Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Η τροποποίηση του ΓΠΣ της πόλης φέρνει αλλαγές


Μετά από πολύμηνη εργασία και προσπάθεια της Νομαρχίας Κέρκυρας υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Σταύρο Καλογιάννη η απόφαση της έγκρισης Τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πόλης της Κέρκυρας, υπόθεση η οποία εκκρεμούσε από το 1997.
Σε συνέντευξη τύπου την οποία παρεχώρησαν σήμερα το πρωί ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, η αρμόδια αντινομάρχης Μερόπη Υδραίου, ο μελετητής του σχεδίου και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αντινομαρχίας Χωροταξίας έγινε λεπτομερής αναφορά στα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνει η απόφαση έγκρισης της τροποποίησης.
Η τροποποίηση του ΓΠΣ Κέρκυρας περιλαμβάνει τις Πολεοδομικές Ενότητες Καμπιέλου, Σπηλιάς, Πόρτα Ρεμούντα, Μαντουκίου, Σαρόκκο, Νέα Πόλη, Γαρίτσας, Ανεμόμυλου, Κανονίου (μέχρι και την Ανάληψη), Καθ. Καλογραιών, Κωτσέλα, Αγ. Σπυρίδωνα και Παγκρατέικων. Με την έγκριση των προτεινομένων επεκτάσεων πρακτικά προσφέρεται νέα γη για πολεοδόμηση με την οποία επιλύονται προβλήματα δεκαετιών και ικανοποιούνται αιτήματα δεκάδων πολιτών – ιδιοκτητών ακινήτων στις ανωτέρω πολεοδομικές γειτονιές που αναμένουν πολλά χρόνια να εκμεταλλευτούν τα ακίνητά τους και να οικοδομήσουν σε αυτά.
Επίσης, προσφέρεται πολεοδομημένη γη για την κατασκευή του εξωτερικού και εσωτερικού δακτυλίου της πόλης, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αφού θα αποφευχθεί η κίνηση βαρέων και άλλων οχημάτων από το κέντρο της πόλης και επιπλέον θα εξυπηρετήσει τον άξονα βορά – νότου. Παράλληλα, οι πολεοδομήσεις των επιμέρους Πολεοδομικών Ενοτήτων θα εξασφαλίσουν στην κάθε ενότητα ποσοστό 30% της πολεοδομημένης γης για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις, δηλαδή για σχολική στέγη, χώρους πρασίνου, πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα, που τόσο έχουν ανάγκη αυτές οι περιοχές για την αναβάθμιση των όρων διαβίωσης των κατοίκων τους.

Τι περιλαμβάνει η εγκεκριμένη τροποποίηση του Γ.Π.Σ.
Ειδικότερα, η εγκεκριμένη τροποποίηση του Γ.Π.Σ. περιλαμβάνει:
1. Την ένταξη στο σχέδιο 780 στρεμμάτων.
2. Τη δημιουργία δεκατριών πολεοδομικών ενοτήτων (Π.Ε.), με μέσο συντελεστή δόμησης που κυμαίνεται από 4 στις Π.Ε. Καμπιέλο, Σπηλιά και Πόρτα Ρεμούντα έως 0,40 στην Π.Ε. Κανόνι.
3. Την τροποποίηση και ιεράρχηση του οδικού δικτύου της πόλεως της Κέρκυρας και τον καθορισμό χώρων στάθμευσης:
- Εντός της παλιάς πόλης στις περιοχές Κάτω Πλατεία, Σπηλιά και Λαϊκή Αγορά.
- Περιφερειακά, με υπερτοπική σημασία: Στην περιοχή ΑΣΠΙΩΤΗ - ΕΛΚΑ, στο βόρειο τμήμα της Π.Ε. Παγκρατέικων, στην περιοχή Μεγαλομάτας, στην Π.Ε. Αγίου Σπυρίδωνα και στην θέση Πλατυτέρα για την εξυπηρέτηση του Συνεδριακού Μεγάρου.
4. Τον καθορισμό χρήσεων γης γενικής κατοικίας, πολεοδομικών κέντρων, τοπικών κέντρων, τουρισμού, εκπαίδευσης, πρόνοιας, αθλητικών εγκαταστάσεων, διοίκησης κλπ.
5. Τη χωροθέτηση ζώνης χονδρεμπορίου, δημοτικής αγοράς και Σταθμού υπεραστικών λεωφορείων στην Π.Ε. Αγίου Σπυρίδωνα.
6. Τη δημιουργία ζωνών περιαστικού και αστικού πρασίνου.
7. Τον καθορισμό χώρου Μεγάρου Μουσικής στην Π.Ε. Παγκρατέικων.
8. Τον καθορισμό ζωνών θεσμικών και οικονομικών κινήτρων και πολεοδομικών μηχανισμών και ειδικότερα τον καθορισμό:
- Ζώνης Ανάπλασης – Ανασυγκρότησης στην περιοχή αναδασμού της παλαιάς πόλης.
- Ζώνης Ανάπλασης στην παλαιά πόλη και σε τμήματα των Π.Ε. Μαντουκίου, Γαρίτσας και Ανεμόμυλου.
- Ζώνης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης στην Π.Ε. Σαρόκκου.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί με βάση προγενέστερα ισχύουσες διατάξεις εντός της περιοχής του Γ.Π.Σ. εκτελούνται όπως εκδόθηκαν.

Ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος
Στις δηλώσεις του ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως έναν σημαντικό σταθμό μιας μακράς πορείας την οποία η παρούσα ηγεσία της Νομαρχίας υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση για την προώθηση και επίλυση των μεγάλων εκκρεμών ζητημάτων του χωροταξικού, πολεοδομικού και οικιστικού σχεδιασμού.
Τίθενται οι βάσεις, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για να σταματήσουμε την άναρχη δόμηση που τόσα δεινά έχει σωρεύσει στον τόπο μας και να δώσουμε μέλλον και προοπτική μέσα από την ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.
Ο Νομάρχης ανέφερε ότι για την επίτευξη του στόχου υπήρξε συνεισφορά και των προηγούμενων Νομαρχών ενώ έκανε γνωστό ότι από τις 20 συνολικά πράξεις εφαρμογής που αναφέρονται στην απόφαση οι 10 διεκπεραιώθηκαν στο τελευταίο διάστημα των 18 μηνών. Χαρακτηριστική ήταν επίσης η αναφορά του ότι για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπήρχαν σε μια τέτοια ομολογουμένως πολύπλοκη υπόθεση, η αρμόδια αντινομάρχης Μερόπη Υδραίου συνοδευόμενη από τον Διευθυντή Χωροταξίας της Νομαρχίας Ανδρέα Πανδή πήγαν 6 φορές στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
Επεσήμανε ακόμη ότι η προσπάθεια δεν θα σταματήσει εδώ καθώς υπάρχει απαρέγκλιτη βούληση για την προώθηση και άλλων ακανθωδών ζητημάτων του τόπου όπως αυτό των οχλουσών χρήσεων. Τόνισε τέλος ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει ανάλογη αποτελεσματικότητα.

Η αντινομάρχης Μερόπη Υδραίου

Η αντινομάρχης ΧΩ.ΠΟ.ΠΕ. Μερόπη Υδραίου μετά την εξέλιξη αυτή δήλωσε:
«Μέσω της αναθεώρησης του Γ.Π.Σ. Κέρκυρας και των επιμέρους πολεοδομήσεων και μέσω της προσπάθειας την οποία καταβάλλαμε, προωθούμε μεθοδικά, οργανωμένα, επίμονα και ελπίζουμε αποτελεσματικά, τον κεντρικό στόχο που έχουμε θέσει στη Νομαρχία, για να έχει επιτέλους ο Νομός μας χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για την άψογη συνεργασία την οποία είχαμε και το Νομάρχη Στέφανο Πουλημένο για την εμπιστοσύνη την οποία μου έδειξε στην προσπάθεια την οποία καταβάλλαμε. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στην διεύθυνση Χωροταξίας για το ότι αφενός πίστεψαν στον στόχο τον οποίο θέσαμε και αφετέρου γιατί δεν άκουσαν τις φωνές που έλεγαν ότι δεν πρόκειται ποτέ αυτός να επιτευχθεί.
Η θετικότατη αυτή εξέλιξη νομίζω ότι είναι μια έμπρακτη απόδειξη της βούλησής μας για την προώθηση του κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματος του χωροταξικού, πολεοδομικού και οικιστικού σχεδιασμού η οποία διαβεβαιώνω ότι δεν θα σταματήσει εδώ.»

Ο μελετητής του Σχεδίου Αρσένης Ρίγγας

Ο μελετητής της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης της Κέρκυρας Αρσένης Ρίγγας, συνεχάρη όλους όσους συνέβαλλαν για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τώρα βρισκόμαστε όλοι μας προ των ευθυνών μας για την εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού, για να μην μείνει ένα θεωρητικό σχέδιο». Διευκρίνισε επίσης ότι ο συντελεστής δόμησης που αναφέρεται για κάθε επιμέρους Πολεοδομική Ενότητα στην σχετική απόφαση του υφυπουργού, προκύπτει από τον ήδη πραγματοποιημένο συντελεστή σε συνδυασμό με τον εκ του νόμου συντελεστή που και αυτόν που αποδίδεται από την πολεοδόμηση.

