Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Ερώτηση του Βουλευτή Σερρών Μ. Μπόλαρη για το Νοσοκομείο Σερρών που σταμάτησαν τα χειρουργεία για απίστευτο λόγο!!! (Η ΝΔ τα κατάφερε πάλι)



Το "έσχατο κατάντημα στο οποίο έχει οδηγήσει την δημόσια υγεία στα Σέρρας η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας" επισημαίνει με Επίκαιρη Ερώτησή του ο Μάρκος Μπόλαρης, βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ. Η Ερώτηση αποτελεί την άμεση αντίδραση του βουλευτή στην ανακοίνωση του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, ότι σταματούν επ’ αόριστον οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, διότι το νοσοκομείο δεν έχει ...γάζες!Η Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Μπόλαρη έχει ως ακολούθως:Ότι η Κυβέρνηση Καραμανλή και ο τηλεοπτικός Υπουργός Υγείας αντιμετωπίζουν την δημόσια Υγεία ως βάρος είναι γνωστό και σε απόλυτη συνέπεια με τα πολιτικά τους «πιστεύω» και τις ταξικές επιλογές τους.
Οι συνέπειες όμως αυτής της αντιμετώπισης βάζουν πλέον σε κίνδυνο την ίδια την δημόσια υγεία:Μας γνωστοποιήθηκε σήμερα το έγγραφο του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών με α. π. 2419 και ημερομηνία 27/02/2009, σύμφωνα με το οποίο «λόγω του εμπάργκο των προμηθευτών γάζας, αναβάλλονται όλα τα τακτικά χειρουργεία μέχρι νεωτέρας».

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έλυσε όλα τα σοβαρά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επειδή αδιαφόρησαν να πληρώσουν τους προμηθευτές ώστε τα Νοσοκομεία να έχουν γάζες, μετατρέπουν σε ...Γάζα τον χώρο της δημόσιας υγείας, θέτοντας σε διακινδύνευση το ύψιστο ανθρώπινο αγαθό!

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός
1. Τελεί σε γνώση του γεγονότος ότι έπαυσαν επ’ αόριστον τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Σερρών, το οποίο καλύπτει τον πολυπληθή αυτόν Νομό;
2. Σε ποιες άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες θα προέλθει για την άμεση κάλυψη του Νοσοκομείου Σερρών σε κάθε είδους αναλώσιμα, ώστε να επαναλάβει την στοιχειώδη λειτουργία του και να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις;

Και η Ελλάδα μπορεί....ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ;;;

Η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός πράσινου νησιού. Ενα νησί δηλαδή που θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δηλαδή ήλιο, αέρα, κύμα της θάλασσας, γεωθερμία κττ.
Το νησί Samso της Δανίας, μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Και η χώρα μας να τα καταφέρει ακόμα καλύτερα.

Καταλαβαίνει εύκολα ο καθένας ότι άλλο πράγμα κύμα της θάλασσας και άλλο στραγγίσματα στο βυθό των λιμνών και των ποταμών.
Αλλο πράγμα ήλιος και άνεμος και άλλο βρώμα και δυσωδία, ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους, του αέρα και της γεωργικής παραγωγής.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Ποιός δήμος της Κέρκυρας μελετά αιολικό πάρκο μέσα στη θάλασσα; Το ρωτάμε, επειδή ο Δήμος αυτός, ακόμα δεν είναι έτοιμος να κάνει κάποια ανακοίνωση. Εξετάζει πάντως το θέμα. Πρέπει να συμφωνήσουν και οι κάτοικοι.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οσοι θυμούνται την υπόθεση του αιολικού πάρκου στους Αγίους Δέκα, αυτή δεν προχώρησε. Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε αυτή την υπόθεση. Ούτε ο Δήμος, είναι ο Αχιλλείων. Σε αυτό το Δήμο επένδυσε το κράτος και ο Δήμος δεν μπορεί να εισπράξει ούτε ένα ευρώ, πάνω από τρία χρόνια τώρα....

Μπείτε στο Google Earth και βρείτε το νησί Samso- Το πρώτο πράσινο νησί του κόσμου

Μπείτε στο Google Earth και βρείτε το νησί Samso της Δανίας. Είναι το πρώτο πράσινο νησί στον κόσμο. Οπως θα εστιάζετε, προσέξτε στο νότιο τμήμα του νησιού μέσα στη θάλασσα, να δείτε ανεμογεννήτριες.

Ανεμογεννήτριες θα δείτε διάσπαρτες σε όλο το νησί.
Η φωτογραφία είναι αυθεντική και είναι από το νησί Samso.

Με 10 ΟΕΔΑ αντί για 120 ΧΥΤΑ εκ των οποίων οι δύο στην Κέρκυρα, μπορεί καλύτερα η Ελλάδα και η Κέρκυρα


Εδώ βλέπετε τη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων που προτείνει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Οικονομόπουλος.
Την Κέρκυρα ούτε καν που τη δείχνει ο χάρτης.
Η χώρα χρειάζεται 10 ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων) και όχι 120 ΧΥΤΑ. Εκ των οποίων οι δύο στην Κέρκυρα.
Τα απορριμμάτα της Κέρκυρας μεταφέρονται εκτός νήσου, σε έναν ΟΕΔΑ.
ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ
Διαβάστε τώρα τι λέει ο Υπουργός Ανάπτυξης κατά την επίσκεψη της κ. Χούμπνερ. Ρωτά ο δημοσιογράφος και δείτε τι απαντά ο Υπουργός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μου αναφέρετε ένα μοντέλο πετυχημένης εφαρμογής της καινοτομίας στην Ελλάδα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν η Επίτροπος θα επισκεφθεί σήμερα ένα Τεχνολογικό Πάρκο στα Γιάννενα, το οποίο αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα επιτυχίας. Υπάρχουν και άλλα τέτοια τεχνολογικά πάρκα, όπως για παράδειγμα στην Πάτρα. Έχουμε, επίσης, στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, το ΙΤΕ και από την άλλη πλευρά το Πολυτεχνείο της Κρήτης, τα οποία κάνουν εξαιρετική δουλειά. Και μάλιστα η Κοινότητα τα χρηματοδοτεί. Στο Πολυτεχνείο της Κρήτης η χρηματοδότηση από την Κοινότητα είναι γύρω στο 40% του συνολικού προϋπολογισμού ερευνητικών προγραμμάτων, που αν θυμάμαι καλά το 2007 ήταν γύρω στα 14 εκ. ευρώ.
Ο κ. Οικονομόπουλος, από όσο είδα στο Ιντερνετ αναφέρει:
Καθηγητής Αλέξανδρος Π. Οικονομόπουλος,
Εργαστήριο Διαχείρισης Αερίων, Υγρών και Στερεών ΑποβλήτωνΤμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης
Τηλ.: 28210 37776, Fax: 28210 37845, Email: eco@otenet.grΗμερίδα Νομαρχίας Α. Αττικής 9/1/2007, Αμφιθέατρο ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7
ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΙΝΑΙ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΧΤΕΙ ΚΙ ΑΛΛΗ ΠΛΗΓΗ;;;;;;;

Τρεις φωτογραφίες του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου





Οι φωτογραφίες υπάρχουν στο Face Book (Σπύρος Διαβάτης). Αλλη μία απτή απόδειξη ότι κανένας έλεγχος δεν μπορεί να περιγράψει τίποτα, κανένα μέτρο δεν μπορεί να γιατρέψει την κατάσταση και φυσικά κανείς δεν μπορεί να περιμένει τίποτα καλύτερο από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό ει μη μόνον μία επανάληψη της ίδιας εικόνας, νοτιότερα.
Αλήθεια, οι νόμοι της χώρας, πόσο πρόστιμο ρίχνουν σε αυτή την κατάσταση;


ΠΕριμένω απαντήσεις για τα έγγραφα σχετικά με τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και όσους είναι υπέρ του Περιφερειακού Σχεδιασμού

Συνεχίζουμε τις αποκαλύψεις σχετικά με το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Ήδη σας έχουμε δείξει τη διοικητική παραλαβή του έργου. Το έγγραφο λέει: Παραλαμβάνουμε για χρήση και περιγράφει τα έργα που έχουν εκτελεστεί.

Σήμερα παρουσιάζω δύο άλλα έγγραφα.

Επεβλήθη πρόστιμο 53.100 ευρώ μετά από εισήγηση της ΕΥΕΠ του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 1-2-2008. Πέρυσι.
Αναλυτικά οι παραβάσεις που διαπιστώνονται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται έχουν ως εξής:

Παράβαση πρώτη: Κατά την επιθεώρηση σε συνθήκες λειτουργίας παρατηρήθηκε ότι κατά την απόθεση των απορριμμάτων η επιφάνεια του τελευταίου κυττάρου έχει υπερβεί σε κλίση το 5% κατά παράβαση του περιβαλλοντικού όρου 7.2 της ΑΕΠΟ. Για αυτή την παράβαση επιβλήθηκε πρόστιμο 18.900 ευρώ.

Παράβαση δεύτερη: Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ενώ υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη διάθεσης των επεξεργασμένων στραγγισμάτων στο παρακείμενο ρέμα, από τη Δ/νση Υγείας και Πρόνοιας της νομαρχίας Κέρκυρας δεν έχει εκδοθεί άδεια διάθεσης από την υπηρεσία, κατά παράβαση των αναγραφομένων στον περιβαλλοντικό όρο (5.6.). Πρόστιμο 12.600 ευρώ.

Παράβαση τρίτη: Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι δεν έχει κατασκευασθεί στο ΧΥΤΑ οριζόντιο σύστημα συλλογής του παραγώμενου βιοαερίου κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων 6.1 και 6.2 της ΑΕΠΟ. Πρόστιμο 21.600 ευρώ.

Σύνολο προστίμων 53.100

Το ερώτημα ποιο είναι;

Για αυτές τις τρεις παραβάσεις επιβλήθηκε πρόστιμο 53.100 ευρώ. Το έγγραφο συνετάγη από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ)- Τομέας Νοτίου Ελλάδος- του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Τον Ιούνιο του 2008 (23-6-2008), Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Νομαρχίας διαπίστωνε ότι "δεν έχουν επαρκώς υλοποιηθεί τα απαιτούμενα μέτρα για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ σύμφωνα με τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους" και γινόταν πολύ συγκεκριμένο:
1. Δεν έχει γίνει περιμετρική δενδροφύτευση εσωτερικά της περίφραξης.
2. Δεν έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη πλάτους δέκα μέτρων περιμετρικά του χώρου διάθεσης.
3. Δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή παριμετρικά του χώρου διάθεσης τοιχίου- κρασπέδου 50 εκατοστών, για τη συλλογή των στραγγισμάτων και την ομαλή ροή του προς τη δεξαμενή συλλογής. Εχει ξεκινήσει η διάνοιξη περιμετρικής τάφρου συλλογής, μόνο όμως στο βόρειο τμήμα του κυττάρου του ΧΥΤΑ. Παρατηρήθηκε απορροή στραγγσιμσμάτων από τα πρανή προς την περιμετρική οδό, λόγω πρόσχωσης του περιμετρικού αύλακα συλλογής.
4. Η μονάδα αερισμού του σταθμού βιολογικής επεξεργασίας των στραγγισμάτων βρισκόταν σε λειτουργία. Τα στραγγίσματα, κατά κατά προηγούμενη δήλωση του υπευθύνου του ΧΥΤΑ αντλούνται με βυτιοφόρο όχημα και μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Κέρκυρας (ΔΕΥΑΚ). Διαπιστώθηκε η ύπαρξη μικρής ποσότητας στραγγισμάτων στη δεξαμενή συγκέντρωσης στραγγισμάτων του βιολογικού.
5. Δεν έχει εγκατασταθεί δίκτυο μεταφοράς του βιοαερίου και ως επακόλουθο, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ο πυρσός καύσης του βιοαερίου.
6. Ο τρόπο διάθεσης δεν γίνεται σύμφωνα στην παρ. 7 της Απόφασης Εγκρισης ΠΕριβαλλοντικών Ορων.
7. Δεν έχουν τοποθετηθεί κινητά παραπετάσματα για την παρεμπόδιση της διασποράς των μικροαπορριμμάτων.
8. Δεν λειτουργούν φρεάτια παρακολούθησης- γεωτρήσεις του συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης του κινδύνου ρύπανσης και μόλυνσης των υπογείων υδάτων.
9. Παρατηρήθηκε η ύπαρξη ελαστικών οχημάτων στην είσοδο του κυττάρου του ΧΥΤΑ.

10. Διαπιστώθηκε η εναπόθεση αποβλήτων σε χώρους εκτός του κυτάρου του ΧΥΤΑ. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε η ύπαρξη στερεών αποβλήτων κυρίως αδρανών αποβλήτων, αποβλήτων ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού, μεταχειρισμένων ελαστικών σε χώρους: α) εκτός του γηπέδου του ΧΥΤΑ και συγκεκριμένα στη νοτιοδυτική πλευρά του γηπέδου και β) εντός του γηπέδου του ΧΥΤΑ, εκτός όμως του κυττάρου και συγκεκριμένα στη νοτιοανατολική πλευρά του κυττάρου. Στο χώρο αυτό έχουν ξεκινησει εργασίες πρόσχωσης αποβλήτων.

Για αυτές τις παραβάσεις, τα μέλη του ΚΕΠΠΕ της Νομαρχίας, καλούν το Σύνδεσμο Καθαριότητας ως φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ (Τεμπλονίου) να κάνει τα ακόλουθα:

1. Να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αρθούν οι παραπάνω διαπιστώσεις και εφαρμοστεί πλήρως η εγκεκριμένη ΜΠΕ, η Απόφαση Εγκρισης ΠΕριβαλλοντικών Ορων καθώς και η ισχύουσα νομοθεσία για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

2. Καταθέσει στην υπηρεσία αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων των υπογείων υδάτων από τα φρεάτια παρακολούθησης- γεωτρήσεις.

3. Να σταματήσει άμεσα η απόρριψη αποβλήτων εκτός του κυττάρου του ΧΥΤΑ. Ο χώρος διάθεσης θα πρέπει να δέχεται μόνο τα μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα.

4.Να εφαρμόσει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των στερεών αοβλήτων και να εφαρμόσει εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων και σε συνεργασία με τα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης που έχουν καταρτισθεί και εγκριθεί.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι προτάσεις των προηγούμενων πρακτικών ελέγχων του ΚΕΠΠΕ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα εφαρμοστούν οι διατάξεις των άρθρων 28,29 και 30 του Ν. 1650/86 (Για την προστασία του περιβάλλοντος).

