Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της χώρας μας και της ΕΕ έχει δημιουργηθεί μια ανθρωπιστική κρίση στο θέμα της μετανάστευσης, η οποία πυροδοτεί εκρηκτικές καταστάσεις σε γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων.
Το πρόβλημα αυτό απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων, με ψυχραιμία και σοβαρότητα, ώστε να σταματήσει η εξαθλίωση της ζωής των μεταναστών και η υποβάθμιση των περιοχών αυτών. Δυστυχώς, τόσο η Κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ (που ευθύνονται για τη διαχρονική έλλειψη αποτελεσματικής πολιτικής που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα) σπεύδουν να προσαρμόσουν στα μέτρα τους τον ξενοφοβικό λόγο της ακροδεξιάς, προτείνοντας στρατόπεδα συγκέντρωσης για χιλιάδες ανθρώπους και θυσιάζοντας τις εγγυήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μακριά από αυτή τη φοβική λογική. Τα κοινωνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με κορώνες και μετάθεση ευθυνών, ούτε μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακουφίζουν άμεσα τους πολίτες, θα δρομολογούν την αρμονική συνύπαρξη ελλήνων και μεταναστών και θα προωθούν νέες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, για την άμεση ανακούφιση των προβλημάτων είναι αναγκαία:
1. Άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων γκετοποίησης με δημιουργία ανοιχτών ξενώνων στέγασης και φιλοξενίας μεταναστών ή καταυλισμών φιλοξενίας όπου χρειάζεται. Κέντρα ανοιχτά, πραγματικής φιλοξενίας και όχι κράτησης, που θα προσφέρουν λύση στο τεράστιο πρόβλημα των νεοεισερχόμενων μεταναστών που είτε είναι άστεγοι είτε ζουν σε άθλιες συνθήκες μαζικής κατοικίας.
2. Έναρξη νέας, ανοιχτής και διαρκούς διαδικασίας νομιμοποίησης των μεταναστών, με προϋποθέσεις οι οποίες δεν θα έχουν στόχο να αποκλείσουν τους μετανάστες από τη δυνατότητα μιας νόμιμης ζωής.
3. Υγειονομική παρέμβαση στους χώρους μαζικής διαμονής μεταναστών και συστηματική παροχή ιατρικής βοήθειας, με στόχο την πρόληψη αλλά και την περίθαλψη όπου αυτό είναι αναγκαίο, με μέριμνα των δημοτικών ιατρείων και των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Είναι προφανές, ότι και οι δύο αυτές δομές χρειάζονται, ανεξαρτήτως μεταναστών, άμεση ενίσχυση γιατί βρίσκονται σε καθεστώς υποβάθμισης.
4. Συγκρότηση σε μόνιμη βάση κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φροντίδας με σκοπό την κοινωνική ένταξη νεοεισερχόμενων αλλά και μόνιμα εγκατεστημένων μεταναστών. Η τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό ενισχύοντας υπάρχουσες δομές, όπως τα μαθήματα ελληνικών για μετανάστες, και δημιουργώντας νέες που θα καλύπτουν ανάγκες ( «street work», νομική βοήθεια κλπ).
5. Άμεσες παρεμβάσεις και έργα για τη γενικότερη αναβάθμιση των λαϊκών γειτονιών με τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, σχολείων, πολιτιστικών κέντρων και κέντρων νεότητας, αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ. Όλα αυτά, διασφαλίζοντας καλύτερες και πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ανακουφίζουν όλους τους κατοίκους και αλλάζουν την καθημερινότητα στις ήδη, εδώ και χρόνια, υποβαθμισμένες περιοχές των πόλεων.
6. Αλλαγή προσανατολισμού της τακτικής της αστυνομίας, ώστε να επικεντρώνεται στη διάλυση παράνομων κυκλωμάτων και όχι στο κυνήγι ανθρώπων που δεν έχουν χαρτιά.
7. Παροχή δυνατότητας διεξόδου από την Ελλάδα σε όσους το επιθυμούν, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Καμία χώρα δεν μπορεί να μετατρέπεται σε ανθρωποφυλακή.
Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής που:
1. Θα δίνει βάρος στην πρόληψη του φαινομένου της μετανάστευσης και όχι στην ανακύκλωσή του, όπως συμβαίνει σήμερα με την επικέντρωση σε αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα.
2. Θα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των αιτιών μετανάστευσης (πόλεμοι, φτώχεια, περιβαλλοντική καταστροφή από πετρελαϊκές, μεταλλευτικές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, έλλειψη νερού, κ.λπ.).
3. Δημιουργία ειδικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την οικονομική στήριξη των κοινωνικών υποδομών που πρέπει να δημιουργηθούν στις χώρες υποδοχής μεταναστών, όπως είναι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου.