Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Ο Δήμος Κερκυραίων και ο ΟΛΚΕ "παίζουν" με τις πινακίδες


Οι πινακίδες της ΑΝΕΔΚστο ύψος της πλατείας με το συντριβάνι, στη Σπηλιά, έχουν αποτελέσει το μήλον της έριδος στη χρόνια διένεξη του Δήμου Κερκυραίων με τον ΟΛΚΕ. Αυτή τη φορά, το διακύβευμα είναι για μεν το Δήμο Κερκυραίων η απώλεια ζωτικού του χώρου και η απόσυρσή του από ένα κομμάτι που θεωρεί ότι ως μέρος της πόλης θα πρέπει να έχει κυρίαρχο ρόλο, για μεν τον ΟΛΚΕ είναι ζήτημα ιδιοκτησιακό και λειτουργίας του ίδιου του ΔΣ που ομόφωνα αποφάσισε να παραχωρήσει ως χώρο στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων. Και από εδώ αρχίζει ένα γαϊτανάκι εξελίξεων. Οι καταστηματάρχες της περιοχής της Σπηλιάς θεωρούν ότι πρέπει μερικά τουριστικά λεωφορεία να σταθμεύουν στην περιοχή και γι' αυτό πρέπει να φύγουν οι πινακίδες της ΑΝΕΔΚ, ο δε Δήμος θεωρεί ότι δεν μπορεί να απωλέσει μία ακόμα λειτοργία του στην περιοχή και ζωτικό του χώρο. Οι καταστηματάρχες έχουν έρθει σε επαφή με τους ναυτιλιακούς πράκτορες και πήραν τη θετική τους γνώμη στη στάθμευση λεωφορείων αρκεί να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος στάθμευσης. ΜΕ λίγα λόγια μύλος, αφού είναι γνωστό ότι όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: Η φετινή κρίση στον τουρισμό δεν έχει προηγούμενο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝ ΤΖΙΑΚΟΜΟ

Εν μέσω της πανθομολογούμενης τουριστικής κρίσης, ο ΟΛΚΕ κατέβασε τις πιναικίδες της ΑΝΕΔΚ, ο Δήμος επενέβη και τις τοποθέτησε εκ νέου και χθες Τρίτη 30 Ιουνίου, κάτοικοι κατέβασαν τις πινακίδες της Αναπτυξιακής εκ νέου.
ΜΕτά από αυτή την εξέλιξη από το Σαν Τζιάκομο εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: "Μετά την αφαίρεση των πινακίδων της ΑΝΕΔΚ από τον ΟΛΚΕ στην οδό Σπύρου Ζαβιτσιάνου στη Σπηλιά, ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Σωτήρης Μικάλεφ, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η συμπεριφορά φορέων της πόλης που προσπαθούν να κατοχυρώσουν ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου λύσεις για το κυκλοφοριακό ζήτημα της πόλης, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος δεν προτίθεται να συμβάλει αυξάνοντας την ένταση και την αυτοδικία που ασκείται αυτή την ώρα στην περιοχή της Σπηλιάς.
Ο ΟΛΚΕ θεωρεί ότι αν και μετακόμισε το βάρος των υπηρεσιών του στο Νέο Λιμάνι, μπορεί να παραμείνει σε ολόκληρη την παραθαλάσσια ζώνη, ως ελεγκτής και επόπτης της πιο ζωτικής περιοχής της Κέρκυρας.
Κατά την διάρκεια μιας άσχημης τουριστικής περιόδου που βιώνει ολόκληρη η πόλη, το θέαμα συνεργείων που τοποθετούν και ξηλώνουν σημάνσεις σε ένα κεντρικό σημείο, είναι αποκαρδιωτικό.
Τα τουριστικά λεωφορεία, υποτίθεται ότι συμβάλουν στην εμπορική κίνηση και εξυπηρέτηση πολλών επισκεπτών. Η παρουσία τους πρέπει να είναι διακριτική και εκεί όπου ορίζουν οι συμφωνίες που έγιναν σε προηγούμενες συσκέψεις του Δήμου. Κατανοώντας την δυσχερή θέση των επαγγελματιών, ο Δήμος Κερκυραίων προωθεί μέτρα βελτίωσης της κατάστασης στην περιοχή της Σπηλιάς. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν συμβάλει σε αυτό η αυτοδικία και η αυθαίρετη άποψη ότι μέρος του αστικού ιστού της πόλης «ανήκει» σε άλλον φορέα πλην του Δήμου.
Επικαλούμενος την κοινή λογική και δείχνοντας, ακόμη μια φορά, μετριοπάθεια και διάθεση συνεννόησης, καλώ την διοίκηση του ΟΛΚΕ και τους επαγγελματίες της Σπηλιάς, σε διάλογο προκειμένου να τεθεί ένα τέρμα, με την συμφωνία όλων, σε αυτόν τον διασυρμό που υφίσταται η Κέρκυρα».