Κοντολογίς: Το Υπυοργείο επιβάλλει πρόστιμο, το ΚΕΠΠΕ διαπιστώνει, περιγράφει και λέει στο Σύνδεσμο "κάνε αυτά" αλλιώς, αν δεν συμμορφωθείς θα εφαρμοσθούν όσα προβλέπει ο νόμος.

ΕΡΩΤΗΜΑ

Οσοι τάσσονται υπέρ της νομιμότητας και του Περιφερειακού Σχεδιασμού τι λένε στα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός εφαρμόσθηκε;
2. Οι υποδομές που προβλέφθηκαν στα πλαίσια του Περιφερειακού Σχεδιασμού, λειτουργούσαν; Κι αν ναι, η λειτουργία τους ήταν η ενδεδειγμένη;
3. Προκύπτει ότι ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ο οποίος κατασκευάστηκε στα πλαίσια του Περιφερειακού Σχεδιασμού, έλυσε το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων και επειδή το είδε στην πράξη αυτό ο Σύνδεσμος Καθαριότητας, έφτιαξε κι άλλο ΧΥΤΑ, μη τυχόν και χάσουμε την ευκαιρία να έχουμε τέτοια υποδομή;
4. Οσοι τάσσονται υπέρ του Περιφερειακού Σχεδιασμού, αλήθεια τι λένε για τι άλλες εγκαταστάσεις που προβλέπονται; Να γίνουν; Κι αν αντιδράσουν οι κάτοικοι να φέρουμε κι άλλα ΜΑΤ;
5. Οσοι τάσσονται υπέρ του Περιφερειακού Σχεδιασμού, τι προτείνουν; Να φτιαχτεί ΧΥΤΥ στους Πουλάδες; Ναι ή όχι;
Να γίνουν οι δύο ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ σε Τεμπλόνι και Λευκίμμη;
Να συνεχιστεί η εξάπλωση του Τεμπλονίου στο δεύτερο και στο τρίτο κύτταρο;
6. Αλήθεια, όσοι τάσσονται υπέρ του περιφερειακού σχεδιασμού, μέλη κομματικών οργάνων κομμάτων, όσοι είναι μέλη δημοτικών συμβουλίων, όσοι είναι δήμαρχοι, όσοι είναι μέλη νομαρχιακών συμβουλίων, θα πάνε στις δίκες που θα γίνουν για τα επεισόδια στη Λευκίμμη;
7. Μπορεί κανείς να υποστηρίξει δημόσια ότι ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου λειτούργησε άψογα τόσα χρόνια και αν όχι, οι αρμόδιες υπηρεσίες εφάρμοσαν όλα όσα προβλέπει ο νόμος, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ίδιες διαπίστωναν αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα;

Περιμένω απαντήσεις. Θα βγει και τρίτο έγγραφο. Οχι ότι δεν είναι γνωστό. Γνωστό είναι. Αλλά είναι σημαντικό.

Πουλάδες: Αν όλα προχωρήσουν, ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα θα έχει συντελεστεί σε βάρος της Κέρκυρας

Υποστήριξα την άποψη ότι η Ευρωπαία Επίτροπος έκανε ένα ταξίδι αστραπή στην Κέρκυρα. Είδε λέει σε βίντεο τα εκτελούμενα έργα. Καλά, γιατί δεν έκαναν τόσο καιρό ένα δεματάκι με ένα cd να τα στείλουν Βρυξέλλες, οι αρμόδιοι; Τσιγκουνιές;

Από την άλλη, είμαι πεπεισμένος για το άσβεστο ενδιαφέρον όλων για το περιβάλλον. Αρκεί να πούμε αυτό: Στο Τεμπλόνι ο ΧΥΤΑ έγινε σε περιοχή με πολύ νερό. Δίπλα είναι λιμναία συστήματα (Λίμνη Μπρεντάνου κ.α.).
Στη Λευκίμμη έχουν κατασκευάσει τρία πηγάδια για το ΧΥΤΑ. Ο ΧΥΤΑ από πάνω, το νερό από κάτω.
Στις Πουλάδες που προτείνει η μελέτη οχλουσών χρήσεων, υπάρχει σύστημα 18 λιμνών. Το λέει σε κείμενο παρέμβασή του ο κ. Σπάθας Σπύρος, σε σημερινή τοπική εφημερίδα.

Πέρα από από αυτά: Θέλετε να σας πω και τούτο: Οι υγρότοποι της Κέρκυρας, έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αναφέρονται σε αυτόν το χώρο: Στις Πουλάδες και στις 18 λίμνες της περιοχής.

Να πούμε και αυτό: Η μία λίμνη, είναι χωματερή, ήδη. Μήπως για να μη γίνουν χωματερές και οι υπόλοιπες, προτιμάμε (και προτείνεται στη μελέτη) να γίνει εκεί ο ΧΥΤΥ.....; Λέμε τώρα....

Θα μελετήσει το υλικό που περέδωσαν οι λευκιμμιώτες είπε η Ευρωπαία Επίτροπος

Οι Λευκιμμιώτες συναντήθηκαν με την κ. Χούμπνερ. Στην Ευρωπαία Επίτροπο έδωσαν και αναφορά, με τα θέματα που θέτουν οι ίδιοι για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
Θα μελετήσει το υλικό, είπε η κ. Χούμπνερ.
Κι εγώ τώρα ησύχασα.

Η Α. Γκερέκου συναντήθηκε με την κ. Χούμπνερ


Συνάντηση με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Danuta Hübner, είχε η Βουλευτής Κέρκυρας ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της κ. Hübner στην Κέρκυρα.

Η κ. Γκερέκου ανέλυσε στην κ. Hübner, εν συντομία, τα βασικά προβλήματα της Κέρκυρας και ζήτησε τη βοήθειά της από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυσή τους. Ειδικότερα η κ. Γκερέκου, επισήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τουρισμός λόγω και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ζήτησε από την κ. Hübner να ληφθούν μέτρα για τη στήριξή του τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, αλλά και να αντιμετωπιστεί αυτός όπως οι υπόλοιπες «εθνικές βιομηχανίες» άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε., οι οποίες βρίσκονται επίσης σε ύφεση λόγω της κρίσης.
Η κ. Γκερέκου ανέφερε επίσης στην κ. Hübner τα προβλήματα της Κέρκυρας που σχετίζονται –μεταξύ άλλων- με τα θέματα της ελαιοκαλλιέργειας, των ελλείψεων στις χερσαίες και θαλάσσιες συγκοινωνιακές υποδομές και στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και τα προβλήματα που σχετίζονται με θέματα προστασίας του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Από πλευράς της η κ. Hübner, ευχαρίστησε την κ. Γκερέκου για την ενημέρωση που της έκανε, αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με πολίτες από τη Λευκίμμη οι οποίοι αντιτίθεται στην λειτουργία του ΧΥΤΑ, ενώ συμπλήρωσε πως η Κέρκυρα διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει ένα πρότυπο-νησί ανάπτυξης περιβαλλοντικών πολιτικών, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανακύκλωσης. Η κ. Hübner ανέφερε επίσης ότι το θέμα της ανακύκλωσης και όλων των άλλων συμπεριφορών οι οποίες συνιστούν ένα πρότυπο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, δεν απαιτούν απλά την «πληροφόρηση» των Πολιτών αλλά και τη «συμβουλευτική» τους από τις αρμόδιες αρχές, ως προς τους τρόπους και τις δυνατότητες που υπάρχουν στην καθημερινότητα και εξέφρασε την πεποίθησή της, ότι αν εφαρμοσθούν σε τοπικό επίπεδο προγράμματα και πολιτικές με βάση τη σύγχρονη αυτή λογική, η Κέρκυρα μπορεί να γίνει «πρωταθλήτρια της ανακύκλωσης». Η κ. Hübner συμφώνησε για την αναγκαιότητα εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ δεσμεύθηκε για τη συνεχή συνεργασία και υποστήριξή της στα θέματα του τουρισμού αλλά και στην προσπάθεια επίλυσης των υπολοίπων προβλημάτων του νομού, μέσα από σχετικές Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Προγράμματα.

Η κ. Γκερέκου αφού επέδωσε στην κ. Hübner γραπτή επιστολή-υπόμνημα, ευχαρίστησε την Επίτροπο για την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση που πραγματοποίησαν, ενώ της απεύθυνε προσωπική πρόσκληση, για επανάληψη της επίσκεψής στην Κέρκυρα, σε χρόνο που θα επιτρέψει το πρόγραμμά της.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Ευτυχώς η Νίκη της Σαμοθράκης δεν βρέθηκε στην Κέρκυρα και δεν ήταν αγγλικό πυροβολείο....






Ετσι, για να θυμόμαστε.

Ετούτο είναι αρχαίο. Δεν είναι από την εποχή της αγγλοκρατίας. Γι' αυτό γλίτωσε, έστω και σε ξένα χέρια.


Τώρα το πυροβολείο της αγγλοκρατίας, μας λείπει;

Εδώ δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε δρόμους, δεν έχουμε που να ρίξουμε τα σκουπίδια μας, έφαγε ο κόσμος τόσο ξύλο, μηνύσεις, ένας θάνατος, βρισίδι. Σιγά το παλιοπυροβολείο.

Θάψτε το, όπως θάψατε και τους κατοίκους του νησιού. Και τους αναγκάζετε να ψάχνουν στο λιμάνι Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Νισάφι πια.

Οι εκσυγχρονιστές κόβουν βόλτες στην Κέρκυρα. Ερχεται κι άλλος.....

Ο "Εστερναχ" έρχεται στην Κέρκυρα. Σαν πολλοί του "προηγούμενου ΠΑΣΟΚ" δε μαζεύτηκαν στην Κέρκυρα;

Παιδιά, να αραιώνουμε σιγά- σιγά, διότι ο κόσμος δεν έχει διάθεση να ψηφίσει τον Γ. Παπανδρέου και να δει τις ίδιες φάτσες να στρώνονται στις καρέκλες.

Ο κόσμος έχει επιλογή και αν θέλει να ψηφίσει δεξιά, ψηφίζει Νέα Δημοκρατία.
ΠΑΣΟΚ με δεξιούς κοτσαμπάσηδες δεν ψηφίζει.
Ας το καταλάβουν ορισμένοι, για να μη νομίζουν ότι πρόσφεραν και στον τόπο και τους χρειαζόμαστε για να μας κάνουν πάλι "ισχυρούς".

Ο Χριστός και η Παναγία.... Γι' αυτό κάποια υπάλληλος της Νομαρχίας έριχνε σκόρδα από το παράθυρο;;;;

Ασχολίαστο. Διαβάστε παρακάτω.

Και ο πρώην Νομάρχης στη συγκέντρωση μπροστά στη Νομαρχία.

Οχι, δεν είναι μοντάζ, ούτε κάποια άλλη επεξεργασία έχει υποστεί η φωτογραφία.
Είναι από τη σημερινή συγκέντρωση και επιβεβαιώνει ότι προχθές, στη Λευκίμμη έκαναν πολλοί την εμφάνισή τους.
Ο ένας είναι στη φωτό. Ο άλλος ήταν μέλος των κυβερνήσεων Σημίτη. Το ερώτημα είναι: Ποιοι συναντήθηκαν μαζί τους; Για ποιο λόγο; Τι συζήτησαν;

Η Κέρκυρα και ο λαός κοιτάζει τη Λευκίμμη ένα χρόνο να στέκεται με αξιοπρέπεια στο μετερίζι του αγώνα. Και μέσα του νιώθει περήφανος, μετά από πολλά χρόνια και με τόσα που έχει υποστεί.
Γιατί αυτό πρέπει να αλλάξει;

Δεν ζητώ πολλά. Μία απλή διάψευση που να λέει: Δεν συμβαίνει τίποτα, κανείς δεν συναντήθηκε με κανέναν και κανείς δεν κουβέντιασε τίποτα με κανέναν.
Τόσο απλό. Περιμένω.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΛΕΥΚΙΜΜΙΩΤΕΣ- EΣΤΕΙΛΑΝ ΓΡΑΠΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΧΟΥΜΠΝΕΡ

Η αναμενόμενη κάθοδος των μυρίων στη Νομαρχία,διαψεύστηκε. Οι δυνάμεις που κλήθηκαν να συμμετάσχουν (πολιτικά κόμματα, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, Ιόνιο Πανεπιστήμιο) δεν ανταποκρίθηκαν. Μόνο το ΚΚΕ δια του Γραμματέα του κ. Πιτσιάβα, του Βουλευτή του κ. Χαραλάμπους, εμφανίστηκαν. Από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μερικοί φοιτητές, όσο για τους υπόλοιπους σχεδόν ουδείς, πλην λιγοστών κατοίκων του Τεμπλονίου.
Οι λιγοστοί κάτοικοι απέκλεισαν την είσοδο και δεν προχώρησαν σε κατάληψη της Νομαρχίας. Έκλεισαν τις πόρτες απαγορεύοντας την είσοδο και την έξοδο.
Ο αποκλεισμός κράτησε τρεις περίπου ώρες, φώναξαν συνθήματα, τα έβαλαν με μερίδα του τοπικού ηλεκτρονικού τύπου και μάλιστα κατά συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού, έστησαν ηχεία και μετέδιδαν μουσική, κρέμασαν πανώ στη Νομαρχία, μίλησαν στους λιγοστούς συγκεντρωμένους και μετά έψαξαν να βρουν την κ. Χούμπνερ. Για το σκοπό αυτό αναχώρησαν για το λιμάνι.
Ήταν μόνο η αρχή, είπαν κάποιοι από τους κατοίκους. Οι Λευκιμμιώτες ανακοίνωσαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, αξίωσαν να μη δοθεί άδεια λειτουργίας από τη Νομαρχία στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από την Κέρκυρα, να εφαρμοστούν οι νόμοι, να φύγουν τα λαμόγια από τη ζωή (πολιτική και οικονομική) της Κέρκυρας.
Η «δημοκρατία σας» είπαν. Και ζήτησαν από αυτή τη δημοκρατία να εφαρμόσει τους νόμους, ενώ τόνισαν ότι θα υπερασπιστούν τη Λευκίμμη.
Η ουσία: Ο αγώνας των Λευκιμμιωτών δεν τελείωσε. Όσοι ανέμεναν (και ήταν πολλοί) μία θεαματική παρουσία τους σήμερα στην πόλη, μάλλον απογοητεύτηκαν. Οι ίδιοι εξηγούν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και τίποτα δεν έχει κλείσει. Μάλιστα ο Γιάννης Πανδής σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι τον αποκλεισμό της Νομαρχίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Νομάρχη Κέρκυρας κ. Στ. Πουλημένου σύμφωνα με τις οποίες θα δοθεί άδεια λειτουργίας πριν την εξέταση του θέματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Ιανουάριο του 2010.
Παράλληλα ο κ. Πανδής, είπε ότι έστειλαν αναφορά στην Ευρωπαία Επίτροπο κ. Χούμπνερ και ότι προσφέρθηκε η Αστυνομία να μεσολαβήσει προκειμένου να συναντηθούν μαζί της. Η πρόταση όμως απορρίφθηκε. Πάντως οι Λευκιμμιώτες ξεκίνησαν στις 13.00 προκειμένου να συναντήσουν την κ. Χούμπνερ στο λιμάνι όπου αναμενόταν να έρθει.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΛΕΥΚΙΜΜΙΩΤΩΝ

Οι σημαντικότερες παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, όπως αυτές διατυπώνονται στις κοινοτικές οδηγίες, σχετικά με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος για κάθε τομέα ξεχωριστά, είναι οι ακόλουθες.

1. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ
1Α. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμώντας ότι:
-«Τα προγράμματα δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα του περιβάλλοντος επιβεβαιώνουν την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα οι επιπτώσεις στο περιβάλλον όλων των τεχνικών σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων» .
-«Η χορήγηση άδειας για σχέδια δημοσίων και ιδιωτικών έργων που μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, πρέπει να γίνεται μονό μετά από προηγουμένη εκτίμηση των σημαντικών επιδράσεων που ενδέχεται να έχουν αυτά τα σχέδια στο περιβάλλον.»
-«Οι επιδράσεις ενός σχεδίου στο περιβάλλον πρέπει να εκτιμώνται με σκοπό την προστασία της ανθρωπινής υγείας, τη συμβολή με τη δημιουργία ενός καλυτέρου περιβάλλοντος, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, την διατήρηση των ποικιλιών των ειδών και την διατήρηση της αναπαραγωγικής ικανότητας του οικοσυστήματος, ως θεμελιώδους πόρου ζωής.»
Εξέδωσε την οδηγία 85/337/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 1985 για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον, στην οποία προβλέπει
-Στο άρθρο 2, παρ.1 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 1 της οδηγίας 97/11/ΕΚ ότι «τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε πριν χορηγηθεί η άδεια, τα έργα τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω, μεταξύ των άλλων της φύσεως, του μεγέθους η της θέσεως τους να χρειάζονται άδεια και εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
-Στο άρθρο 3 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 παρ 5 της οδηγίας 97/11/ΕΚ ότι «Η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων εντοπίζει, περιγράφει και αξιολογεί δέοντος για κάθε περίπτωση και συμφωνά με τα άρθρα 4 έως 11, τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις ενός έργου στον άνθρωπο, στην πανίδα και στη χλωρίδα, στο έδαφος, στα ύδατα, στον αέρα, στο κλίμα και στο τοπίο, στα υλικά αγαθά και στη πολιτισμική κληρονομιά, στην αλληλεπίδραση μεταξύ των παραγόντων που στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη περίπτωση.

IB ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Το έργο ΧΥΤΑ Νοτιάς Κέρκυρας υπάγεται στους όρους και προϋποθέσεις των παραπάνω οδηγιών, της ενότητας 1Α, σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II, παρ.11β της οδηγίας 97/11/ΕΚ και συνεχώς χρήζει Χωροθέτησης. Η χωροθέτηση συμφωνά με την Ελληνική Νομοθεσία γίνεται σε πρώτο στάδιο με την Απόφαση Προέγκρισης Χωροθετησης, με την οποία εξασφαλίζεται η καταλληλότητα του γηπέδου και σε δεύτερο στάδιο με την Απόφαση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με την οποία εγκρίνονται οι οροί για την προστασία του περιβάλλοντος που θα πρέπει να εφαρμοσθούν κατά την λειτουργία του έργου. Κατά την χωροθετηση του έργου, συμφωνά με τις παραπάνω οδηγίες 1α , λαμβάνονται υπόψη κι τα κριτήρια επιλογής του γηπέδου που ορίζονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III της ίδιας οδηγίας. Όμως με βάση το ιστορικό δημιουργίας του ΧΥΤΑ Νοτιάς Κέρκυρας, το έργο στερείται Χωροθέτησης. Η προβαλλόμενη από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Νομού Κέρκυρας, χωροθετηση είναι νομικά άκυρη επειδή έλαβε χωρά στα πλαίσια του Πρώτου Νομαρχιακού Σχεδίου Διαχείριση (1990-1999). το οποίο ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικράτειας το 1999, επειδή έκρινε ότι η πρώτη φάση του Σχεδίου είναι άκυρη. Ούτε στο επόμενο (δεύτερο) Νομαρχιακό Σχέδιο Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων (2000/2006), άλλα ούτε και στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Περιφέρειας Ιονίων Νήσων(2006 μέχρι σήμερα) που αντικατέστησε το Δεύτερο Νομαρχιακό Σχέδιο δεν έλαβε χωρά πράξη χωροθετησης του ΧΥΤΑ Νοτιάς Κέρκυρας, όπως ορίζει ο Νομός,

2.0ΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
2.Α. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Για την επίτευξη των σκοπών της οδηγίας 199/31/ΕΚ του Συμβουλίου της 26ης Απρ. 1999, περί υγειονομικής ταφής των Αποβλήτων νοείται μεταξύ των άλλων η «επεξεργασία» (αρθρο2, παρ 4) η οποία ορίζεται ως «οι φυσικές θερμικές, χημικές η βιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της διαλογής, που μεταβάλλουν τα χαρακτηριστικά των αποβλήτων, προκείμενου να περιοριστούν ο όγκος, οι επικίνδυνες ιδιότητες τους, η να βελτιωθεί η ανάκτηση χρήσιμων υλών.»
Εξάλλου στο άρθρο 5 της ίδιας κοινοτικής οδηγίας ορίζεται ότι «τα κράτη μέλη καθορίζουν την εθνική στρατηγική για την εφαρμογή της μείωσης των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που προορίζονται σε χώρους υγειονομικής ταφής.. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη των στόχων της παρ.2 , μέσω ιδίως ανακύκλωσης , λιπασματοποίησης, η παράγωγης βιομεθανίου, η ανακύκλωσης υλικών/ενέργειας». Η στρατηγική αυτή του άρθρου 5, παρ. 2 ενσωματώθηκε με καθυστέρηση στην ελληνική νομοθεσία (ΗΠ 29407/3508/10-12-2002 η οποία προβλέπει: Α) Μέχρι την 16η Ιουλ. 2010 τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που προορίζονται για χώρους υγειονομικής ταφής πρέπει να μειωθούν στο 75% της συνολικής (κατά βάρος) ποσότητας των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που είχαν χαραχθεί το 1995 κλπ.
Β) Μέχρι την 16η Ιουλίου 2013 το 50% και
Γ) Μέχρι την 16η Ιουλίου 2020 το 35%.

2Β. ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ Της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης προβλέπει ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στέρεων Αποβλήτων.
Ο Φορέας υλοποίησης του σχεδιασμού που για τον Νομό Κέρκυρας είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης εφαρμόζει επιλεκτικά τις προτάσεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού όπως και των προηγουμένων Νομαρχιακών Σχεδιασμών , συγκεκριμένα, αρχίζοντας από το τέλος της αλυσίδας των προβλεπομένων εγκαταστάσεων, έχει δημιουργήσει στα 20 χρονιά του προγράμματος (1990/μεχρι σήμερα) έναν ΧΥΤΑ στην Κεντρική Κέρκυρα, στην περιοχή Τεμπλονιου του Δήμου Κερκυραίων, ο οποίος λειτουργεί σαν υπερκορεσμένη χωματερή (ΧΑΔΑ) και έχει κατασκευάσει, χωρίς χωροθετηση έναν άλλο ΧΥΤΑ στην Νότια Κέρκυρα, στην περιοχή Μεσοράχια του Δήμου Λευκιμμαίων. Και τους δύο ΧΥΤΑ έχουν προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι κάτοικοι των δύο περιοχών με μεγάλες πιθανότητας να τους ακυρώσουν. Εκτός από τους δύο ΧΥΤΑ υπάρχει ένα Κέντρο Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην περιοχή Τεμπλονιου, της. Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, το οποίο έχει σαν πρόγραμμα να ανακυκλώνει τα υλικά συσκευασίας. Τα υλικά αυτά εκτιμάται ότι καλύπτουν περίπου το 30% έως 35% του συνολικά παραγομένου όγκου σκουπιδιών. Το Κέντρο ανακυκλώνει, συμφωνά με στοιχεία της Δ/νσης Προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας, ανακτά περίπου το 10% των ανακυκλώσιμων υλικών, δηλ. το 3% του συνόλου και συνεπώς υπολειτουργεί. Κανένα άλλο από τα έργα και διαδικασίες που προβλέπει το Περιφερειακό Σχέδιο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 12-02-2009, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης παρουσίασε μελέτη για Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, το οποίο περιλαμβάνει μονάδα μηχανικής διαλογής, χειροδιαλλογή σύμμεικτικων υλικών, μονάδα παράγωγης βελτιωτικού υλικού εδάφους και ανάκτησης ενέργειας, στη θέση επίσης Τεμπλόνι. Παράλληλα παρουσίασε τον προγραμματισμό των υπολοίπων εγκαταστάσεων όπως είναι οι δυο προβλεπόμενοι Σταθμοί Μεταφόρτωσης, το νέο κύτταρο στον ΧΥΤΑ Τεμπλονιου και τέσσερις μικροί ΧΥΤΑ στα τρία Διαπόντια Νησιά και στην μικρή Νήσο των Αντιπάξων. Το συνολικό πρόγραμμα συμφωνά με τον Σύνδεσμο Διαχείρισης θα ολοκληρωθεί το έτος 2013.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, εφ όσον ο ΧΥΤΑ Νοτιάς Κέρκυρας λειτουργήσει, θα λειτουργήσει ως ΧΥΤΑ, τουλάχιστον μέχρι το 20.13 και όχι ως ΧΥΤΥ όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις οδηγίες της προς τα κράτη μέλη. Επίσης, σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Νομός Κέρκυρας έχει μηδενική συμβολή στην Εθνικής στρατηγική για την εφαρμογή της μείωσης των βιοαποδομησιμων αστικών αποβλήτων που προορίζονται σε χώρους υγειονομικής ταφής.

3. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
3Α. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Το άρθρο 5, παρ.3 της οδηγίας 1999/31/ΕΚ προβλέπει ότι «τα ακολούθα απόβλητα δεν γίνονται δεκτά σε χώρο ταφής Α) υγρά απόβλητα Β) απόβλητα τα οποία σε συνθήκες ταφής είναι εκρηκτικά, διαβρωτικά, οξειδωτικά, πολύ εύφλεκτα.
Γ) απόβλητα Νοσοκομείων και συναφή , καθώς και απόβλητα της κατηγορίας 14 (παράρτημα Ι, μέρος Α της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ.)
Δ) ολόκληρα μεταχειρισμένα ελαστικά αυτοκίνητων κλπ.
Ε) οποιοσδήποτε άλλος τύπος αποβλήτων που δεν πληροί τα κριτήρια αποδοχής, που καθορίζονται συμφωνά με το παράρτημα II.

3Β. ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Για το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των Επικίνδυνων Στέρεων Αποβλήτων όπως προσδιορίζονται στις σχετικές οδηγίες της Ευρ. Ένωσης, στον Νομό της Κέρκυρας δεν έχει γίνει καμία απολύτως δράση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω απόβλητα θα καταλήγουν νομοτελειακά στον ΧΥΤΑ Νοτιάς Κέρκυρας αν φυσικά αδειοδοτηθεί και λειτουργήσει όπως μέχρι σήμερα γίνεται με τον ΧΥΤΑ Τεμπλονιου. Το τελευταίο αυτό αίτημα θα έχει καταστροφικά επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.

4.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
4Α. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Στην οδηγία 97/11/ΕΚ του Συμβουλίου της 3ης Μάη 1997 στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III (κριτήρια επιλογής που αναφέρονται στο άρθρο 4 παρ. 3) και στην παρ.2 (χωροθετηση των έργων) αναγράφονται τα βασικά κριτήρια χωροθετησης ΧΥΤΑ. Επίσης στην οδηγία 1999/31/ΕΚ του Συμβουλίου της 26-ΑΠΡ-1999 (περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι αναφέρονται οι γενικές απαιτήσεις για όλες τις κατηγορίες χωρών ταφής).

4β. ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας

Η προτεινομένη από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Χωροθετηση, η οποία έλαβε χώρα κατά την διαπεραίωση του πρώτου και ακυρωμένου Νομαρχιακού Σχεδίου Διαχείρισης είναι και αυτή ακυρωτέα (ενότητα 1Β της ΑΝΑΦΟΡΑΣ). Εκτός του γεγονότος αυτού, είναι και από μονή της παράνομη επειδή απέκρυψε, καταστρατήγησε και πλαστογράφησε τα περισσότερα από τα στοιχεία που προβλέπονται στια κοινοτικές οδηγίες της ενότητας 41Α όπως αναλυτικά θα παρουσιαστεί στις ενότητες 5 IB και 6Β της ΑΝΑΦΟΡΑΣ που ακολουθούν.

4.1 ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
4.1. Α. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Για το φυσικό περιβάλλον η οδηγία 97/11/ΕΚ αναφέρει στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III ότι «για την Χωροθετηση του έργου πρέπει να εξετάζεται η περιβαλλοντική ευαισθησία των γεωγραφικών περιοχών που ενδέχεται να θίγουν από το έργο, ιδίως ως προς
-την υπάρχουσα χρήση γης
-τον σχετικό πλούτο, την ποσότητα και την αναγεννητική ικανότητα των φυσικών πόρων της περιοχής
-την ικανότητα απορρόφησης του φυσικού περιβάλλοντος με ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες περιοχές: α) υγροτόπους, β) παράκτιες περιοχές, γ) ορεινές η δασικές περιοχές, δ) προστατευόμενες φυσικές περιοχές και φυσικά πάρκα, ε) διατηρητέες ή προστατευόμενες περιοχές βάσει της νομοθεσίας των κρατών μελών, στ)περιοχές στις οποίες καταστρατηγούνται ήδη τα πρότυπα για την ποιότητα του περιβάλλοντος που καθορίζει η κοινοτική νομοθεσία. Για το φυσικό επίσης περιβάλλον η κοινοτική οδηγία 1999/31/ΕΚ αναφέρει στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι, παρ. 1 ότι «για τη θέση ταφής πρέπει να λαμβάνονται υπόψη απαιτήσεις που αφορούν την ύπαρξη υπογείων ή παράκτιων υδάτων η ζωνών, προστασίας της φύσης στη περιοχή, τις γεωλογικές και υδρογεωλογικές συνθήκες της περιοχής, την προστασία της φυσικής κληρονομιάς της περιοχής και στην παρ. 1.2 αναφέρει ότι «ο χώρος ταφής μπορεί να εγκρίνεται μόνο εάν τα χαρακτηριστικά του, όσον άφορα τις προαναφερθείσες απαιτήσεις, η τα επανορθωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, δείχνουν ότι δεν συνιστά σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον.
Επίσης στην οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23-ΟΚΤ-2000, για την θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης, στον τομέα της πολιτικής των υδάτων, φέρονται μεταξύ των άλλων, στο άρθρο 4, οι περιβαλλοντικοί στόχοι: Α) για τα επιφανειακά ύδατα. Β) για τα υπόγεια ύδατα. Γ) για τις προστατευόμενες περιοχές. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την προστασία των λεκανών απορροής ποταμιών και των ακτών.

