Στην από 02.04.2009 Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής Κέρκυρας ΠΑΣΟΚ και Πολιτική Εκπρόσωπος για θέματα Τουρισμού, κα. Άντζελα Γκερέκου σχετικά με την αδικαιολόγητη αδράνεια του Καταδυτικού Τουρισμού στην Ελλάδα, απαντήσεις δίνουν τα 3 από τα 4 συνερωτώμενα Υπουργεία.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΠΕΝΑΝΠ) παραπέμπει τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων για την ανάπτυξη του Καταδυτικού Τουρισμού στις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, όπως αυτές προβλέπονται από το ν.3409/2005 και ν.2742/1999, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους οι διατάξεις των νόμων παραμένουν έως σήμερα ανενεργές, εφόσον ΚΑΝΕΝΑ καταδυτικό πάρκο δεν έχει οριοθετηθεί από το 2005, έναρξη ισχύος του νόμου περί καταδύσεων αναψυχής! Αξίζει δε να υπογραμμιστεί ότι στο σημείο 3. της απάντησής του το ΥΠΕΝΑΝΠ ουσιαστικά μεταθέτει την ευθύνη της εφαρμογής των ισχυόντων διατάξεων στο ΥΠΕΧΩΔΕ: «Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ καθορίζονται τα δικαιολογητικά, η διαδικασία και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ανωτέρω (διατάξεων), ενώ σχετικά αιτήματα υποβάλλονται στο ΥΠΕΧΩΔΕ».
Από τη μεριά του το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσω του απαντητικού του εγγράφου, γνωστοποιεί ότι ακόμα –εδώ και 4 χρόνια δηλαδή!- προωθεί τη σύνταξη των προδιαγραφών για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση περιοχών ως καταδυτικών πάρκων στο πλαίσιο του ν. 3409/2005, ωστόσο «κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση, συνοδευόμενη από την αντίστοιχη μελέτη» ΜΕΤΑ τη θεσμοθέτηση του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, το οποίο Πλαίσιο μεταξύ άλλων «περιλαμβάνει κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του Καταδυτικού Τουρισμού». Με άλλα λόγια δηλαδή, η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού πλέον περνά στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού, μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο του οποίου «τίθενται κριτήρια και προϋποθέσεις για τις περιοχές που μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμες για την ανάπτυξη καταδυτικών πάρκων» και ο σχεδιασμός του οποίου ΘΑ εξειδικευτεί σε περιφερειακό επίπεδο.
Τέλος, το Υπουργείο Πολιτισμού γνωστοποιεί ότι έχουν κατατεθεί αιτήματα για τη χωροθέτηση καταδυτικών πάρκων σε περιοχές επιλογής του φορέα στην αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ωστόσο φαίνεται πως κανένα πάρκο δεν έχει ακόμα χωροθετηθεί, εφόσον «η αρμόδια Εφορεία έχει προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία ΘΑ επεξεργαστεί το θέμα αυτό με γνώμονα την προστασία της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας».
Συμπερασματικά, κανένα από τα αρμόδια Υπουργεία δεν αναφέρει για ποιους ακριβώς λόγους εδώ και 4 χρόνια δεν έχουν χωροθετηθεί περιοχές για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων, αλλά και γιατί οι διατάξεις του ν.3409/2005 δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Επίσης, δεν προσδιορίζουν χρονικά το πότε εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν τα πρώτα καταδυτικά πάρκα, αλλά ούτε εάν έχουν εξασφαλιστεί ανάλογα κονδύλια, εθνικά ή κοινοτικά, για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, ούτε ακόμα εάν η πολιτεία είναι σε θέση να διασφαλίσει την προστασία των περιοχών. Σημειωτέον τέλος, ότι το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δεν έδωσε καμία απολύτως απάντηση στην Ερώτηση της κας. Γκερέκου, έστω και αν είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Ελλάδα.
«Αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ολιγωρία, χαοτική ασυνεννοησία και μετάθεση ευθυνών μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων: αυτές είναι οι λέξεις μπορούν να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί γύρω από τον καταδυτικό τουρισμό. Η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και της Ν.Δ. φαίνεται πως αντιμετωπίζει με «χαλαρή διάθεση» την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών Τουρισμού στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που κάθε χρόνο, περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι αποκτούν πτυχία καταδύσεων, 3.000.000 άνθρωποι είναι οι ευρωπαίοι καταδύτες που συστήνουν τη δυνητική αγορά-στόχο. Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας είναι να παραμένει αναξιοποίητη η ελληνική ακτογραμμή, ενώ η Ισπανία και η Ερυθρά Θάλασσα (!!) να ευημερούν καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχοντας δημιουργήσει κατάλληλες υποδομές και οργανωμένα καταδυτικά πάρκα για τις ανάγκες των τουριστών», δήλωσε η κα. Άντζελα Γκερέκου με αφορμή τις απαντήσεις των Υπουργείων, τονίζοντας επίσης ότι:
«Από το 2005 εμπαίζουν κάθε ενδιαφερόμενο, ήτοι σχολές κατάδυσης, οι οποίες να σημειώσουμε πως στην Κέρκυρα είναι πολυάριθμες, και κάθε ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα που ενδιαφέρεται να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα.
Και η τραγική ειρωνεία της Κυβέρνησης; Ο μη θεσμοθετημένος Καταδυτικός Τουρισμός έχει γίνει «σημαία» της εφετινής διαφημιστικής καμπάνιας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης!!
Φτάνουν πια οι ανεύθυνες και κενές περιεχομένου εξαγγελίες. Το τουριστικό μας προϊόν, ως αυτό που αντιστοιχεί στο 18% του ΑΕΠ της χώρας, θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα και ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Πράγμα αδύνατο, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, για την Κυβέρνηση της Ν.Δ.
Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο των πολιτικών για την Πράσινη Οικονομία και την Βιώσιμη Ανάπτυξη, αναδεικνύει διαρκώς την σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ώστε η χώρα μας να μπορέσει επιτέλους να βγει από το σημερινό τέλμα και τελικά να αξιοποιήσει τα πολλά και ισχυρά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, και στον κρίσιμο για την οικονομία του τόπου, τομέα του τουρισμού.»