει να πηγαίνουν σε ΔΟΥ που είναι στην πόλη (να κινούνται προς νότο) και οι του Νότου σε ΔΟΥ που είναι σε δρόμο που οδηγεί στο Βορρά.
Είναι τέλος οι ίδιοι που ξέχασαν την Κέρκυρα εκτός του αγωγού φυσικού αερίου.
ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ διαχειρίστηκε τα μεγάλα θέματα του τόπου και απέτυχε οικτρά, με τεράστιες οικονομικές επιτπώσεις στους κατοίκους και την τοπική οικονομία.
Τέτοια παραδείγματα είναι:
Η καταστροφή της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας, η πώληση του εργοστασίου παραγωγής λαδιού στη Μεσαριά, η ενοικίαση σε ιδιώτη των Σούπερ Μάρκετ της Ενωσης, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων, η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων όπως οι αποθήκες στο Λιμάνι, η πώληση οικοπέδου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για να καλυφθεί το έλλειμμα ύψους 1,5 δις δραχμών (όταν ακόμα υπήρχαν οι δραχμές).
ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ
είναι που ευθύνεται για τον αφανισμό του κερκυραϊκού ελαιώνα, την έλλειψη επιτραπέζιας ελιάς και του κερκυραϊκού λαδιού, της κερκυραϊκής γραβιέρας και του κερκυραϊκού βουτήρου.
Είναι αυτό, που δεν μπόρεσε να "δαμάσει το δάκο", (κατά την παροιμιώδη έκφραση εκείνης της εποχής), δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον ψεκασμό με λεμπαϊσιντ, δεν μπόρεσε να αποτρέψει το κόψιμο των ελαιοδένδρων για πώλησή του ξύλου στην Ιταλία, ή στην εγχώρια αγορά ως καυσόξυλου.
Είναι το ιδιο αυτό πολιτικό κατεστημένο που ευθύνεται για την μείωση του τουριστικού ρεύματος, την αναποτελεσματική τουριστική προβολή, την εναέρια απομόνωση της Κέρκυρας από την Ευρώπη με τη διακοπή απευθείας πτήσεων με πρωτεύουσες χωρών της σημερινής Ε.Ε., με την αδυναμία συγκρότησης ενός ισχυρού επτανησιακού ναυτιλιακού λόμπυ σε συνεργασία με αντίστοιχους οικονομικούς παράγοντες της δυτικής ακτής της Ελλάδας.
Ακόμα και σήμερα η Κέρκυρα είναι σχεδόν απομονωμένη όπως βέβαια και τα χωριά, σε πολλά εκ των οποίων η μοναδική σύνδεση που έχουν με την πόλη είναι μία φορά τη μέρα.
Την ίδια ώρα που δεκάδες περιοχές σε όλη την Ελλάδα συγκροτούν οικονομικές εστίες αντίστασης στο τραπεζιτικό κεφάλαιο ιδρύοντας συνεταιριστικές τράπεζες (όπως η αιτωλοακαρνανία, ή η Κρήτη) η Κέρκυρα και τα Επτάνησα εξακολουθούν την οδό της υπερχρέωσης στις τράπεζες.
Αποτελέσμα: Γονατίζει η αγορά της Κέρκυρας, οι επιχειρήσεις ασφυτκιούν, τα "κανόνια" σκάνε το ενα μετά το άλλο και αφορούν ντόπιες μεγάλες επιχειρήσεις.
Σήμερα είναι γνωστά τα συμβάντα με τραπεζικές επιταγές επιχειρηματιών, υποθέσεις που ερευνούν οι ίδιες οι τράπεζες, η απώλεια θέσεων εργασίας, η συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας που πάμπολλες φορές έχει καταγείλλει το εργατικό κέντρο της Κέρκυρας.
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΎΣΤΗΜΑ
που διαμόρφωσε ισορροπίες και συσχετισμούς ελέγχοντας το σύνολο της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, και σήμερα όλες σχεδόν οι δημόσιες υπηρεσίες διαμαρτύρονται για ελλείψεις προσωπικού. Τέτοιες ελλείψεις παρατηρούνται στους δήμους, στη νομαρχία, στα δικαστήρια, στο λιμενικό, στην αστυνομία, στην τροχαία, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο νοσοκομείο, σε πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΑ ΣΤΟ ΛΑΟ.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (ΕΘΝΙΚΕΣ- ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ) ΝΑ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΕΙ. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΟ 2004 ΚΑΙ ΤΟ 2007.
(Συνεχίζεται)