4. Ι.Β ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΉΓΗΣΗ της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας

Σε αντίθεση με την διαφύλαξη και εφαρμογή των προτάσεων και των όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, κατά την χωροθέτηση ΧΥΤΑ (ενότητα 4.1 Α της ΑΝΑΦΟΡΑΣ) η προτεινόμενη από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Χωροθετηση του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας, είναι γεμάτη με αποσιωποιήσεις και πλαστογραφήσεις των κρίσιμων στοιχείων του Φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του ΧΥΤΑ. Με αυτό το τρόπο καταστρατηγεί, όλους σχεδόν τους όρους που θέτουν οι κοινοτικές οδηγίες για τον σκοπό αυτό, θέτοντας σε υψηλότατο κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Συγκεκριμένα και σε αντίθεση με τους ορούς της Ενότητας 4. Ι. Α της ΑΝΑΦΟΡΑΣ η προβαλλόμενη χωροθέτηση: Α) Αγνοεί τα δυο ποτάμια της περιοχής που βρίσκονται εκατέρωθεν στα κατάντι, δηλαδή σε χαμηλότερο υψόμετρο και σε πολύ μικρές αποστάσεις. Το ποτάμι του Σωτήρα βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρα από τα όρια του γηπέδου του ΧΥΤΑ και κύριος παραπόταμος του Ποτάμιου της Λευκίμμης σε απόσταση 350 μέτρα από τα όρια του γηπέδου του ΧΥΤΑ. Το τελευταίο μάλιστα ποτάμι, το οποίο διέρχεται μέσα από την Λευκίμμη, που είναι η έδρα του Δήμου Λευκιμμαίων, είναι πλωτό, λειτουργεί σαν ζώνη αναψυχής και έχει χαρακτηρισθεί προστατευόμενο με υπουργική απόφαση με αριθ.72675/3648/20 ΝΟΕΜ 1987, πολύ, δηλαδή νωρίτερα από τον χρόνο της χωροθετησης του ΧΥΤΑ.
Με την ίδια Υπουργική Απόφαση έχουν επίσης χαρακτηρισθεί προστατευόμενα συστήματα η ευρύτερη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ο ΧΥΤΑ, η τουριστικές ακτές της Λευκιμμης οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 650 μέτρα από τα όρια του γηπέδου του ΧΥΤΑ, και ένα μικρό υδάτινο οικοσύστημα στις εκβολές του ποταμιού της Λευκίμμης το οποίο λειτουργεί σαν τόπος ανάπαυσης αποδημητικών πτηνών. Κανένα από τα προστατευόμενα αυτά φυσικά οικοσυστήματα δεν αναφέρθηκε στις δυο μελέτες (Προέγκρισης Χωροθετησης και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και δεν ελήφθη υπόψη στις δυο Αποφάσεις ( Προέγκρισης Χωροθετησης το 1998. και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων το 1999) με τις οποίες ολοκληρώθηκε η παράνομη χωροθετηση του ΧΥΤΑ Νοτιάς Κέρκυρας. Ειδικότερα για το ζήτημα της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας απεστάλη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικό έγγραφο, το οποίο δεν ελήφθη υπόψη. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΝΕΧΩΠ) στην σύνθεση της οποίας συμμετείχε και δασολόγος της Δ/νσης Δασών Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (….) στην επιτόπια έρευνα της, κατά την διαδικασία προέγκρισης της χωροθετησης του γηπέδου, διαπίστωσε την ύπαρξη εντός των ορίων του προτεινομένου γηπέδου, δασική έκταση 6,5 περίπου στρεμμάτων και άλλες διάσπαρτες δασικές εκτάσεις, την οποία αναφέρει στο από 31 -03-1998 πρακτικό-της με την υπόδειξη να εξαιρεθεί. Κατά την έκδοση της Απόφασης Προέγκρισης Χωροθετησης όχι μονό δεν εξαιρέθηκε η δασική αυτή έκταση, άλλα οι αρμόδιες Νομαρχιακές Υπηρεσίες απέφυγαν σκόπιμα να ζητήσουν τον χαρακτηρισμό του δασικού καθεστώτος της περιοχής του έργου από την αρμοδία Δ/νση Δασών, όπως ο νομός επιτάσσει. Με τις παράνομες αυτές ενέργειες επετεύχθη η αποψίλωση από την Ανάδοχο Εργοληπτική Εταιρεία κατά την κατασκευή του ΧΥΤΑ η παράνομη αποψίλωση της δασικής έκτασης των 6.5 στρεμμάτων. Στο γήπεδο του ΧΥΤΑ υπήρχε μεγάλο πηγάδι που παραδοσιακά υδροδοτούσε με πόσιμο νερό την ευρύτερη αγροτική περιοχή, όπως και γύρω από το γήπεδο του ΧΥΤΑ υπάρχουν πολλά πηγάδια με νερό και αναβλύζονται νερά ετήσιας διάρκειας σε απόσταση 100 μέτρα από τα όρια του γηπέδου του ΧΥΤΑ.
Οι υδρογεωλογικές μελέτες του Κου Α.Μπαλλη και του Κου Ι. Φραντζή οι οποίες υποβλήθηκαν κατά τις διαδικασίες χωροθετησης του έργου, αναφέρουν η μεν πρώτη ότι «οι γεωλογικοί σχηματισμοί.....είναι στεγανοί, και ότι από την λειτουργία (του ΧΥΤΑ) δεν αναμένεται ρύπανση του υπογείου δυναμικού της περιοχής».
Ανάλογα συμπεράσματα βγάζει και η σχετική έκθεση του Κου Ι. Φραντζή η οποία
συμπεριλαμβάνεται στη μελέτη για την προέγκριση της χωροθετησης του γηπέδου του ΧΥΤΑ.
Οι μελέτες όμως που συνέταξε το ΚΙΝΗΜΑ μας κατά το έτος 2008 για το ίδιο αντικείμενο διαψεύδουν τα παραπάνω υδρογεωλογικά πορίσματα και αναφέρουν:
Α) Η έρευνα του γεωλόγου Κου Χρ. Μηλίγκου αναφέρει ότι «η περιοχή διασχίζεται από μεγάλες ρηξιγενείς ζώνες» και Β) Η έρευνα του Ινστιτούτου ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΙΓΜΕ) το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης (Ν.272/76) καταλήγει ότι υπάρχει «υδραυλική επικοινωνία του χώρου εκσκαφής για την κατασκευή ΧΥΤΑ με τα πηγάδια περιμετρικά της εκσκαφής.»
Εξ αιτίας των υπόγειων υδάτων της περιοχής, η εκσκαφή του Εργολάβου για την χωροθέτηση του κυττάρου του ΧΥΤΑ στις 20-ΦΕΒ-2008 εγέμισε με νερά και ανάγκασε τον Εργολάβο να διακόψει προσωρινά τις εργασίες.
Τα παραπάνω θέματα αποδεικνύουν ότι οι πράξεις χωροθέτησης του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας αγνόησαν απροκάλυπτα όλα τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και καταπάτησαν προκλητικά όλους τους σχετικούς όρους των κοινοτικών οδηγιών (ενότητα 4.Ι.Α της ΑΝΑΦΟΡΑΣ) με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις από την λειτουργία του παράνομου ΧΥΤΑ.

4.2 ΑΝΘΡΟΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Οσον αφορά το ανθρωπογενές περιβάλλον, η οδηγία 97/11/ΕΚ αναφέρει στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III ότι για την χωροθέτηση του έργου πρέπει να εξετάζεται
Οι υπάρχουσες χρήσεις γης- Διατηρητέες η προστατευόμενες περιοχές
Πυκνοκατοικημένες περιοχές- Τοπία Ιστορικής, πολιτιστικής η αρχαιολογικής σημασίας και η οδηγία 1999/31/ΕΚ αναφέρει ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη απαιτήσεις που αφορούν Α) Τις αποστάσεις των ορίων του χώρου από κατοικημένες περιοχές και χώρους αναψυχής και Β) Την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της περιοχής.

4.2.Β. ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΉΓΗΣΗ της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

Σε αντίθεση με την τήρηση των όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία του Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος κατά την χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Νοτιάς Κέρκυρας (ενότητα 4.2 Α της ΑΝΑΦΟΡΑΣ), η προτεινόμενη από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Νότιας Κερκύρας, είναι επίσης γεμάτη από παραποιήσεις και αποσιωποιήσεις κρίσιμων στοιχείων του Ανθρωπογενούς περιβάλλονται της ευρύτερης περιοχής του ΧΥΤΑ. Συγκεκριμένα:
Α) Αγνοήθηκε από την μελέτη Προέγκρισης Χωροθέτησης και από την Απόφαση Προέγκρισης Χωροθέτησης του γηπέδου (1998) η προϋφιστάμενη δόμηση που βρίσκεται μέσα στην στοιχειώδη περιμετρική ζώνη , πλάτους 500 μέτρα από τα όρια του γηπέδου του ΧΥΤΑ. Στην επιτόπια έρευνα που έκαναν το έτος 2006 μέλη του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου «ΑΛΕΥΧΙΜΟΝ», διεπίστωσαν και κατέγραψαν πολλά κτίρια με χρήση κατοικίας μέσα στη ζώνη αυτή και ένα ξενοδοχείο με νόμιμη άδεια του EOT σε απόσταση μόνο 350 μέτρα από τα όρια του γηπέδου του ΧΥΤΑ.
Β) Αποσιωπήθηκε η μεγάλη ζώνη δεύτερης κατοικίας και τουρισμού της Λευκίμμης και του Κάβου του Δήμου Λευκιμμαίων, η οποία αποτελείται από κατοικίες αναψυχής, ενοικιαζόμενα δωμάτια, Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και Ξενοδοχεία και είναι πυκνοδομημένη, και αναπτύσσεται κατά μήκος των ανατολικών ακτών του Δήμου Λευκιμμαίων. Τα όρια της ζώνης αυτής πλησιάζουν σε απόσταση 350 μέτρα τα όρια του γηπέδου του ΧΥΤΑ. Μία μεγάλη μάλιστα Μονάδα Τουριστικών Επιπλωμένων Διαμερισμάτων, δυναμικότητας πάνω από 300 κλίνες, η οποία βρέχεται από την θάλασσα και έχει επωνυμία «CAVO BIANCO» απέχει 550 μέτρα από το γήπεδο του ΧΥΤΑ.
Γ) Στις μελέτες Προέγκρισης Χωροθετησης και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται ότι ο κύριος οικισμός της Λευκίμμης απέχει 3,5 χιλιόμετρα από τον ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας. Η πραγματική απόσταση, σύμφωνα με προγενέστερους χάρτες του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι 1200 μέτρα, ενώ η περιαστική δόμηση πλησιάζει πολύ περισσότερο τον ΧΥΤΑ.
Δ) Σε καμία μελέτη δεν αναφέρεται ότι οι πέντε παλιοί πυρήνες του οικισμού της Λευκίμμης έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι Υπ. Απόφαση 72675/3648/20-ΝΟΕΜΒ-1987 και το συγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Λευκίμμης προτείνει Ανάπλαση τους. Ε) Τέλος στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ ευρίσκονται χωροθετημένες άλλες οχλούσες χρήσεις όπως η εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού του συστήματος αποχέτευσης της Λευκίμμης, σε απόσταση 350 μέτρα από τον ΧΥΤΑ, ο Εμπορικός λιμένας της νότιας Κέρκυρας σε απόσταση 1350 μέτρα και ο άξονας διέλευσης της Λευκίμμη, ο οποίος θα αποτελέσει τμήμα του κεντρικού άξονα Βορρά-Νότου του Νησιού, σε απόσταση 1000 μέτρα κοντά στον ΧΥΤΑ. Τέλος σε απόσταση 700 μέτρα είναι η θέση του μελλοντικού Βιοτεχνικού Πάρκου της Λευκίμμης, η οποία προσδιορίσθηκε από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το έτος 1987. Όλες αυτές οι οχλούσες χρήσεις, ιδιαίτερα η εγκατάσταση του Βιολογικού Καθαρισμού που υπολειτουργεί επιβαρύνουν το περιβάλλον και λειτουργούν αποτρεπτικά για την χωροθέτηση νέας οχλούσας χρήσης, όπως είναι ο ΧΥΤΑ. Όλα τα παραπάνω στοιχεία απεκρύβησαν από τις αντίστοιχες μελέτες και αποφάσεις Χωροθετησης του ΧΥΤΑ Νοτιάς Κέρκυρας, παραβιάζοντας απροκάλυπτα σε νευραλγικά σημεία της σχετικές κοινοτικές οδηγίες (ενότητα 4.2.Α της ΑΝΑΦΟΡΑΣ) Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι σοβαρότατοι λόγοι φυσικής και οικιστικής ακαταλληλότητας επιβάλλουν την άμεση μεταφορά του διεθνούς Αεροδρομίου της Κερκύρας, σε άλλο σημείο του Νησιού. Παλαιότερες έρευνες αλλά και σύγχρονες εντοπίζουν την νέα θέση του Αεροδρομίου στον Δήμο Λευκιμμαίων στην περιοχή των Αλυκών σε θέση τα όρια της οποίας απέχουν από το γήπεδο του ΧΥΤΑ λιγότερο από 3 χιλιόμετρα. Σε περίπτωση που το Σχέδιο αυτό το οποίο αποτελεί επιλογή πρώτης προτεραιότητας, επιλέγει στο προσεχές μέλλον, τότε η πιθανή λειτουργία του ΧΥΤΑ Νοτιάς Κερκύρας θα αποτελέσει συγκρουόμενη και αντιφατική χρήση για την νέα χωροθέτηση του Αεροδρομίου.