Δήλωση του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Σταύρου Καλογιάννη

Για το θέμα ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρος Καλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με την έκδοση της απόφασης αυτής ολοκληρώνεται η διαδικασία τροποποίησης του Γ.Π.Σ. Κέρκυρας, η οποία εκκρεμούσε από το 1997. Το νέο Γ.Π.Σ. αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση για την πόλη της Κέρκυρας και έχει στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προσαρμογή του επιτελικού σχεδιασμού της πόλης στα νέα οικιστικά δεδομένα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.
Η ταχεία έγκριση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και σε άλλες περιοχές της χώρας αποτελεί άμεση προτεραιότητά για το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να προωθηθεί η οικιστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και να αντιμετωπιστούν τα οικιστικά προβλήματα των πολιτών».


Ο Διευθυντής Χωροταξίας της Νομαρχίας Ανδρέας Πανδής

Ο Διευθυντής Χωροταξίας της Νομαρχίας Ανδρέας Πανδής τόνισε ιδιαίτερα ότι μετά την θετικότατη αυτή εξέλιξη αρχίζουν οι εξίσου σημαντικές υποχρεώσεις της αρμόδιας υπηρεσίας για την εφαρμογή και την υλοποίηση των στόχων που θέτει το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Ο κ. Πανδής ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Τώρα ανοίχτηκε ο δρόμος για να θεσμοθετηθούν οι Πολεοδομικές Μελέτες που έχουν γίνει ή βρίσκονται υπό εκτέλεση όπως αυτή του Μαντουκίου και των Καθολικών Καλογραιών. Το γεγονός ότι ήταν σταθερή η βούληση τόσο του Νομάρχη όσο και της αρμόδιας αντινομάρχη για την προώθηση του ζητήματος βοήθησε τις υπηρεσίες μας να διεκπεραιώσουν κατά το δυνατόν καλύτερα και ταχύτερα το δύσκολο αυτό έργο.»


ΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ Γ.Π.Σ.
ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΕΙΣ

Οι αλλαγές που επιφέρει η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλεως Κέρκυρας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη ζωή της πόλης αλλά και του Νομού ευρύτερα.
Συγκεκριμένα:
1) Με τη θεσμοθέτηση της τροποποίησης του ΓΠΣ, έρχονται και «κουμπώνουν» στο τροποποιημένο σχέδιο όλες οι επιμέρους εκπονηθείσες ή υπό εκπόνηση πολεοδομικές μελέτες περιμετρικά της πόλεως (Παγκρατέικα, Καθολικές Καλόγριες, Κωτσέλα, Αγ. Σπυρίδωνας), οι οποίες, διαφορετικά, θα έμεναν κενό γράμμα, ενώ σε καθεμία από αυτές περιλαμβάνεται τμήμα του εσωτερικού και εξωτερικού δακτυλίου της πόλεως. Ουσιαστικά, δηλαδή, με την τροποποίηση του ΓΠΣ και σε συνδυασμό με τις πολεοδομήσεις όλων των περιαστικών γειτονιών της πόλης αποδίδονται όλα τα τμήματα του εσωτερικού και εξωτερικού δακτυλίου της πόλεως, ώστε να είναι δυνατή η χάραξη και διάνοιξή τους με την υλοποίηση των πράξεων εφαρμογής από το Δήμο Κερκυραίων. Η απόδοση του εσωτερικού και εξωτερικού δακτυλίου μέσω των πολεοδομήσεων θα ανακουφίσουν το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης της Κέρκυρας, αφού θα αποσυμφορήσουν την κίνηση από το κέντρο και θα την εκτονώνουν περιφερειακά της πόλης στους δακτύλιους, ώστε όλα τα μεγάλα και μη οχήματα να μην διέρχονται από το κέντρο της πόλεως.
2) Οι πολεοδομήσεις των περιαστικών πολεοδομικών ενοτήτων θα δημιουργήσουν ένα πολεοδομικό «Σύνταγμα» για τις γειτονιές αυτές, ώστε η πολεοδόμησή τους να γίνεται όχι άναρχα και αλόγιστα όπως σήμερα, αλλά βάσει πολεοδομικού σχεδίου, νοικοκυρεμένα, με σεβασμό στο περιβάλλον και με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.
3) Οι πολεοδομήσεις θα εξασφαλίσουν γη σε ποσοστό 30% επί των συνολικών πολεοδομημένων στρεμμάτων κάθε γειτονιάς, για κοινόχρηστη και κοινωφελή χρήση, δηλαδή για δημιουργία σχολικής στέγης, που τόσο έχει ανάγκη η Κέρκυρα, πολιτιστικών κέντρων, πάρκων, χώρων παιχνιδιού για τα παιδιά αλλά κυρίως, όπως προαναφέρθηκε, δρόμων (δακτυλίων) που θα συνδράμουν στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης μας.