Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, Άντζελα Γκερέκου, σχετικά με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρη Σπηλιωτόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Τελικά, φαίνεται ότι ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, διαθέτει το εξαιρετικό χάρισμα να «βλέπει» αυτό που όλοι οι υπόλοιποι αδυνατούν να δουν: την άνοδο του τουρισμού στη χώρα μας! Μετά τη χθεσινή του συνέντευξη Τύπου, όλοι οι φορείς και κυρίως οι επαγγελματίες του Τουρισμού στη χώρα, διερωτώνται τι λάθος έχουν διαπράξει και δεν μπορούν και αυτοί να διαπιστώσουν, αλλά και να ωφεληθούν, από την εξαιρετικά ανοδική πορεία του Τουρισμού, όπως την περιέγραψε χθες ο κ. υπουργός.
Είναι πλέον προφανές, ότι η έλλειψη ενιαίων, αξιόπιστων και αντικειμενικών στατιστικών στοιχείων καταγραφής του Τουρισμού, βολεύει αφάνταστα το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα τον εκάστοτε υπουργό. Σε ρόλο Προκρούστη ο κάθε υπουργός, «κόβει στα μέτρα» της «επικοινωνιακής του κλίνης» τα στατιστικά στοιχεία διαφόρων πηγών, παρουσιάζοντας «μαγικές εικόνες» οι οποίες, καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Με την ίδια μέθοδο ο κ. Σπηλιωτόπουλος χθες, μας πληροφόρησε ότι υπάρχει αύξηση κατά 3% στις καταγεγραμμένες αφίξεις τουριστών στα αεροδρόμια για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου και αύξηση 3,2% στις εισπράξεις τουρισμού. Μάλιστα ο κ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε ως «ιδιοτελείς» και «ανυπόστατες» τις προβλέψεις για πτώση της κίνησης. Θα πρέπει όμως να υπενθυμίσει κανείς στον υπουργό, ότι οι προβλέψεις για τις οποίες μιλά, δεν προέρχονται ούτε από φορείς «άσχετους» με το χώρο του Τουρισμού, ούτε από πηγές οι οποίες αρέσκονται στο να μεμψιμοιρούν άνευ λόγου αλλά από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η οποία στις 18 Ιουνίου 2008, παρουσίασε (όχι μόνο «προβλέψεις» αλλά) και τα στοιχεία από 14 πρωτοβάθμιες ξενοδοχειακές ενώσεις, τα οποία εμφάνιζαν πτώση στις πληρότητες των ξενοδοχείων για το διάστημα Μαΐου- μέσα Ιουνίου παντού, εκτός από την Αίγινα και την Κεφαλονιά. Σε συγκεκριμένα δε μέρη, όπως η Πάρος, η Κως και η Νάξος, η πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων, έφτανε σε διψήφια ποσοστά. Επομένως, είναι προφανές, ότι δύο πράγματα έχουν συμβεί για να ισχύουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός: αμέσως μετά τα μέσα Ιουνίου είχαμε πρωτοφανή κοσμοσυρροή τουριστών, ικανή να καλύψει όλο το κενό των προηγουμένων μηνών – και μάλιστα για κάποιο περίεργο λόγο, όλη αυτή η τουριστική κοσμοσυρροή, κατευθύνθηκε σε κάποιες άλλες (άγνωστες προς το παρόν) τουριστικές περιοχές της χώρας και όχι στους συνήθεις δημοφιλείς προορισμούς.
Αλλά τα «περίεργα» με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο κ. υπουργός, συνεχίστηκαν σε ακόμη εντονότερο βαθμό. Ενώ είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα τρεις είναι οι προορισμοί οι οποίοι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των Αμερικανών τουριστών (η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος) και οι τρεις αυτοί συγκεκριμένοι προορισμοί, έχουν ήδη «δια γυμνού οφθαλμού» διαπιστωμένη πτώση της παρουσίας Αμερικανών τουριστών, ο υπουργός χθες ανέφερε ότι «υπάρχει 10% με 12% αύξηση της κίνησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλη την ισοτιμία μεταξύ Ευρώ και δολαρίου». Προφανώς, και οι επισκέπτες αυτοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά εφέτος μάλλον θα επέλεξαν να πάνε κάπου αλλού, που μόνο ο υπουργός το γνωρίζει. «Άνοδος» επίσης «σε ποσοστό 15%» παρουσιάζεται και στην τουριστική κίνηση από την Κίνα, σύμφωνα με τον υπουργό. Είναι φυσικά άξιο απορίας, το γιατί οι Κινέζοι τουρίστες επιλέγουν ειδικά φέτος να φύγουν σε μεγαλύτερους αριθμούς από τη χώρα τους, η οποία παρεμπιπτόντως φιλοξενεί και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ήταν επίσης πραγματικά ενδιαφέρον να ερευνήσει κανείς, εάν όλες αυτές οι «τουριστικές αφίξεις από την Κίνα», καταγράφονται όντως και εμφανίζονται να αντιστοιχούν και σε ανάλογες διανυκτερεύσεις ή αν πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι μένουν και εργάζονται στη χώρα μας.
Όσο για το δορυφόρο λογαριασμό Τουρισμού, για μία ακόμη φορά ο υπουργός παρέπεμψε στις καλένδες.
Είναι βέβαιο λοιπόν, ότι θα μπορούσαν να βρεθούν περισσότερο αξιόπιστες λύσεις για το στατιστικό σύστημα καταγραφής της Τουριστικής κίνησης - όμως το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης «δηλώνει αναρμόδιο», πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης στο Υπουργείο Οικονομίας και στην ΕΣΥΕ.