5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ
5Α.ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Στην οδηγία 97/11/ΕΚ του Συμβουλίου της 3ης Μαρτίου 1997 περί τροποποίησης της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων δημόσιων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον, στο άρθρο 1, παρ.8 αναφέρει ότι: «2. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν κάθε αίτηση αδείας και πληροφορία που συλλέγεται σύμφωνα με το άρθρο 5 να διατίθεται στο κοινό και να έχει την ευκαιρία να διατυπώσει γνώμη πριν από την χορήγηση αδείας..». Σε σχέση με το περιεχόμενο του άρθρου 5, η ίδια οδηγία στο άρθρο 1, παρ.7 αναφέρει: «1. Στην περίπτωση έργων κατ' εφαρμογή του άρθρου 4 πρέπει να υποβάλλονται σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 5 έως 10, τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ώστε ο κύριος του έργου να παρέχει υπό την κατάλληλη μορφή τις πληροφορίες που καθορίζονται στο παράρτημα IV στο μέτρο που Α) τα κράτη μέλη κρίνουν ότι οι πληροφορίες αυτές ενδιαφέρουν ένα δεδομένο στάδιο της διαδικασίας χορήγησης αδείας και τα ειδικά χαρακτηριστικά ενός έργου η τύπου έργου και των στοιχείων του περιβάλλοντος που ενδέχεται να θίγουν.

5 Β. ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ Νομοθεσίας Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας δεν προέβη στις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες ενημέρωσης του πολίτη κατά την διαδικασία χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας. Με έγγραφο της, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προς τον Δήμο Λευκιμμαίων, ορίζει προθεσμία 7 μόνο ημερών για να ενημερωθεί ο κάτοικος της Λευκίμμης για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς να παραθέτει στο έγγραφο αυτό τα προβλεπόμενα από το Νομό στοιχεία. Η προθεσμία των 7 ημερών είναι καταχρηστική (όταν τα χρόνια περνούσαν άπρακτα) και είναι αδύνατον ο κάτοικος της περιοχής εντός 7 ημερών να ενημερωθεί για την ανακοίνωση, να μεταβεί στην πόλη της Κέρκυρας, να διαβάσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, να εντοπίσει τα τεχνικά, νομικά και περιβαλλοντικά στοιχεία για τα οποία έχει αντιρρήσεις αφού πρώτα ζητήσει από την υπηρεσία τη αναγκαίες διευκρινίσεις και επεξηγήσεις και τέλος να συντάξει έγγραφο με τις αντιρρήσεις του και να το υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία. Εξ' άλλου σύμφωνα με έγγραφο του τμήματος Γραμματείας Νομάρχη, δεν αναβρέθησαν στα αρχεία εφημερίδες στις οποίες εστάλη η παραπάνω δημοσίευση, όπως ο νόμος ορίζει, ούτε εφημερίδες στις οποίες εστάλη η Απόφαση Περιβαλλοντικών Όρων για να προβούν οι πολίτες εμπρόθεσμα σε τυχόν προσφυγές στα Ανώτατα Δικαστήρια, όπως επίσης ο Νομός ορίζει.
Με τις παραπάνω σκόπιμες παραλήψεις καταστρατηγήθηκαν βασικοί όροι των κοινοτικών οδηγιών που αφορούν την έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση του πολίτη σε θέματα που αφορούν την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

6. ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 24-12-2002
Περί χορηγήσεως συνδρομής από το Ταμείο Συνοχής για το έργο «Κατασκευή χώρων υγειονομικής ταφής και αποκαταστάσεις χωματερών Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» στην Ελλάδα (CCI: 2002 GR C ΡΕ 010).

6Α. ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στην παρ.(5) αναφέρεται:
«Οι αρμόδιες Ελληνικές αρχές βεβαίωσαν την Επιτροπή με τις επιστολές- τους αριθμός 4265 της 11 Νοεμβρίου 2002 και 4434 της 20ης Νοεμβρίου 2002 ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε παράλληλα με την κατασκευή των χώρων υγειονομικής ταφής που συγχρηματοδοτούνται με την παρούσα απόφαση, να συμπληρωθεί το σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων της περιοχής που αφορά το έργο, ώστε να εξασφαλίζεται η επεξεργασία των αποβλήτων πριν την διάθεση τους στον χώρο υγειονομικής ταφής, την μείωση των βιοαποδομήσιμων και την ορθή διαχείριση των ειδικών αποβλήτων των οποίων δεν επιτρέπεται η διάθεση σε χώρους υγειονομικής ταφής μη επικίνδυνων αποβλήτων.»
Σε άλλες ενότητες η Απόφαση αναφέρει τις ελεγκτικές διαδικασίες και τις ποινές που πρέπει να εφαρμοσθούν στην περίπτωση παραβίασης των όρων της παρ. (5).

6 Β. ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ των όρων της Απόφασης για το περιβάλλον.

Κανένας από τους όρους της παρ (5 )δεν τηρείται όσον αφορά τον ΧΥΤΑ Νότιας Κερκύρας παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές βεβαίωσαν την Επιτροπή με δύο επιστολές-τους για την εμπρόθεσμη εφαρμογή τους.
Με βάση τις προηγούμενες ενότητες. 1 έως 5 της παρούσας ΑΝΑΦΟΡΑΣ προκύπτει ότι: Α) καμία επεξεργασία των αποβλήτων δεν έχει εξασφαλισθεί πριν από την διάθεση τους στον χώρο υγειονομικής ταφής. Β) καμία μείωση των βιοαποδομήσιμων στα πλαίσια της στρατηγικής μείωσης τους έχει επιτευχθεί στον Νομό Κέρκυρας.
Γ) καμία ορθή διαχείριση των ειδικών αποβλήτων των οποίων δεν επιτρέπεται η διάθεση σε χώρους υγειονομικής ταφής μη επικίνδυνων αποβλήτων έχει δρομολογηθεί από τον φορέα υλοποίησης του Σχεδίου Διαχείρισης. Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι κανένας από τους όρους της παρ (5) της Απόφασης δεν τηρείται και συνεπώς πρέπει να εφαρμοσθούν οι όροι που προβλέπει η Απόφαση για την περίπτωση αυτή και να διακοπεί η συγχρηματοδότηση του έργου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Με βάση τα πορίσματα των ενοτήτων 1 εως 6 της παρούσας ΑΝΑΦΟΡΑΣ προκύπτει ότι: Α) Εξ αιτίας της αδυναμίας εφαρμογής των προτάσεων του Περιφερειακού Σχεδιασμού για Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στέρεων Αποβλήτων στον Νομό της Κέρκυρας. Β) Εξ αιτίας της καταστρατήγησης όλων των βασικών όρων των κοινοτικών οδηγιών που αποβλέπουν στην προστασία της υγείας του περιβάλλοντος και της οικονομίας της περιοχής του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας, και Γ) Εξ αιτίας της μη τήρησης των όρων της Απόφασης τη Επιτροπή της 24-12-2002.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ «ΧΥΤΑ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ.

Υπόμνημα από τους δασκάλους στον Υφ. Παδιείας και την υπεύθυνη τομέα παιδείας του ΠΑΣΟΚ

Πραγματοποιήθηκε στις 10/2/09, συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, και στις 16/2/09 με την πολιτική Εκπρόσωπο Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Άννα Διαμαντοπούλου, στους οποίους τέθηκαν τα αιτήματα του κλάδου σε τοπικό επίπεδο, και τους παραδόθηκε σχετικό υπόμνημα με τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, όπως αυτά καταγράφονται από τις αποφάσεις αλλά και από την καταγραφή που έχει πραγματοποιήσει το Δ.Σ. του Συλλόγου μας.
Σε ότι αφορά στα γενικότερα αιτήματα του κλάδου (χρηματοδότηση παιδείας, οικονομική αναβάθμιση, βιβλία κλπ.) έγινε περιληπτική συζήτηση μιας και τα αιτήματα αυτά είναι ένα από τα ζητήματα που τα χειρίζεται η Ομοσπονδία μας.
Επειδή τα προβλήματα είναι διαχρονικά και αντί να επιλύονται προστίθενται καινούρια, τους καθιστούμε υπόλογους απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα και την Κερκυραϊκή κοινωνία.
Θεωρούμε πως τα προβλήματα της Εκπαίδευσης δε λύνονται με επικοινωνιακού τύπου επισκέψεις αλλά με πολιτική βούληση, ουσιαστικό διάλογο και γενναία χρηματοδότηση.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ:

Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στην Κέρκυρα, σας καταθέτουμε υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις του Συλλόγου μας, πιστεύοντας ότι μπορούν να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό μας. Οι προτάσεις αυτές εμπεριέχουν την αγωνία και την πρόθεσή μας να δημιουργηθεί μια Δημόσια Πρωτοβάθμια εκπαίδευση αντάξια των απαιτήσεων των καιρών, αλλά κι ένας εκπαιδευτικός λειτουργός (Δάσκαλος, Νηπιαγωγός και Καθηγητής ειδικοτήτων) ενισχυμένος και ικανός ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές.
Τα σημαντικότερα ζητήματα, όπως αυτά καταγράφονται στις αποφάσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, που απασχολούν την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, συνοπτικά, είναι:
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ

Σύμφωνα με μελέτη του Ε.Κ.Κ.Ε, που καταγράφει την κατάσταση της εκπαίδευσης στο Ν. Κέρκυρας, και σύμφωνα με την καταγραφή που έχει πραγματοποιήσει το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, οι ελλείψεις και το επίπεδο των κτιριακών υποδομών στο Ν. Κέρκυρας αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη διεύρυνση των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων και την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Οι συνθήκες που επικρατούν σε πολλές σχολικές μονάδες διαμορφώνουν αρνητικά τη σχέση των παιδιών με το παιδαγωγικό περιβάλλον, με συνέπειες στην προσαρμογή κι επίδοσή τους.
Τα τελευταία χρόνια, με τη δημιουργία των Σχολικών Κέντρων και την κατάργηση των ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων, έγιναν σημαντικά βήματα, για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος στην Κέρκυρα. Αυτό έγινε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με δάνεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας, εξαιτίας της άμεσης ανάγκης επίλυσης οξυμένων προβλημάτων.
Παρόλα αυτά προβλήματα υπάρχουν. Ιδιαίτερα στο Δήμο Κερκυραίων είναι πολλά σε έκταση και ιδιαίτερα μεγάλα σε ένταση:
Από τα δεκατέσσερα (14) Νηπιαγωγεία της πόλης τα επτά (7) λειτουργούν σε διαδρόμους ή σε αίθουσες πολλαπλών χρήσεων (π.χ. 1ο, 6ο, 11ο κ.ά.) εντός των Δημοτικών Σχολείων, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα. Κάποια στεγάζονται σε ακατάλληλα ενοικιαζόμενα καταστήματα (π.χ. 2ο, 3ο, 8ο, 9ο, 13ο κ.ά.), που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις σύγχρονες παιδαγωγικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες και δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Έχουν αποκλειστεί προνήπια λόγω ελλείψεων σε στέγη, ενώ το 12ο Νηπιαγωγείο, που στεγαζόταν στο κέντρο της πόλης έχει αναστείλει τη λειτουργία του εδώ και χρόνια, χωρίς να βρίσκεται διέξοδο, για την επαναλειτουργία του.
Στα Δημοτικά Σχολεία η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη. Ακατάλληλα κτήρια, που δεν παρέχουν στοιχειώδους όρους ασφάλειας και υγιεινής φιλοξενούν τα όνειρα και τις προσδοκίες των στοιβαγμένων παιδιών μας. Πολλά Σχολεία βρίσκονται σε κακή κατάσταση: 2ο-3ο, 5ο, 8ο-15ο, 13ο σε νοικιασμένη πολυκατοικία, κ.ά.), κυρίως επειδή συγκεντρώνουν αριθμό μαθητών πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους. Χρησιμοποιούνται χώροι (π.χ. 4ο κ.ά.) από αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αποθήκες, γραφεία διδακτικού προσωπικού κ.λπ. για να καλυφθούν οι ανάγκες σε αίθουσες για τη στέγαση των τμημάτων των σχολείων. Χωρισμένες αίθουσες σε δύο αίθουσες-κλουβιά (π.χ. 8ο κ.ά.) στεγάζουν τμήματα τάξεων, εργαστήρια πληροφορικής, τμήματα ένταξης (όπου υπάρχουν).
Σοβαρά κτιριακά προβλήματα υπάρχουν και στα σχολεία άλλων Δήμων.
Νηπιαγωγεία με πολύ μικρή αυλή (π.χ. Καστελλάνων Μέσης, Αυλιωτών, Βελονάδων κ.ά.), Νηπιαγωγεία με κοινές τουαλέτες εκπαιδευτικών-νηπίων (π.χ. Αγίου Ιωάννη), Νηπιαγωγεία με συνύπαρξη κλασσικού και ολοήμερου τμήματος στην ίδια αίθουσα (π.χ. 1ο Νηπιαγωγείο Κορισσίων-Αργυράδων κ.ά.), Νηπιαγωγεία που στη στέγη τους υπάρχουν ποντίκια.
Υπάρχουν σχολεία που συστεγάζονται με Γυμνάσιο (π.χ. 1ο Σχ. Κ. Δήμ. Θιναλίων), σχολεία που ο χώρος γραφείων των εκπαιδευτικών είναι ανεπαρκέστατος (π.χ. 4ο Λευκίμμης κ.ά.), σχολεία που δεν υπάρχουν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια πληροφορικής, εργαστήρια φυσικής, βιβλιοθήκες, σχολεία που οι στέγες τους χρειάζονται αντικατάσταση (π.χ. Σπαρτύλα), σχολεία που στεγάζονται σε πρώην κοινοτικά καταστήματα (π.χ. Βιρός), σχολεία (σχεδόν όλα) που χρειάζεται εκπαιδευτικός για την εφαρμογή προγραμμάτων αντισταθμιστικής διδασκαλίας.
Όπως γίνεται κατανοητό οι συνθήκες εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης των μαθητών μας είναι ασφυκτικές και οι προϋποθέσεις ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης ελλειμματικές. Το έργο των εκπαιδευτικών γίνεται ακόμα δυσκολότερο.
Απαιτείται η μελέτη, η σύνταξη κι εφαρμογή ενός γενναίου προγράμματος οικονομικής στήριξης και δράσης, για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, για να δημιουργήσουμε και στο Ν. Κέρκυρας ένα σύγχρονο Σχολείο και Νηπιαγωγείο.

2. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΙΑΝΤΟΥ
Μετά από καταγραφή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας, αλλά και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων σε περισσότερες από 40 σχολικές μονάδες του νομού υπήρχαν στοιχεία αμίαντου, τα οποία ήταν απολύτως απαραίτητο να αφαιρεθούν άμεσα. Έως τώρα έχει προχωρήσει η διαδικασία αντικατάστασης αμιάντου σε πολλά σχολεία.
Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσετε άμεσα σε συμπληρωματική πίστωση, για την κάλυψη του συνόλου της δαπάνης, που απαιτείται για το έργο σε όλα τα σχολεία του νομού μας.
Σήμερα που υπάρχει επαρκής ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα των γονέων και των εκπαιδευτικών, είναι αδιανόητο να εγκλωβίζουμε τα παιδιά μας και τους εργαζόμενους σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον, που εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τους την υγεία.
Σας καλούμε άμεσα να φροντίσετε για την επιχορήγηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας, ώστε να ολοκληρώσει το αναγκαίο αυτό έργο.

3. ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Π.Δ 50 (Φ.Ε.Κ. 45 τ. Α/8-3-1996), που αφορά στις «Μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λαμβάνουν μονάδες μετάθεσης, ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης στην έδρα λειτουργίας των σχολείων, όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν, κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων και μεταθέσεών τους.
Οι μονάδες μετάθεσης για το κριτήριο αυτό κατατάσσονται, με βάση αντικειμενικά κριτήρια (τον πληθυσμό της έδρας των σχολείων, τις συνθήκες διαβίωσης εκεί των εκπαιδευτικών, την οργανικότητα, την απόσταση τους από την έδρα του Νομού, τις συγκοινωνιακές συνθήκες και το υψόμετρο), σε δέκα (10) κατηγορίες, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων.
Από τότε, που ίσχυσε το σύστημα αυτό προκλήθηκε αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ν. Κέρκυρας, αφού πολλές σχολικές μονάδες του νομού, αν και έχουν όλα τα κριτήρια που περιγράφονται στο προαναφερόμενο Π.Δ, μοριοδοτούνται, αναλογικά με άλλες περιοχές της χώρας μας με ελάχιστες μονάδες μετάθεσης και συγκεκριμένα μέχρι 5 το ανώτερο, στις πιο απομακρυσμένες σχολικές μονάδες.
Αλλεπάλληλες φορές έχουμε αναδείξει, ότι το ισχύον σύστημα δεν είναι αντικειμενικό, με δεδομένες τις γεωγραφικές και γεωφυσικές ιδιαιτερότητες, που υπάρχουν στο νομό μας. Αποτέλεσμα αυτής της ανισότητας στην αντιμετώπιση των σχολείων του Ν. Κέρκυρας είναι να μην καθίσταται δυνατή η μετάθεση των Δασκάλων, των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων της Π.Ε στις περιοχές που επιθυμούν.
Επειδή το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, για την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών του Ν. Κέρκυρας, οι οποίοι θίγονται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα το θέμα αυτό, που αφορά στις συνθήκες διαβίωσης στην έδρα λειτουργίας των σχολείων, όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν, ώστε να αρθούν οι υπάρχουσες αδικίες.

4. ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - ΟΛΟΗΜΕΡΑ
Κάθε χρόνο με την έναρξη των μαθημάτων στο νομό μας παρουσιάζονται προβλήματα στη στελέχωση των σχολείων μας, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες εντάσεις, έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. (π.χ. πέρυσι 16 ολοήμερα Δημοτικά σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.
Τη σχολική χρονιά, που διανύουμε, οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών έγιναν σχετικά γρήγορα (μεταθέσεις -αποσπάσεις-διορισμοί κ.λπ) και το ΥΠ.Ε.Π.Θ προχώρησε έγκαιρα σε προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Όμως οι προσλήψεις που έγιναν δεν ήταν οι απαιτούμενες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά (κυρίως ειδικοτήτων) που δημιουργούν τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα στα σχολεία μας.
Όμως εκείνο που αποκτά χαρακτηριστικά απαξίωσης του δημόσιου σχολείου κι εγκατάλειψης της δημόσιας εκπαίδευσης είναι η τακτική του Υπουργείου σας σε ότι αφορά τα ολοήμερα σχολεία.
Ένας πρωτοποριακός για την εκπαίδευση και την κοινωνία θεσμός, μια σημαντική κατάκτηση του εκπαιδευτικού κινήματος, το ολοήμερο σχολείο, καταρρέει, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την αναβάθμισή του.
Κανένα ολοήμερο σχολείο στο Ν. Κέρκυρας δε λειτουργεί έγκαιρα, αφού οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, γινόταν μέχρι το Νοέμβρη, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η φοίτηση πολλών μαθητών.
Παράλληλα το ΥΠ.Ε.Π.Θ μείωσε κατά 25% το ωρομίσθιο των εκπαιδευτικών (από 9 σε 7 ευρώ), διογκώνοντας τα τεράστια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν με τις συνθήκες απασχόλησής τους και κατάργησε την πρόσθετη οικονομική στήριξη των ολοήμερων σχολείων, που υπήρχε.
Έτσι η πολιτική αυτή επιδεινώνει τα σοβαρά προβλήματα του θεσμού, ιδιαίτερα στα σχολικά κέντρα, όπως είναι η εξασφάλιση της μετακίνησης των μαθητών, η στήριξη του Ολοήμερου με βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του κ.ά.
Επειδή οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια και οι σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις το απαιτούν, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία και η στελέχωση νέων Τμημάτων Ένταξης, Τάξεων Υποδοχής και Ενισχυτικής διδασκαλίας στα περισσότερα σχολεία του Νομού μας καθώς και η στήριξη με εκπαιδευτικό προσωπικό των Τμημάτων εκπαίδευσης των Τσιγγανοπαίδων. (π.χ. Άγιος Ιωάννης)
Σας καλούμε να φροντίσετε στο μέλλον να στηριχθούν τα σχολεία του νομού μας και να αναπτύξετε και να εφαρμόσετε πολιτικές ενίσχυσης του ολοήμερου σχολείου, σε μια περιοχή της χώρας μας που αντιμετωπίζει ποικιλόμορφα προβλήματα.

5. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Στο Ν. Κέρκυρας, με τη δημιουργία πολλών σχολικών κέντρων, απαιτείται η μετακίνηση μεγάλου αριθμού μαθητών από τις μικρές κοινότητες στην έδρα του σχολείου.
Η διαδικασία αυτή δεν γίνεται με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Χρησιμοποιούνται τρόποι, που σε αρκετές περιπτώσεις προκαλούν κινδύνους για την ασφαλή μετακίνηση των μικρών μαθητών μας.
Συγκεκριμένα:
Οι μαθητές μετακινούνται χωρίς την παρουσία και την επιμέλεια συνοδών, αφού παρότι προβλέπεται η ύπαρξή του, δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την πρόσληψη και μισθοδοσία του από κανέναν φορέα.
Μαθητές του Δημ. Σχολείου (π.χ. Σχ.Κ. Αγρού, 1ο Σχ.Κ. Δήμ. Θιναλίων κ.ά.) μετακινούνται με τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων (!!) και μάλιστα με τεράστια καθυστέρηση από την ώρα λήξης των μαθημάτων τους. Έτσι αναγκάζονται οι εκπαιδευτικοί να φροντίσουν για την παραμονή τους στο σχολείο σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Για το αντιπαιδαγωγικό αυτό μέτρο δε χρειάζεται, φυσικά, να αναφερθούμε περισσότερο.
Υπάρχουν μεγάλα χρέη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας στο Κ.Τ.Ε.Λ και σε ιδιώτες από την αδυναμία της να αποπληρώσει τους λογαριασμούς προηγούμενων ετών, εξαιτίας της περιορισμένης χρηματοδότησης από το υπουργείο Εσωτερικών Δ.Δ.Α, για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών.
Σας καλούμε να μεριμνήσετε, για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

6. ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μεγάλη αδράνεια στο σοβαρό τομέα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών κι έλλειψη εφαρμογής ανάλογων προγραμμάτων σε εξακτινωμένη μορφή, από τα αρμόδια Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα ή το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Γνωρίζετε φυσικά ότι οι ανάγκες των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι μεγάλες. Υπάρχουν πολλοί τομείς εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που απαιτούν τη διαρκή, έγκυρη και ουσιαστική υποστήριξη των Δασκάλων, των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.
Σας καλούμε να συμβάλλετε άμεσα στον προγραμματισμό και στην εφαρμογή προγραμμάτων με αποκεντρωμένη μορφή, ώστε να φτάσουν ως το νομό μας, αποδεικνύοντας τη βούλησή σας να σταθείτε αρωγοί στις ανάγκες των εκπαιδευτικών, για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης κι αγωγής στην Προσχολική αγωγή και την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

7. ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
Ο Ν. Κέρκυρας ανήκει (με εξαίρεση τα διαπόντια νησιά και τους Παξούς) στην κατηγορία των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές Β', για την χορήγηση των κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους.
Η επιλογή αυτή εμπεριέχει μια αδικία σε βάρος των Δ.Υ που υπηρετούν στο νησί μας.
Ο Ν. Κέρκυρας είναι παραμεθόρια περιοχή με μεγάλα προβλήματα, γεγονός που κάνει όλους του υπαλλήλους να επιθυμούν να φύγουν από το νησί και να προκαλούνται διαρκώς πολλές κενές λειτουργικές θέσεις στις υπηρεσίες.
Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στους Δήμους της Βόρειας Κέρκυρας (Κασσωπαίων, Θιναλίων, Εσπερίων κ.ά) και πρέπει άμεσα, να αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση των Δ.Υ που εγκαθίστανται σ’ αυτούς.
Τα ζητήματα που απασχολούν το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του είναι πολλά και ποικίλα. Αρκετά ακόμη θέματα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο υπόμνημα αυτό, για να καταγράψουν μια πραγματικότητα με πολλές ανάγκες και προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Βιβλία, εκσυγχρονισμός και χορήγηση εποπτικών μέσων, οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών κ.ά. είναι αντικείμενο προβολής, ανάδειξης και συζήτησης για το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανό μας (Δ.Ο.Ε).
Οι προτάσεις του Συλλόγου μας, που υποβάλλονται με αποκλειστικό γνώμονα την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ευαισθησία και κατανόηση, γιατί πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι η δημιουργία ενός σύγχρονου και δημιουργικού Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου είναι εθνική, πανεκπαιδευτική υπόθεση, που αφορά όλη την κοινωνία, αλλά κυρίως το μέλλον και την πορεία της χώρας μας.

Η ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε με τoν Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου

Το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Ι. Παπαθανασίου. Η συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος της Γενικής Συνομοσπονδίας, Στην συνάντηση κατατέθηκε Υπόμνημα προς τον Υπουργό στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα:
Οι ΜΜΕ και ιδιαίτερα οι Μικρές και Πολύ μικρές πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων, ώστε να αντιμετωπισθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις η Οικονομική κρίση, να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και κυρίως να διαμορφωθούν οι συνθήκες ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου στην Ελλάδα για την μετά την κρίση εποχή.
Σε αυτό το πλαίσιο καταθέτουμε προτάσεις και επιζητούμε μια οργανωμένη Διαβούλευση για την σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.
Νομοθέτηση Χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ (0,62 % ΑΕΠ) μετά και από (άμεση) εκπόνηση μελέτης εισροών – εκροών 10ετίας. Να τερματιστεί η ανασφάλεια περί τα ασφαλιστικά που ιδιαίτερα αυτή την εποχή επηρεάζει αρνητικά την επιχειρηματικότητα σύμφωνα και με έρευνες της ΕΕ.
Κίνητρα για επενδύσεις στις Μικρές και Πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα τώρα εν μέσω της Παγκόσμιας αλλά και της Ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Κίνητρα για την Διατήρηση των θέσεων εργασίας στις Μικρές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σε Νομούς με μεγάλη ανεργία.
Κατάργηση της δημοτικής φορολογίας 2%. Να τεθεί τέλος στην ιδιότυπη αιχμαλωσία των επισιτιστικών και τουριστικών επιχειρήσεων από τους Ο.Τ.Α. Το 2% επί του τζίρου που καταβάλουν οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το αν είναι κερδοφόρες ή όχι, είναι τις περισσότερες φορές μεγαλύτερο και από αυτό που αποδίδουν στην Εφορία.
Το καθεστώς αυτό αποτελεί μια Νομοθετημένη “λεόντειο” συμφωνία που καθιστά τους ΟΤΑ προνομιακούς “συνεταίρους” στις επιχειρήσεις. Η χρηματοδότηση των ΟΤΑ πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση. Να τεθούν στην άκρη οι “λεονταρισμοί” ορισμένων Δημάρχων ώστε να “ανοίξει” η συζήτηση για την αντιμετώπιση της Χρηματοδότησής τους σε ορθολογικότερη και κοινωνικοοικονομικά δικαιότερη βάση.
Επανεξέταση του Φορολογικού καθεστώτος ιδιαίτερα για Πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Αντιμετώπιση της Άναρχης και δίχως κανόνες επέκτασης των Υπερκαταστημάτων, που σήμερα στην Ελλάδα γίνονται χωρίς να έχουν προηγηθεί μελέτες επιπτώσεων για τις Τοπικές και υπερτοπικές αγορές. Η άναρχη ανάπτυξη υπερκαταστημάτων, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, συρρικνώνει επικίνδυνα το μεγάλο δίκτυο των μικρών επιχειρήσεων. Πλήττει δε και τον υγιή ανταγωνισμό.
Τιμαριθμοποίηση της Φορολογικής κλίμακας και ως ένα άμεσο μέτρο ενίσχυσης των εισοδημάτων.
Περαιτέρω διευκόλυνση της Μεταβίβασης των ΜΜΕ από την μια γενιά στην άλλη.
Αύξηση των κονδυλίων χρηματοδότησης του ΤΕΜΠΜΕ και παρακολούθηση της ροής χρηματοδότησης προς τις Μικρές επιχειρήσεις από τους Επίτροπους που όρισε η Κυβέρνηση στις Τράπεζες.
Διερεύνηση, με βάση την εμπειρία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, για ίδρυση Τράπεζας για την εξυπηρέτηση Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Έλεγχος στην Τιμολογιακή Πολιτική των ΔΕΚΟ που δημιουργούν εκτεταμένο κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες. Διαμορφώνουν υψηλά λειτουργικά κόστη στις επιχειρήσεις. Εξασθενίζουν το οικογενειακό εισόδημα (ανελαστικές δαπάνες).
Στόχευση και καθορισμός κονδυλιών του ΕΣΠΑ ειδικά για Πολύ μικρές και Μικρές επιχειρήσεις. Άμεση δραστηριοποίηση των προγραμμάτων.
Επανασχεδιασμό του ΕΣΜΕ (Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων) στην βάση των αρχών και στόχων ίδρυσης του. Το ΕΣΜΕ σήμερα έχει διολισθήσει σε θεσμό επικοινωνιακού χαρακτήρα και τακτοποίησης μικροπολιτικών συμφερόντων.

