. Τα κακά μαντάτα πολλαπλασιάζονται:Ακάλυπτες επιταγές. Οι ακάλυπτες επιταγές το Μάιο, σημείωσαν αύξηση 228% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου οι ακάλυπτες επιταγές στην αγορά έφτασαν το 1,3 δις ευρώ ακάλυπτες επιταγές στο πεντάμηνο.Άλλοι 34 χιλιάδες, κυρίως μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μπήκαν στον Τειρεσία.Ανεργία. Χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της Eurostat, για την απασχόληση στις 16 χώρες της Ευρωζώνης. Η μεγαλύτερη υποχώρηση της απασχόλησης σε επίπεδο α’ τριμήνου 2009 καταγράφηκε στην Ισπανία, στη Σλοβακία και στην Ελλάδα.
2. Την ίδια ώρα η σημερινή κυβέρνηση είναι χαμένη σε συζητήσεις για το μέλλον της. Στέκεται εμπόδιο στο μέλλον της χώρας. Δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχουν πολιτικές, δεν υπάρχει ένα πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από την ύφεση.
3. Ακόμη χειρότερα, υπάρχει ένα καθεστώς αδιαφάνειας και μία πολιτική «άρπα-κόλλα» παντού. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:Την 1η Ιουνίου ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τους πάντες ότι «η χώρα μας διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους μέσων αεροπυρόσβεσης διεθνώς και για την περαιτέρω ενίσχυση αυτού του στόλου ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τη μίσθωση 16 ελικοπτέρων». Δύο εβδομάδες μετά μάθαμε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών ότι δεν υπάρχουν πυροσβεστικά ελικόπτερα γιατί βρέχει ακόμα και κοστίζουν: «Όταν έβρεχε μέχρι χθες, όταν στη Βόρειο Ελλάδα βρέχει ακόμα, εγώ σε καμία περίπτωση δεν θα βάλω σε διαθεσιμότητα όλα τα ελικόπτερα τα οποία κοστίζουν κάθε μέρα το καθένα κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ και να μην σηκωθεί καθόλου.».Στις αρχές Ιουνίου μάθαμε επίσης ότι ο συνολικός δανεισμός του ελληνικού δημοσίου έφτασε ήδη τα 54 δις ευρώ, όταν είχαν προϋπολογίσει 40,7 δις για όλο το 2009!
4. Με βάση τα παραπάνω αναρωτιέται κάθε πολίτης: Πού πάνε επιτέλους τα λεφτά μας; Είναι δυνατόν η χώρα να «τινάζει την μπάνκα» στα δάνεια και την ίδια ώρα να ξεμένει από πυροσβεστικά ελικόπτερα επειδή κοστίζουν; Που πάνε αυτά τα χρήματα; ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΓΝΟΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ…ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΡΥΦΗΣ. 1. Το χειρότερο όλων είναι ότι το τιμόνι της χώρας κρατά στα χέρια του ένας πρωθυπουργός, όμηρος της οριακής πλειοψηφίας που έχει στη Βουλή και της κάλυψης που προσέφερε στους υπουργούς του για τα σκάνδαλα τους. Φτάσαμε στο σημείο, αντί ο σημερινός πρωθυπουργός να ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας, να διαβάζει επιστολές του κ. Μανώλη. Ο «υπεύθυνος» πρωθυπουργός της χώρας εκτελεί καθήκοντα διαχειριστή των προβλημάτων της γαλάζιας πολυκατοικίας.
2. Χαρακτηριστικό του τιμήματος που πληρώνει η χώρα από το καταφανέστατο έλλειμμα διακυβέρνησης είναι το εξής: Την προηγούμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, έστειλε, καθυστερημένα και όψιμα, μια επιστολή στους ομολόγους του των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με θέμα την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής, που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.Στην επιστολή αυτή, ο κ. Καραμανλής έλεγε ότι πρέπει να ληφθεί αριθμός συγκεκριμένων μέτρων χωρίς καθυστέρηση και, αντίστοιχα, να αποτυπωθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
3. Όπως είθισται, το σχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κυκλοφορεί αρκετές μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπάρχουν δύο παράγραφοι για την παράνομη μετανάστευση. Σε καμία από τις δύο παραγράφους δεν αναφέρεται η λέξη «Ελλάδα», σε καμία από τις δύο παραγράφους δεν αναφέρεται η λέξη «Τουρκία» και σε καμία από τις δύο παραγράφους δεν αναφέρεται τίποτε περισσότερο από το ότι πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος.
4. Με άλλα λόγια, είτε οι Ευρωπαίοι ομόλογοι δεν πήραν υπόψη τους αυτά που έγραψε ο πρωθυπουργός, είτε εάν αυτή είναι η ανταπόκριση σε αυτά που έγραψε ο πρωθυπουργός, τότε κάτι κάνει στραβά η ελληνική κυβέρνηση. Γιατί είναι προφανές ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς μια επιστολή, αλλά είναι μια διπλωματική προσπάθεια, για να μπορέσουν να αποτυπωθούν στην πράξη, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι πολιτικές που θέλει η Ελλάδα για τη λαθρομετανάστευση.Περιμένουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και συγκεκριμένα μέτρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη λαθρομετανάστευση. Περιμένουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη χώρα μας. Δεσμεύσεις που να αφορούν και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Περιμένουμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό σκληρή διαπραγμάτευση και αποτελέσματα. Τα ψέματα τελείωσαν.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΞΕΧΑΣΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΚΑΤΕΘΕΤΑΝ ΜΗΝΥΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, ΤΩΡΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΦΙΕΣΤΕΣ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ…
1. To Μουσείο της Ακρόπολης ξεκινά ένα μεγάλο και ελπιδοφόρο ταξίδι στον κόσμο του πολιτισμού και της τέχνης. To στοίχημα κερδήθηκε, παρά τις επιμέρους ενστάσεις για αισθητικές και τεχνικές πλευρές του έργου. Αξίζει τιμή σε όλους όσοι - επώνυμους και ανώνυμους - εδώ και δεκαετίες, προσέφεραν γνώση και δουλειά, ώστε το όραμα της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη να γίνει πραγματικότητα.
2. Το νέο εμβληματικό Μουσείο της χώρας μπορεί και αξίζει να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία του κόσμου. Μπορεί και οφείλει να αναθερμάνει καθοριστικά την υπόθεση της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στο γενέθλιο τόπο τους. Μπορεί και χρειάζεται να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την αναβάθμιση της κατάστασης και των υπολοίπων Μουσείων της χώρας και την αντιστροφή της κρίσης επισκεψιμότητας που αντιμετωπίζουν.
3. Για την πραγμάτωση αυτών των στόχων χρειάζεται, Πολιτεία και κυβέρνηση να βάλουν τον πήχυ ψηλά. Να υπερβούν τα συνήθη και να προγραμματίσουν οργανωμένα, προικίζοντας το Μουσείο με αυστηρό σεβασμό της αυτονομίας και αυτοτέλειάς του από κάθε είδους πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά και με επαρκείς δυνατότητες και πόρους.
4. Οι προκλήσεις που έχει μπροστά του το νέο Μουσείο είναι πολλές, σύνθετες και θα είναι διαρκείς. Η πορεία του θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να εναρμονίζεται με τη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα, αναπτύσσοντας και δίκτυο συνεργασιών με το εξωτερικό, να δένεται λειτουργικά με την Ακρόπολη, να οργανώνει γεγονότα και δράσεις που θα το καθιστούν ανοικτό, ζωντανό, δημόσιο χώρο με διαδραστικότητα και όχι εκθετήριο, έστω και υψηλών προδιαγραφών.