Εκεί που όντως σημειώνεται πραγματική αύξηση τουριστικών εισόδων, είναι από την αγορά της Ρωσίας - η οποία όμως είναι μηδαμινή, αν συγκριθεί με τις αντίστοιχες αυξήσεις που παρατηρούνται από την ίδια αγορά, προς ανταγωνίστριες της Ελλάδας χώρες στο πεδίο του Τουρισμού. Το προφανές πρόβλημα που υπάρχει με τη τουριστική αγορά της Ρωσίας, είναι η διαδικασία έκδοσης βίζας που απαιτείται, η οποία για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατική και περίπλοκη (γιατί άραγε;). Αντιθέτως άλλες χώρες όπως η Ισπανία, έχουν βρει λύσεις στο πρόβλημα αυτό (κάνοντας scanning στα ταξιδιωτικά έγγραφα, χωρίς να απαιτούν την πολυήμερη δέσμευσή τους στα εκεί προξενεία) και επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο τις διαδικασίες, επωφελούνται μεγαλύτερο μερίδιο της συγκεκριμένης αγοράς. Στην Ελλάδα όμως, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης επίσης «δηλώνει αναρμόδιο» και για το θέμα αυτό, πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, χθες, ο κ. υπουργός μας είπε ότι ουσιαστικά έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για μια αξιοπρεπή εικόνα της τουριστικής κίνησης, στις «κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» (late bookings) και ειδικά από αγορές οι οποίες – όντως – παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό στο συγκεκριμένο είδος κρατήσεων. Το θέμα είναι ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί με κάποιο τρόπο «από μόνο του», χωρίς εμείς να κάνουμε το παραμικρό. Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα στο επικοινωνιακό πρόγραμμα προβολής του Τουρισμού της χώρας, για το θέμα των late bookings; Το χρονοδιάγραμμα του σχεδιασμού μέσων της καμπάνιας του ΕΟΤ και του Υπουργείου, ελάμβανε υπόψη του το θέμα του late booking, ειδικά για κρίσιμες αγορές όπως αυτές της Μ. Βρετανίας; Τι ακριβώς κάνουμε εμείς από πλευράς μας, για να εξασφαλίσουμε το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από τα late bookings; Αντιθέτως, στη Βρετανική πρωτεύουσα κυριαρχεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς η διαφημιστική προβολή της «Βόρειας Κύπρου», η οποία (έχοντας το επιπλέον πλεονέκτημα του συγκριτικά χαμηλού κόστους) θεωρείται ήδη βέβαιο, ότι θα πάρει τη «μερίδα του λέοντος» από τα Βρετανικά late bookings. Όμως, και για το θέμα αυτό το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, «δηλώνει αναρμόδιο» και παραπέμπει στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Όμως, ούτε και για το «Νο1 πρόβλημα» του Ελληνικού Τουρισμού – που δεν είναι άλλο από την ακρίβεια - είπε κάτι συγκεκριμένο στη χθεσινή συνέντευξή του ο κ. υπουργός. Αντιθέτως, επισήμανε την ύπαρξή του, μίλησε για «αισχροκέρδεια που αμαυρώνει και βλάπτει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας», αλλά δεν έκανε καμία συγκεκριμένη πρόταση, ούτε παρουσίασε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Το μόνο που είπε είναι, ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο έχουν γίνει 857 έλεγχοι σε καταλύματα. Ποια ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών; Υπήρξαν κρούσματα αισχροκέρδειας; Υπήρξαν κοινά κλιμάκια ελέγχων ΕΟΤ - ΕΦΕΤ μετά το σκάνδαλο με το μολυσμένο ηλιέλαιο ή όχι; Στα κλιμάκια γενικών ελέγχων, συμμετέχουν πραγματικά στελέχη του ΕΟΤ και του Υπουργείου Τουρισμού ή απλώς παίζουν ρόλο παρατηρητή και ενημερώνονται; Επιβλήθηκαν πρόστιμα και ποινές; Αν έχουν συμβεί όλα αυτά, γιατί δεν προχωρά στη δημοσιοποίηση των ονομάτων όλων όσων αισχροκερδούσαν, ούτως ώστε να το γνωρίζουν από εδώ και εμπρός οι Πολίτες και οι επισκέπτες αλλά να λειτουργήσει και προς παραδειγματισμό των υπολοίπων; Όμως και για το θέμα αυτό, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης «δηλώνει αναρμόδιο» και πετά το μπαλάκι της ευθύνης στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Το να παρουσιάζει κανείς την πραγματική εικόνα της πανθομολογούμενης κρίσης του Ελληνικού Τουρισμού, για τον κ. Σπηλιωτόπουλο είναι «ιδιοτελές» και μίζερο. Θα πρέπει όμως επιτέλους, κάποιος να υπενθυμίσει στον υπουργό ότι τα προβλήματα του Ελληνικού Τουρισμού είναι υπαρκτά, καθημερινά, ορατά και απολύτως ουσιαστικά. Δεν λύνονται ούτε με τις προσωπικές ξεναγήσεις των celebrities που επισκέπτονται τη χώρα μας, ούτε με πολιτική «προσωπικών δημοσίων σχέσεων», ούτε με τη μόνιμη αλχημεία των στατιστικών στοιχείων «που μας συμφέρουν» να παρουσιάζουμε. Και τέλος πάντων, εφ’ όσον όλα είναι τόσο ρόδινα και όλα βαίνουν τόσο ικανοποιητικά στον Τουρισμό της χώρας, για ποιο λόγο ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής ούτε σε μία από το πλήθος των ερωτήσεων, τις οποίες του έχουμε καταθέσει στη Βουλή, για όλα τα σοβαρά προβλήματα του Ελληνικού Τουρισμού; Δεν μπορεί - σε κάποια από όλες αυτές τις Ερωτήσεις, θα είναι αρμόδιος για να απαντήσει.