Ερώτηση Χαραλάμπους στη Βουλή

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας με θέμα την άρση της απαγόρευσης του άρθρου 25 πσρ.1 του Ν. 1892/90 για πώληση οικοπέδου σε περιοχή της Κέρκυρας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και Νίκος Μωραΐτης. Στο κείμενο της ερώτησής τους αναφέρουν:
Με την υπ' αριθμό Φ. 114.1/276/144373 Σ.2251 με ημερομηνία 15/07/08 Απόφαση «Ασφάλεια Αμυντικών και Παραμεθόριων Περιοχών», η Δ/νση Ασφαλείας &
Αντιπληροφοριών του Γ.Ε.Ε.Α αναφέρει: «2. Αίρουμε την απαγόρευση του άρθρου
25 παρ.1 του Ν. 1892/90, προκειμένου ο Botev Pavel Ρωσικής Υπηκοότητας να προβεί στην αγορά ενός οικοπέδου εμβαδού 2.210,01 τ.μ. στην τοποθεσία ΡΑΔΟΥ ή ΒΑΡΗΣ του Δημοτικού διαμερίσματος Καββαδάδων Κέρκυρας του Δήμου Αγίου Γεωργίου».
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Ποια η σκοπιμότητα της επιλεκτικής αυτής απόφασης και
Αν η απόφαση αυτή αποτελεί προάγγελο μόνιμης άρσης των ως άνω διατάξεων του Ν. 1892/90».

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Τα goleden boys της Νέας Δημοκρατίας έχουν στήσει πάρτυ στους οργανισμούς. Τρελά λεφτά. Δεν ντρέπεται κανείς σε αυτή την κυβέρνηση; Ο λαός πεινάει....

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης έδωσε πίνακα με αμοιβές μεγαλοστελεχών σε οργανισμούς του ελληνικού δημοσίου.
Από την ανάγνωση του ενδεικτικού αυτού πίνακα, προκύπτει εντελώς αβίαστα ότι την ώρα που ο λαός δοκιμάζεται σκληρά από τη λιτότητα και τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής και την παγκόσμια κρίση, οι ευνοούμενοι της Νέας Δημοκρατίας απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς και άλλες απολαβές (μπόνους, οδοιπορικά κλπ), ζώντας ζωή μαχαραγιάδων αδιαφορώντας για τη χώρα και τους πολίτες.

Για αυτή την κατάσταση δεν ντρέπεται κανείς στην κυβέρνηση, κανείς δεν κάνει κάτι για να την αναχαιτίσει και αποτελεί απτή απόδειξη ότι κοροϊδεύουν τους πολίτες, τους οποίους περιφρονούν.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στα στοιχεία που αναφέρει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Καρχιμάκης περιλαμβάνονται μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

- Στην Εθνική Τράπεζα: Ενα στέλεχος παίρνει ετήσιο μισθό 600.000 ευρώ.
Πέντε στελέχη έλαβαν 13.850.000 ευρώ υπό μορφή μετοχών.
- Στην Εθνική Ασφαλιστική ένα στέλεχος λαμβάνει ετήσιο μισθό 300.000 ευρώ. Δύο στελέχη 210.000 ευρώ. Αλλα δύο στελέχη έχουν εξασφαλίσει μισθό 180.000 ευρώ.
- Στη ΔΕΗ ένα τουλάχιστον άτομο έχει ετήσιες απολαβές 300.000 ευρώ.
- Στα Ελληνικά Πετρέλαια, ένα στέλεχος λαμβάνει ετησίως μισθό 270.000 ευρώ. Δεύτερο στέλεχος των ΕΛΠΕ 200.000 ευρώ ετησίως.
- Στον ΟΠΑΠ: Ένα στέλεχος ετησίως λαμβάνει 500.000 ευρώ μισθό. Δύο στελέχη 182.000 ευρώ και bonus 165.000 ευρώ έκαστος.

Ένα στέλεχος 425.000 ευρώ ετησίως. Άλλο στέλεχος 120.000 ευρώ. Ένα άλλο στέλεχος εξασφάλισε εφάπαξ ύψους 1.500.000 ευρώ.
- Στον ΟΤΕ, μόνο 17 στελέχη εισπράττουν ετησίως 3.400.000 ευρώ.


Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ

"Η ΔΕΗ επί ΠΑΣΟΚ, όταν η αμοιβή του Διοικητή της ήταν σχεδόν στο ήμισυ των σημερινών αμοιβών ήταν, μια κερδοφόρα επιχείρηση. Αυτή η πρώην κερδοφόρα επιχείρηση θα παραδοθεί σε λίγους μήνες ζημιογόνα με 250.000.000 ευρώ ζημιά το πρώτο 9μηνο
Είναι ο διπλασιασμός των αποδοχών του κ. Αθανασόπουλου η ανταμοιβή του για τον ανεπαρκή ενεργειακό σχεδιασμό, τα κακοσυντηρημένα δίκτυα τις ΔΕΗ, τις εκρήξεις που προκαλούν πυρκαγιές, τις αυξήσεις των τιμολογίων, τη διάλυση και την καταπόνηση των εργαζομένων;

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επί ΠΑΣΟΚ ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας ελάμβανε ως συνολικές ετήσιες αποδοχές το 1/3 σχεδόν των αποδοχών του σημερινού Διοικητή, γεγονός που, όπως αποδεικνύεται όλως υποκριτικά, είχε καταγγελθεί από την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ στις 29/11/03.
Η προκλητικά αμειβόμενη και διορισμένη από την Κυβέρνηση Καραμανλή Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στις 17/1/07 διέθεσε, πλέον των αμοιβών και αποζημιώσεών τους, μετοχές με προνομιακή τιμή σε 70 επίλεκτα μεγαλοστελέχη της που, μέσω της πώλησης τους στην πραγματική πολλαπλάσια τρέχουσα τιμή τους την ίδια μέρα και το επόμενο διάστημα, μπορούσαν να καρπωθούν τεράστιες αξίες συνολικού ύψους σχεδόν 14.000.000 ευρώ με ευνοϊκή μάλιστα φορολόγηση!
Παραδειγματικά αναφέρεται ότι στέλεχος της Τράπεζας την 17/1/07 έλαβε 52.775 μετοχές στην προνομιακή τιμή των 1.247.645 ευρώ, την στιγμή που η αξία τους στο χρηματιστήριο την ίδια μέρα ήταν συνολικά 2.242.937 ευρώ και εφόσον τις πουλούσε αυθημερόν θα κέρδιζε 995.292 ευρώ. Τελικά, τις ρευστοποίησε στις 23/1/07 εισπράττοντας κέρδος από την διαφορά τιμής πώλησης και ευνοϊκότατης τιμής κτήσης, το αστρονομικό ποσό των 854.877 ευρώ σε 6 μόλις μέρες!!!
Σχετική ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά η αρμόδια πολιτική ηγεσία της Κυβέρνησης Καραμανλή δεν έδωσε απαντήσεις…
ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι συνολικές απολαβές σε συνδεδεμένα μέρη όπως αμοιβές επιφανών στελεχών της Τράπεζας και των θυγατρικών, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών στα ταμεία, ανήλθαν σε:

2006:€24,4 εκατ. για τον Όμιλο και €8,2 εκατ. για την Τράπεζα.
2007:€32 εκατ. για τον Όμιλο και €12 εκατ. για την Τράπεζα.

Στις συνολικές απολαβές συμπεριλαμβάνονται μισθοί και λοιπές βραχυχρόνιες παροχές, εισφορές σε προγράμματα παροχών μετά την έξοδο από την υπηρεσία και λοιπές μακροχρόνιες παροχές, αποζημιώσεις εξόδου από την υπηρεσία και λοιπές απολαβές.
ΟΠΑΠ
1.500.000 ευρώ με σύμβαση εχεμύθειας έλαβε κομματικό στέλεχος της Κυβερνώσας παράταξης, ενώ παραιτήθηκε οικειοθελώς από τον ίδιο Οργανισμό, για να επιτευχθεί με συνοπτικές διαδικασίες η κατάργηση της Νομικής Υπηρεσίας της.
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΗΣΙΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ των 5 αυτών υψηλόβαθμων στελεχών της Διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής:1.080.000 ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται τα bonus, οι αποζημιώσεις και οι λοιπές παροχές.
Στο τεράστιο αυτό κόστος προστίθενται οι αλόγιστες δαπάνες για αμοιβές ημετέρων πρώην υπαλλήλων της Εταιρείας που συνταξιοδοτήθηκαν ως Διευθυντές με παχυλές αποζημιώσεις και κατόπιν επαναπροσλήφθηκαν ως Σύμβουλοι εισπράττοντας σε πολλές περιπτώσεις αμοιβές ανώτερες και από αυτές των Γενικών Διευθυντών. Αυτές είναι οι ανταμοιβές των «εκλεκτών της Κυβέρνησης μεγαλοστελεχών για την απαξίωση με στόχο το ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής, που – ευτυχώς για τις 1200 οικογένειες των υπαλλήλων και των εκατομμυρίων Ελλήνων ασφαλισμένων που θα έμεναν κυριολεκτικά στον αέρα! - δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί, καθώς μεσολάβησε η κατάρρευση της, σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιας αγοράστριας εταιρείας κολοσσού.

Τα golden boys κοστίζουν στην Εθνική Ασφαλιστική, όσα επιδιώκουν να εξοικονομήσουν κλείνοντας 40 και πλέον καταστήματα!
Είναι αδιανόητο οι συνολικές ετήσιες αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών της Διοίκησης και των ευνοιοκρατικά διορισμένων συμβούλων τους φθάνουν και περισσεύουν για να καλύψουν το ποσό των 1.800.000 ευρώ που στοχεύει να εξοικονομήσει η Εθνική Ασφαλιστική προχωρώντας στο κλείσιμο 40 και πλέον καταστημάτων της ανά την Ελλάδα με άμεσες συνέπειες στους υπαλλήλους της, τους συνεργάτες, αλλά και τους ασφαλισμένους.

Στο δίλημμα παχυλοί μισθοί golden boys – διασφάλιση του μέλλοντος της Εθνικής Ασφαλιστικής η Κυβέρνηση Καραμανλή επέλεξε να υποθηκεύσει το μέλλον της Εταιρείας στην προκλητική οικονομική ευημερία λίγων «εκλεκτών» της.Ενώ θα μπορούσε η ακριβοπληρωμένη Κυβερνητικά διορισμένη Διοίκηση, ορθολογικοποιώντας τις δαπάνες υπέρογκων αμοιβών για ένα αδικαιολόγητα διευρυμένο διοικητικό σχήμα, να σώσει και να εξυγιάνει τα 40 και πλέον καταστήματα, δημιουργώντας έσοδα και όχι δαπάνες για την Εταιρεία".

Ο φάκελος του νέου νοσοκομείου να πάει στον Εισαγγελέα- Να κάνει πράξη ο Υπουργός Δικαιοσύνης όσα υποσχέθηκε στο λαό και τον ψήφισε

Κατά την προεκλογική περίοδο του 2004, στην κεντρική του εκδήλωση ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης έλεγε ότι μόλις βγει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία θα πάει το φάκελο του νέου νοσοκομείου στον Εισαγγελέα. Μέχρι τις εκλογές του 2007 ο φάκελος δεν είχε πάει στον Εισαγγελέα. Τώρα, που είναι και ο ίδιος μέλος της κυβέρνησης, μάλλον τίποτα δεν τον εμποδίζει να στείλει αυτή την ιστορία στην ανεξάρτητη και αδέσμευτη ελληνική δικαιοσύνη. Αραγε θα το κάνει;

Πέφτει το γέλιο της αρκούδας σε όλη την πόλη....

Στο "μεζέ" έχουν πάρει το δήμο Κερκυραίων ορισμένα ραδιόφωνα της Κέρκυρας. Μάλιστα σε ένα από αυτά βγήκε η ειδική στην παρουσίαση του καιρού γνωστή πανελληνίως Πετρούλα για να πει τη γνωστή ατάκα της.
Το γέλιο πέφτει σύννεφο στην πόλη, μετά το καινούριο κάζο. Βαρέθηκε ο κόσμος. Είναι και απόκριες, θέλει να ξεδώσει και το γλυκό ήρθε κι έδεσε.....

Το καλύτερο καρναβάλι του κόσμου στα Σκόπια- Πρόταση προς το Δήμο Κερκυραίων...


Εχουμε να προτείνουμε στο Δήμο Κερκυραίων να κάνει εισαγωγή καρναβαλιστών για το φετινό καρναβάλι από τα Σκόπια.
Ετσι κι αλλιώς τα άρματα σαπίζουν στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, λεφτά δεν υπάρχουν, φόρους βάλατε μπόλικους, κάντε τουλάχιστον μία μέρα το χρόνο τους κερκυραίους να γελάσουν.
Φέρτε τις ψωμόλυσες τους σκοπιανούς, αυτούς με τα φτηνά εργατικά χέρια, ντυμένους φαντάρους, να σπάσουμε λίγο πλάκα.
Εκτός κι αν ο δήμος δεν μπορεί να πληρώσει εκτός από τους συμβασιούχους της ΑΝΕΔΚ και τους σκοπιανούς μασκαράδες......
Η φωτογραφία είναι από το http://taxalia.blogspot.com/

Συμφωνία μεταξύ της “Χαμάς” και της “Φατάχ”, για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ανακοινώθηκε χθες στο Κάιρο η συμφωνία των δύο μεγαλύτερων Παλαιστινιακών οργανώσεων.Η ανακοίνωση έγινε στο Κάιρο, σε κοινή συνέντευξη τύπου, από τα δύο ηγετικά στελέχη των συνομιλιών: Mahmoud Az-Zahhar (Χαμάς) και Azzam Al-Ahmad (Φατάχ).Μεταξύ των σημαντικών αποφάσεων, που οριστικοποιούν το τέλος των εσωτερικών παραταξιακών αντιθέσεων στο Παλαιστινιακό κίνημα, αποφάσισαν το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιπροσθέτως: την απελευθέρωση των 400 στελεχών της Χαμάς, που βρίσκονται φυλακισμένοι από την κυβέρνηση του Αμπάς στη Δυτική Όχθη, με ταυτόχρονη λήξη της κατ’ οίκον περιορισμό των λίγων στελεχών της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας.Αυτή η συμφωνία προκαλεί αμηχανία στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αλλά ισχυροποιεί τη θέση της Παλαιστινιακής Αντίστασης για μια πατρίδα Λεύτερη!

Πηγή: Πρακτορείο Ειδήσεων "INFOPAL" (συνεργαζόμενο με τη Sibilla)

Η πορεία προς τη Γάζα για να σπάσει ο αποκλεισμός


Το κονβόι ζωής προς τη Γάζα - για να σπάσει ο αποκλεισμός των ΗΠΑ, Ισραήλ, Ευρωπαϊκής Ένωσης -, πέρασε από την Αλγερία προς την Τυνησία.

ΠΗΓΗ: http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com

Το καλαμπούρι στο διαδίκτυο για τη ΝΔούλα πάει σύννεφο- Πάρτε ένα μικρό δείγμα, που πιάνει και ολίγον ΠΑΣΟΚ....

Η Νέα Δημοκρατία κάνει ό,τι μπορεί για να επιβεβαιώσει τις αφίσες. Ωραία πλάκα........

(Καλά ρε φίλε, εσύ που έφτιαξες την αφίσα, τι θέλεις να πεις; Οτι όταν βγει το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά θα τα φτιάξει;).....

ΠΗΓΗ: http://ideodoxeio.blogspot.com/

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας


Ο σημερινός τίτλος της Ελευθεροτυπίας τα λέει όλα.
Το ζήτημα όμως είναι γιατί η κυβέρνηση επιμένει να νομίζει ότι κυβερνά και δεν κάνει εκλογές, να γλιτώσει κι εκείνη από τα βάσανα κι εμείς να μην έχουμε το άγχος της ημερομηνίας και....της ψήφου.
Αν δούμε όμως τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι σιγά- σιγά ο λαός αποφασίζει ΠΑΣΟΚ.

Συναντήσεις, επαφές, κουβέντες. Συμβαίνει κάτι που πρέπει να μάθουμε;

Περίεργα πράγματα μαθαίνω και όλα συμβαίνουν στην περιοχή της Λευκίμμης. ΕΠαφές, συναντήσεις, κουβέντες. Αν σας πω ποιοι με ποιούς θα φρίξετε. Προς το παρόν το αφήνω στην άκρη, δεδομένου ότι αύριο είναι η κινητοποίηση των λευκιμμιωτών. Μετά θα αναφερθώ στο θέμα.

Ερώτηση Γκερέκου για το Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΣΔΔΑ, Τουριστικής Ανάπτυξης, κατέθεσε στις 25/2/2009 η βουλευτής Κέρκυρας και Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, με θέμα: «Ασφάλεια Επισκεπτών στο Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

«Όπως είναι γνωστό, οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των επισκεπτών στην πολυβραβευμένη παραλία «Πόρτο Κατσίκι», στο Δ.Δ. Αθανασίου του Δήμου Απολλωνίων, μιας από τις ωραιότερες παραλίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά όλου του κόσμου.

Όπως προκύπτει σαφώς και από επιστημονική έκθεση (9/10/2008) του Τομέα Γεωγραφίας & Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εφόσον διαπιστώνεται το πρόβλημα, αλλά και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι για την παραλιακή ζώνη στο Πόρτο Κατσίκι, απαιτείται ολοκληρωμένη παράκτια γεωλογική / γεωμορφολογική μελέτη της ευστάθειας των πρανών, ώστε να προστατευθούν οι χρήστες της παραλίας από τυχόν καταπτώσεις, οι οποίες ήδη έχουν κοστίσει σε τραυματισμούς πολιτών. Αν οι κατολισθήσεις γίνονταν κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου θα θρηνούσαμε ανθρώπινες ζωές με ότι αυτό σημαίνει για τα θύματα, τις οικογένειες τους αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό, αναφέρεται επίσης. Στην ίδια έκθεση, σημειώνεται ότι η δεδομένη σεισμική διέγερση της ευρύτερης περιοχής επιτείνει τον κίνδυνο για τους λουόμενους και ο κίνδυνος για καταστροφικά αποτελέσματα είναι πλέον υπαρκτός.

Η εν λόγω έκθεση, καταλήγει, με την επισήμανση ότι θεωρείται επιβεβλημένο όπως ο Δήμος Απολλωνίων αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, όπως Τουριστικής Ανάπτυξης, ΥΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Ν/Α κ.α. να γίνει μια ολοκληρωμένη Γεω-περιβαλλοντική μελέτη με αντικείμενο τη διερεύνηση των φυσικών και ανθρώπινων αιτιών που είναι υπέυθυνα για την εκτεταμένη διάβρωση (οπισθοχώρηση) των Δ/ΝΔ παραλιών της Νήσου Λευκάδας και ειδικότερα των τουριστικών παραλιακών ζωνών Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Γυαλός, παραλία Κομηλίου, αποσκοπώντας στην παραγωγή εκείνων των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον ορθολογικό σχεδιασμό των έργων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης αλλά και στην προστασία των επισκεπτών στο Πόρτο Κατσίκι. Επιγραμματικά, προτείνονται:
Μελέτη όλων των φυσικών παραμέτρων (γεωλογικών, γεωμορφολογικών και παράκτιων ωκεανογραφικών) που διαμορφώνουν την παραλιακή ζώνη και επηρεάζουν τη σταθερότητα των ακτών,
Αποτύπωση και αξιολόγηση των ανθρωπίνων παρεμβάσεων (άμεσων και έμμεσων) και
Πρόταση μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των αιγιαλών στις παραπάνω θέσεις.

Για την υλοποίηση και το κόστος της μελέτης προτείνεται να ακολουθηθεί η ανάλογη διαδικασία με αυτό των ΒΔ ακτών της Λευκάδας που έχει αναλάβει το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος και χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το κόστος της θα είναι της τάξης των 80-100.000 ευρώ και η διάρκεια της 18 μήνες, καθώς απαιτούνται πραγματικές και επιτόπιες παρατηρήσεις που θα καλύπτουν ένα ολόκληρο χρόνο.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τα παραπάνω, υπενθυμίζουμε το με αρ. πρωτ. 7140/3-10-2008 έγγραφο του Δήμου Απολλόνιων του Ν. Λευκάδας, προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως επίσης αρ. πρωτ. 7430/ 15-10-2008 του Δήμου Απολλόνιων του Ν. Λευκάδας προς τον Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ, Τουριστικής Ανάπτυξης, τον Υπουργό ΥΠΕΣΔΔΑ, τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τον Βουλευτή Λευκάδας της Ν.Δ., την Ν.Α. Λευκάδας, όπου προκύπτει σαφώς πως ο οικείος Δήμος έχει αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες.


Κατόπιν τούτων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

1. Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα του ζητήματος, σε συνέχεια και του με αρ. πρωτ. 7430/ 15-10-2008 του Δήμου Απολλωνίων του Ν. Λευκάδας, που σας έχει κοινοποιηθεί, ποιες είναι οι σχετικές ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί μέχρι σήμερα;
2. Οι πολιτικές ηγεσίες των συνερωτώμενων Υπουργείων, τι προτίθενται να πράξουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ασφάλειας των επισκεπτών στο Πόρτο Κατσίκι, αλλά και το πρόβλημα της διάβρωσης των μοναδικών ακτών της Δυτικής Ελλάδας;
3. Ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών και τελικά την αποτροπή κάποιου τραγικού γεγονότος που μπορεί να προκληθεί στην εν λόγω περιοχή, το οποίο όπως γίνεται αντιληπτό, θα προκαλέσει άλλο ένα σοβαρότατο πλήγμα στην διεθνή εικόνα της χώρας μας;»

Το ΥΠΑΝ επανέρχεται για το ΤΕΜΠΜΕ- Η Χούμπνερ απένειμε εύσημα στη χώρα μας!!!

Με αφορμή λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργούνται, σε μερίδα του Τύπου και των ΜΜΕ, σχετικά με την πορεία του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ, το Υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει τα εξής:

Μέχρι και τις 25-2-2009, οι εγκρίσεις δανείων, που διεκπεραιώνονται από 16 Τράπεζες, είχαν ανέλθει σε 1,328 δις ευρώ και το πλήθος των αιτήσεων ήταν 11.577. Όπως επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, προχωρεί ολοένα και καλύτερα κάθε μέρα που περνάει. Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Ντανούτα Χούμπνερ απένειμε εύσημα στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να αποτελέσει καλό παράδειγμα και για άλλα κράτη μέλη, καθώς λειτουργεί επιτυχώς και διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Δηλαδή η Ευρωαπαία Επίτροπος απένειμε εύσημα στη χώρα των 700.000 επιχειρήσεων, η κυβέρνηση της οποίας ενέκρινε ως τώρα 11.577 αιτήσεις δανεισμού; Τόσο καλά πάμε;

Το ΚΚΕ για τους έκτακτους αρχαιολόγους

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών

Θέμα: Για τους Έκτακτους Αρχαιολόγους.

Χίλιοι περίπου πτυχιούχοι αρχαιολόγοι προσφέρουν ως έκτακτοι τις υπηρεσίες τους σε ανασκαφές και λοιπές αρχαιολογικές εργασίες, αυτοψίες, εκσκαφές, καταγραφή και ταξινόμηση του αρχαιολογικού υλικού, που διενεργεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Το 90% σήμερα είναι εκτός Υπηρεσίας (έχει απολυθεί, ή δουλεύει αμισθί εν αναμονή επαναπρόσληψης).
Παρά τις τεράστιες ελλείψεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε μόνιμο προσωπικό, οι αρχαιολόγοι εργάζονται ως συμβασιούχοι, εργάζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια (πολλοί ξεπερνούν την 15ετία) με το ίδιο καθεστώς εργασίας, το καθεστώς ομηρίας-συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δεν αποτελούν εποχικό προσωπικό αλλά είναι οργανικά αναγκαίοι για τη μόνιμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία Υπηρεσία, με το καθεστώς των συμβασιούχων αντιμετωπίζει διαρκώς λειτουργικά προβλήματα: τα έργα καθυστερούν, τα αρχαιολογικά μουσεία υπολειτουργούν λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης σε επιστημονικό προσωπικό με συνέπειες αρνητικές για την καταγραφή, τη μελέτη και την ανάδειξή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία υπολειτουργεί και αποδιαρθρώνεται λόγω της έλλειψης και της εναλλαγής του προσωπικού που έχει υπό την εποπτεία της. Ένα μέρος της Υπηρεσίας έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί. Στην περίπτωση ελέγχου δημοσίων και ιδιωτικών έργων και διενέργειας σωστικών ανασκαφών, προκαλούνται πολλά πρακτικά προβλήματα στους πολίτες λόγω των ελλείψεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε προσωπικό: Η δυνατότητα που δίνεται προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες, οι ίδιοι οι πολίτες να πληρώνουν τα έξοδα των ανασκαφών που προκύπτουν στα οικόπεδά τους, ευνοεί μόνο τους οικονομικά ισχυρότερους ενώ οι οικονομικά ασθενέστεροι θα πρέπει να περιμένουν πολλά χρόνια στη λίστα μέχρι να βρει διαθέσιμο προσωπικό η Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Το επιστημονικό προσωπικό εργάζεται μέσα στην αβεβαιότητα και την εργασιακή ανασφάλεια, παλεύει για να προστατεύσει το δημόσιο αγαθό -την αρχαιολογική μας κληρονομιά- από τα αντικρουόμενα συμφέροντα (εργολάβων, κατασκευαστών, μεγα­λοϊδιο­κτη­τών), που χρηματοδοτούν τις ανασκαφές είτε νόμιμα, είτε παράνομα με ανασφάλιστη εργασία. Μάλιστα, δέχονται πιέσεις και εκβιασμούς, προσλαμβάνονται με συμβάσεις δύο μηνών για έργα δύο ετών, αν βρουν αρχαία δεν μπορούν εύκολα να τα αναδείξουν γιατί κινδυνεύουν να μην επαναπροσληφθούν από τους ιδιώτες, πολλοί από τους οποίους τους πιέζουν να εργασθούν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
Τελευταία προκηρύχθηκαν 28 μόνον θέσεις αρχαιολόγων παρά τις δεσμεύσεις για πλήρωση 300 θέσεων του κλάδου ΠΕ αρχαιολόγων.
Με το προεδρικό διάταγμα 164/2004, που διέπει τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, απαγορεύεται στους συμβασιούχους αρχαιολόγους να εργαστούν ξανά στον ίδιο φορέα και με την ίδια ειδικότητα μετά τη συμπλήρωση 24μήνου προϋπηρεσίας. Αυτό έχει σαν συνέπεια, ελλείψει άλλου τρόπου στελέχωσης, να πρέπει να δουλεύει η Αρχαιολο­γική Υπηρεσία συνεχώς με ανειδίκευτους και άπειρους συμβασιούχους οι οποίοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν αλλά μόλις αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία εκδιώκονται για να αντικατασταθούν με νέο ανειδίκευτο προσωπικό. Τα έργα ΚΠΣ δεν μπορούν έτσι να συνεχιστούν. Παράδειγμα το Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης που δεν υπάρχουν αρχαιολόγοι να δουλέψουν στην έκθεση. Για τους συμβασιούχους αρχαιολόγους σημαί­νει ότι με την πάροδο του εικοσιτετραμήνου δεν μπορούν πουθενά να ασκήσουν ξανά το



επάγγελμά τους με δεδομένη την αποκλειστική απασχόληση των αρχαιολόγων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και μόνο. Μονόδρομος για τους αρχαιολόγους η αναγκαστική ανεργία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση άμεσα των μεγάλων ελλείψεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε αρχαιολόγους, για τη στελέχωσή της με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την κατάργηση του καθεστώτος ομηρίας των συμβασιούχων και τη μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων αρχαιολόγων, χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις.
2. Αν προτίθεται να επαναπροσλάβει τους αρχαιολόγους, που απολύθηκαν αδικαιολό­γη­τα και τώρα δουλεύουν με ασφαλιστικά μέτρα και τι μέτρα θα πάρει για την εξασφάλιση των πληρωμών όσων εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.
3. Αν προτίθεται να καταργήσει το ΠΔ 164/2004 για τους συμβασιούχους αρχαιολόγους.

Οι βουλευτές
Σπύρος Χαλβατζής

Κώστας Καζάκος

Λιάνα Κανέλλη

Λίλα Καφαντάρη

Εύα Μελά